Omakotitontit

Omakotitaloalueella nainen kävelee koiran kanssa.
Omakotitaloalueella omakotitaloja ja syreenit etualalla.

Omakotitonttipäivä 2024

Aika: ma 12.8.2024 klo 13–17 

Paikka: Ympäristötalo, aula

Tervetuloa!

Tule tutustumaan Oulun kaupungin omakotitonttitarjontaan Ympäristötalolle

Tapaat samalla kertaa omakotitonttiasioiden, asemakaavoituksen, rakennusvalvonnan, Oulun Energian ja Oulun Veden asiantuntijat. Tervetuloa keskustelemaan tontin hakemiseen liittyvistä asioista asiantuntijoiden kanssa! 

Arvomme omakotitonttipäivän kävijöiden kesken kahden hengen lippupaketin Asuntomessut Oulussa 2025 -tapahtumaan.

Syksyn määräaikainen omakotitonttihaku on 12.8–2.9.2024.

Omakoti­tont­tihaut vuonna 2024

Kaupunki järjestää kaksi määräaikaista omakotitonttihakua ja kaksi lisähakua vuonna 2024. 

Hakuajankohdat:

  • Kevään omakotitonttihaku: 29.1.–19.2.2024 (tarjousten perusteella)
  • Kevään lisähaku: 25.3.–27.3.2024 (perutut vuokratontit)
  • Syksyn omakotitonttihaku: 12.8.–2.9.2024 (vuokrattavaksi tai ostettavaksi)
  • Syksyn lisähaku: 4.11.–6.11.2024 (perutut vuokratontit)

Tontteja on haettavana eri puolilta Oulua. Voit tutustua haettavina oleviin tontteihin alla olevista materiaaleista. Hakuajan päättymisen jälkeen saapuneita hakemuksia ei huomioida hakemuksia käsiteltäessä.

Tontin saajille on käytössä 550 euron käsittely- ja varausmaksu. Maksathan laskun eräpäivään mennessä, vaikka peruuttaisitkin tonttivarauksen. Näin vältyt ylimääräisiltä kuluilta. Tontin varaus- ja käsittelymaksu on yksityisoikeudellinen saatava, joka maksamattomana siirtyy perintälain mukaiseen perintämenettelyyn.

Tonttien myynti- ja vuokrahinnat noudattavat vyöhykehintaa, joka on sidottu elinkustannusindeksiin. Kevään lisähaussa ja syksyn haussa sekä syksyn lisähaussa hakija voi päättää ostaako vai vuokraako hakemansa tontin. Tällöin käytössä on 10 vuoden karenssiehto, eli tonttia ei voi hakea jos hakijat ovat vuokranneet tai ostaneet tontin kaupungilta vuonna 2014 tai sen jälkeen. 

Kunnallisteknisiä hakkuita tehdään Hiukkavaaran, Vähäojan, Korvenkylän ja Niemenrannan alueilla siten, että myös tontin puolelta kaadetaan puita.

Omakotitonttien 2024 vuosikellossa kerrotaan omakotitonttien hakuajoista.
Omakotitonttien 2024 vuosikellossa kerrotaan omakotitonttien hakuajoista.

Omakotitonttien jatkuva haku

Jatkuvan haun tontteihin päivitetään hauissa hakematta jääneitä tontteja sekä peruttuja myyntitontteja. Tontit ovat ensin nähtävillä viikon ajan ja haettavissa nähtävillä oloajan jälkeen klo 8.00 alkaen tonttien hakupalvelussa. Omakotitonttien jatkuva haku keskeytetään määräaikaisten hakujen ajaksi. 

Tontti varataan hakemuksen ensimmäisenä jättäneelle. Jos ohjelma ei anna lähettää tekemäänne hakemusta, todennäköisesti joku muu on ehtinyt lähettää hakemuksen ennen teitä. Samalta hakijalta tai samasta kotitaloudesta hyväksytään yksi hakemus.

Varauspäätöksen saatuaan hakija tekee tontille tarvittavat maaperätutkimukset perustamistapalausuntoineen ennen vuokrasopimuksen tai kauppakirjan allekirjoittamista. Maaperätutkimus tulee teetättää rakennusvalvonnan ohjeiden mukaisesti, katso kohdasta pohjatutkimuksen ja perustamistapaesityksen vähimmäisvaatimukset. Varaa maaperätutkimuksen teetättämiseen runsaasti aikaa, sillä perusteellisten tutkimustulosten saaminen voi viedä aikaa jopa 3 kuukautta.

Tontti­ha­kuihin liittyvää ohjeistusta:

Yhteystiedot