Tarjoilupaikoissa elintarvikkeista annettavat tiedot

07.12.2021

Tarjoilupaikassa eli muun muassa ravintoloissa ja kahviloissa on pakkaamattomista elintarvikkeista annettava seuraavat tiedot: 

  • elintarvikkeen nimi (kirjallisesti) 
  • allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet (kirjallisesti tai suullisesti tietyin ehdoin) 
  • aterian ainesosana käytetyn tuoreen, jäähdytetyn tai pakastetun (jäädytetyn) naudanlihan, sianlihan, lampaan- ja vuohenlihan sekä siipikarjan lihan alkuperämaa (kirjallisesti) 

Tiedot on ilmoitettava kirjallisesti pakkaamattoman elintarvikkeen läheisyydessä olevassa helposti havaittavassa ja selkeässä esitteessä tai taulussa tai muulla vastaavalla selkeällä tavalla (esim. ruokalistassa). Tiedot on annettava ennen asiakkaan ostopäätöksen tekoa. 


Elintarvikkeen nimi ei saa johtaa kuluttajaa harhaan  

Elintarvikkeen nimen tulee lyhyesti ja täsmällisesti kertoa, mitä elintarvike sisältää. Ruoan raaka-aineen nimi on varmistettava elintarvikepakkauksesta ja samaa nimeä on käytettävä johdonmukaisesti ruokalistalla. Esimerkiksi, jos myydään fetasalaattia, on annoksessa käytettävän juuston oltava fetajuustoa, eikä esim. salaattijuustoa. Samoin, jos myydään kinkkupitsaa, on tarkistettava, että käytetty lihavalmiste on kinkkua eikä esimerkiksi markkinointinimellä Pizzasuikale myytävää makkarasuikaletta. 

Tiedot allergioita ja intoleransseja aiheuttavista aineista voidaan antaa suullisesti tietyin ehdoin 


Tiedot allergioita ja intoleransseja aiheuttavista aineista voidaan antaa suullisesti, jos pakkaamattoman elintarvikkeen läheisyydessä ilmoitetaan kirjallisesti, että tiedot ovat saatavissa pyydettäessä henkilökunnalta. Tällainen ilmoitus voi olla esimerkiksi ”Hyvä asiakkaamme, lisätietoja elintarvikkeista ja niiden mahdollisista 
allergeeneista ja intoleransseja aiheuttavista aineista, saa ravintolan henkilökunnalta.” 

Allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet: 

  • Gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis, ohra, kaura ja niistä valmistetut tuotteet 
  • Äyriäiset ja äyriäistuotteet 
  • Kananmunat ja munatuotteet 
  • Kalat ja kalatuotteet 
  • Maapähkinät ja maapähkinätuotteet 
  • Soijapavut ja soijapaputuotteet 
  • Maito ja maitotuotteet (laktoosi mukaan lukien) 
  • Pähkinät ja pähkinätuotteet 
  • Selleri ja sellerituotteet 
  • Sinappi ja sinappituotteet 
  • Seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet 
  • Rikkidioksidi ja sulfiitit, jos niiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 mg/l kokonaisrikkidioksidiksi laskettuna. Pitoisuudet lasketaan sellaisenaan nautittavaa tai valmistajan ohjeiden mukaan valmistettua tuotetta kohden. 
  • Lupiinit ja lupiinituotteet
  • Nilviäiset ja nilviäistuotteet 

Jos ruoka on gluteeniton, laktoositon tai maidoton, voi sen ilmoittaa vapaaehtoisesti. Jos käytetään lyhenteitä G, L ja M, niiden merkitys on kerrottava esimerkiksi ruokalistan alareunassa. Annettavien tietojen tulee pitää paikkaansa. 

Lihan alkuperämaa on ilmoitettava kirjallisesti 

Aterian ainesosana käytettävän tuoreen, jäähdytetyn tai pakastetun lihan alkuperämaa on ilmoitettava kuluttajalle kirjallisesti ilman, että asiakkaan tulee tietoa erikseen pyytää. Alkuperämaatiedot on ilmoitettava seuraavista lihalajeista: 

  • naudanliha 
  • sianliha 
  • lampaan- ja vuohenliha 
  • siipikarjan liha (kanan, hanhen, ankan, kalkkunan ja helmikanan). 

Alkuperämaan ilmoittaminen koskee myös jauhelihaa.

Lihan alkuperämaata ei tarvitse ilmoittaa, jos aterian raaka-aineena on käytetty raakaliha- tai lihavalmisteita. Esimerkiksi, jos ravintolaan tulee valmiita, kypsennettyjä nauta-sikajauhelihapihvejä (=lihavalmiste) tai marinoituja broilerin rintafileitä (=raakalihavalmiste), jotka valmistetaan ruoaksi, ei lihan alkuperämaata tarvitse ilmoittaa kuluttajalle. Sitä vastoin, jos ravintolassa marinoidaan tuoreita broilerin rintafileitä, jotka kypsennetään, on lihan alkuperämaa ilmoitettava.  

Lihan alkuperämaalla tarkoitetaan sen eläimen, josta liha on saatu, kasvatusmaata. 

Aterian ainesosana käytetyn lihan alkuperämaa ilmoitetaan esimerkiksi seuraavasti:  

  • broilerin rintafilee (alkuperämaa Suomi) tai broilerin rintafilee (Suomi) 
  • naudanliha (alkuperämaa Brasilia) tai naudanliha (Brasilia) 
  • karjalanpaisti (naudanliha Suomi, sianliha Tanska) 
  • lihamureke: naudanliha (alkuperämaa Suomi), sianliha (alkuperämaa Saksa) 

Jos lihan alkuperämaata ei tiedetä maan tarkkuudella, käytetään esimerkiksi ilmaisua ”EU” tai ”ei-EU”.  

  • broilerin rintafilee (EU) 
  • broilerin rintafilee (muu kuin EU) tai broilerin rintafilee (ei-EU) 

Mikäli tarjoilupaikassa ilmoitetaan kaiken lihan olevan suomalaista, tulee silloin aterioihin käytetty kaikki liha olla suomalaista. Lihavalmisteissa ja raakalihavalmisteissa olevan lihan on myös tällöin oltava suomalaista esim. teollisuuden valmistamissa kypsissä liharuoissa tai marinoimissa raakalihavalmisteissa. 

Verkkokaupassa kuluttajalle on annettava samat tiedot kuin tarjoilupaikassa 

Verkkokauppojen kautta myytävistä pakkaamattomista elintarvikkeista, on edellä mainitut pakolliset tiedot annettava etämyyntiin liittyvässä aineistossa tai muulla soveltuvalla tavalla. Tiedot on annettava ilman 
lisäkustannuksia ennen kuin osto tehdään, eli ennen kuin kuluttaja valitsee tuotteen virtuaaliostoskoriin. Puhelinmyynnissä tiedot pakkaamattomista elintarvikkeista voidaan antaa suullisesti asiakkaan 
niitä kysyessä. 

Lisätietoja Ruokaviraston Pakkaamattomien elintarvikkeiden merkinnät -sivulta.