Rakentamisen ohjaus
Rakennusvalvonta ohjaa kaikkia rakennus- ja korjaushankkeita mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mitä aikaisemmin olet yhteydessä ja keskustelet hankkeesta lupavalmistelijoiden kanssa, sitä enemmän hyödyt ohjauksesta. Ennakkoon ohjattujen hankkeiden lupien käsittely on nopeampaa. Tällä sivulla on tietoa sekä omakotirakentajien ja -korjaajien että ammattimaisesti rakennettujen hankkeiden ohjauksesta.
Tulevat tapahtumat kuten koulutukset ja keskustelutilaisuudet ilmoitetaan tällä sivulla, rakennusvalvonnan ajankohtaisissa uutisissa sekä kaupungin tapahtumakalenterissa.
Tämän sivun sisältö:
- Paikkamerkki
Omakotirakentajan ohjaus
Rakentajan polku
Oulun kaupungin sivusto Rakentajan polku on omakotirakentajille koottu tietopaketti rakentamisen vaiheista ja toimimisesta niissä. Sivuston aiheet etenevät ajallisesti rakentamisen mukaan ja saat sieltä neuvoja moneen projektiin liittyvään aiheeseen.
Ohje rakennusluvan hakemiseen
Omakotitalon rakennuslupahakemuksen kulkua, sisältöä ja lupakäsittelyn vaiheita on kuvattu alla löytyvässä rakennusluvan hakemisen ohjeessa. Tiedoston linkkejä painamalla löydät lisätietoa kustakin aiheesta.
Omakotirakentajan ohjekortteja
Omakotirakentajan infot ja materiaalit
Oulun rakennusvalvonta tarjoaa pienrakentajille rakennuslupakäsittelyn lisäksi koulutusta ja opastusta. Rakennusvalvonnan järjestämässä laadunohjauskoulutuksessa omakotitalon rakentajille annetaan tietoa rakentamisen eri osa-alueista. Koulutukset ajoittuvat useimmiten kaupungin tonttien luovutuksen jälkeen. Mahdollisen tulevan koulutuksen aikataulun löydät tältä sivulta ja mikäli oman hankkeesi aloitus ei sovi aikatauluun, voit tutusta materiaaleihin ja katsoa tallenteet aiemmista tilaisuuksista.
Suosittelemme ottamaan yhteyttä rakennusvalvontaan mahdollisimman varhain, jo ennen suunnittelun aloittamista. Oman alueenne ohjaavan arkkitehdin löydätte esimerkiksi rakennusvalvonnan aluejakokartasta.
Omakotirakentajien info maanantaina 23.9. klo 17-19 Ympäristötalolla, tervetuloa!
17.00 Aloitus, Anu Montin, rakennusvalvonnan johtaja
17.15 Tontin vuokraukseen ja hankintaan liittyvät asiat, Pia Kangaskorte
17.30 Rakennusvalvonnan palvelut, ennakko-ohjaus, työkalut, Kari Kämäräinen
17.45 Luvan hakeminen, Sini Varis
18 Ammattilaiset omakotihankkeessa, Harri Hietajärvi
18.15 Sisäilma ja lämmitysmuodon valinta, muita taloteknisiä asioita, Tommi Riippa
18.30 Tontin käytön ja rakennuksen suunnittelu, Riikka Takalo
18.50 Keskustelu ja kysymykset
19 Tilaisuus päättyy
Edellisen omakotirakentajan infon esitysmateriaalit voit katsoa seuraavan kohdan linkeistä.
Tallenteet laadunohjauksesta
Kaikki rakennusvalvonnan koulutusten tallenteet löydät rakennusvalvonnan YouTube-kanavalta. Tähän on koottu juuri omakotitalorakentajan hyödyllisiä tallenteita sekä viimeisimmän omakotirakentajan infon tallenteet.
Tallenteet viimeisistä infoista
Aloitusilta: liittymät, rakennusvalvonnan työkaluja ja ohjaus rakentajalle, viheralueet, ammattilaiset (videon alla linkit suoraan eri aiheiden esitysten alkamiskohtiin)
Arkkitehtuuri
Asemakaava ja rakentamistapaohjeet, Joose Kankare
Tontin käytön suunnittelu, Riikka Takalo
Hyvän pientalon ABC, Riikka Takalo
Teknisiä asioita
Vähäpäästöinen omakotitalo, Sini Varis
Talotekniikan tärpit, Ylitalo, Vaara
Kosteudenhallinta, Esa Kankaala
Aiempien infojen tallenteita
Mitä on rakennusvalvonnan ennakko-ohjaus ja miksi sitä kannattaa hyödyntää, vinkkejä luvan hakemiseen, kaupunginarkkitehti Janne Rajala
Rakennusluvan hakeminen; rakennusvalvonnan ohjeet, Rakentajan polku -sivusto, tarkastusarkkitehti Jaana Tiikkaja
Jätehuolto työmaalla ja uudessa kodissa, Mari Juntunen Kiertokaari
Kaava- ja rakentamistapaohjeet, tarkastusarkkitehti Kari Kämäräinen
Arkkitehtuuri
Tontin käytön suunnittelu, asemapiirustuksen laatiminen, tarkastusarkkitehti Kari Kämäräinen
Aikaa kestävä rakennus; pientalo- ja asuntosuunnittelun näkökohtia, kaupunginarkkitehti Janne Rajala
Energiatehokkuus ja sisäilma
Lämpöpumput ja eri lämmitysmuotojen yhdistelmät, Ilkka Räinä
Hyvä sisäilma, Tommi Riippa
Rakenteiden energiatehokkuus, Esko Knuutila, rakenneinsinööri
Kosteudenhallinta
Etsitkö ammattilaista?
Rakennusvalvonnan ammattilaispankista voit etsiä omaan hankkeeseen ammattilaisia kuten vastaavaa työnjohtajaa tai pääsuunnittelijaa.
Lupavalmistelijan ohjaus
Laadunohjauksen jälkeen pientalorakentajan ohjaus jatkuu hankekohtaisesti rakennusvalvonnan lupakäsittelijän kanssa. Lupakäsittelijän kanssa kannattaa olla yhteydessä heti, kun alatte miettiä rakentamista, jo ennen suunnittelun aloitusta. Lupavalmistelija neuvoo millaisia reunaehtoja ja mahdollisuuksia rakennuspaikalla on, millaisia seikkoja tulee huomioida suunnittelussa jne. Mahdollisimman aikaisen ohjauksen etu on, että tärkeät asiat tulevat huomioiduksi aikaisin, kun niihin voi vielä vaikuttaa.
Lupahakemukset, joita on ohjattu aikaisessa vaiheessa ovat valmiimpia, niissä on vähemmän korjattavaa ja niiden käsittely eli luvan myöntäminen sujuu huomattavasti nopeammin kuin hakemuksen, josta ei ole keskusteltu lainkaan rakennusvalvonnan kanssa.
Oma hankkeesi lupavalmistelijan saat pyytäessäsi neuvoja hankkeen alussa tai lähettäessäsi kysymyksiä asiointipalvelun kautta. Voit myös katsoa aluejakokartasta, kuka yleensä ohjaa alueesi hankkeita.
Aseta tavoitteet omalle talollesi pientalonlaatu.fi -työkalulla
Rakennusvalvonta tarjoaa omakotirakentajan käyttöön laadunarviointi ja -suunnittelutyökalun https://www.pientalonlaatu.fi/
Sivusto on kysymyksiin perustuva työkalu, jonka avulla käyt läpi oman hankkeesi valintoja ja huomaat miten monenlaisia päätöksiä teette rakentamisenhankkeen aikana. Valintojen perusteella järjestelmä laskee talolle pisteytystä ja kertoo monenko tähden taloa rakennatte. Tähtien määrää tärkeämpää on kuitenkin huomata millaisia tekijöitä on huomioitava rakentaessa ja ennen kaikkea tavoitteena on antaa teille tietoa mitä tulee vaatia omilta ammattilaisilta ja rakentajilta.
Kysymykset on jaettu asuttavuuteen ja tekniseen laatuun. Voitte tallentaa kyselyn etenemisen mukaan ja palata saamanne koodin avulla aiemmin aloitettuun kyselyyn.
YouTube-kanavalta löydätte tallenteita omakotirakentajien illoista, joiden aikana on käyty läpi eri aihealueiden kysymyksiä ja selitetty niiden merkitystä.
Sisäilma-osion kysymyksien läpikäynti yhdessä rakennusterveysasiantuntija Tommi Riipan kanssa
Kosteudenhallinta-osion kysymyksien läpikäynti yhdessä Pekka Seppälän kanssa
Korjausrakentamisen ohjaus
Korjausneuvonta
Rakennusvalvonta antaa neuvoja ja ohjeita kaikenlaisiin korjausrakentamisen hankkeisiin. Voitte olla yhteydessä sähköpostitse korjausneuvonta@ouka.fi
Jos olette hakemassa lupaa korjaamiseen, voitte käydä keskustelua myös lupahakemuksen keskusteluosiossa.
Ohjeita korjaamiseen
Erilaisista korjausrakentamisen luvista saat tietoa korjausrakentamislupien sivulta. Erilaisten lupien alle on koottu aiheeseen liittyviä ohjeita.
Ympäristöministeriön sivulle on koottu skannattuja vanhoja rakentamismääräyskokoelman osia. Määräykset ja ohjeet ovat vanhentuneet mutta ne voivat olla tarpeellisia esimerkiksi korjaamisessa. Huomioithan, että vanhojen määräysten skannaukset eivät ole saavutettavia.
Ohjeita korjaamiseen löydät myös rakennusvalvonnan laatimista korjauskorteista. Korteissa esitellään pientalon erilaisia korjauksia ja annetaan neuvoja niiden onnistumiseksi. Ohjeet ovat sovellettavissa myös esim. rivi- ja ketjutalon korjauksiin. Korjauskortiston kortit eivät ole saavutettavia.
Korjauskortit on laadittu osana energiakorjauksen edistämisen hanketta joten nimet viittaavat usein energiakorjaukseen mutta kortit sisältävät todella laajasti ohjeita kaikenlaiseen korjaamiseen.
Korjauskortit
- Asuinrakennusten kosteusvauriokorjausten opas taloyhtiöille ja pientalojen omistajille
- Energiakorjaus kannattaa
- Korjaamisen toimintamalli (lyhyt esittely)
- Korjauksen etenemispolku laajemmin
- Energiakorjauksen ajoittaminen
- Kunnonmääritys
- Ikkunakorjaus, perusteet
- Ikkunakorjaus, laajempi ohje
- Ovikorjaus
- Ilmatiiveys lyhyesti
- Tiiveyskorjaus
- Ulkoseinän lisälämmöneristys lyhyesti
- Ulkoseinän lisälämmöneristys
- Yläpohjan lisälämmöneristys
- Alapohja
- Ilmanvaihto lyhyesti
- Ilmanvaihdon korjaus
- Korjausvelka ja rakennusosien käyttöiät
- Pientalon kevään tarkastuslista
- Pientalon syksyn tarkastuslista
- Energian säästömahdollisuudet
- Pientalo, painovoimaisen ilmanvaihdon tehostaminen ja käyttö
Pientalon lämmitysmuodot
Kerrostalon ohjeita
Vaativien korjauskohteiden katselmustyöryhmä VAK
Vaativien korjauskohteiden katselmustyöryhmä, VAK-ryhmä, ohjaa ja tarkastelee vaativien tai poikkeuksellisen vaativien korjauskohteiden teknisiä suunnitteluratkaisuja rakennusvalvonnan asiantuntija-apuna rakennuslupavaiheessa ja tarvittaessa toteutusvaiheessa.
VAK-ryhmässä on rakennusvalvonnan korjausrakentamisen viranomaisten lisäksi rakennusterveyteen ja teknisiin järjestelmiin erikoistuneita ulkopuolisia asiantuntijoita. Vaativien korjauskohteiden katselmustyöryhmä on rakennuslautakunnan perustama toimielin sisäilma- ja kosteusvauriokorjausten ohjauksen ja luvituksen tueksi, joka kokoontuu tarvittaessa kuukausittain.
Etsitkö ammattilaista korjaushankkeellesi
Rakennusvalvonnan ammattilaispankista voit etsiä omaan hankkeeseen ammattilaisia.
Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kohteet
Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden luvittamisen ohjausta antaa korjausneuvontatiimi. Ennen korjaamista ja sen suunnittelua on tärkeää selvittää onko kohde kulttuurihistoriallisesti arvokas. Arvokkaita kohteita on hyvin monenlaisia - osa niistä on suojeltuja rakennustasolla ja toisaalta kokonaisia alueita voidaan määritellä arvokkaiksi jolloin muutostyöt niiden alueella on tehtävä säilyttäen alueen arvot. Kaikki tällaisilla alueilla tai rakennuksiin tehtävä korjaaminen ja muutostyöt ovat luvanvaraisia. Olkaa siis mahdollisimman aikaisessa vaiheessa hanketta miettiessä yhteydessä korjausneuvontaan niin saatte apua ja ohjausta heti hankkeen alussa.
Lisää tietoa Oulun arvokkaista alueista ja mm. alueiden inventoinneista voit lukea Kulttuuriympäristö-sivulta.
Muita hyödyllisiä sivustoja
Ammattirakentamisen ohjaus
Ennakkoneuvottelu 1
Ennakkoneuvottelu 1 järjestetään heti hankkeen lähtiessä liikkeelle, yleensä jo tontin luovutuksen jälkeen. Pääsuunnittelija pyytää aloituskokousta rakennusvalvonnan ohjaavalta lupavalmistelijalta. Aikataulun yhteensovittamisesta vastaa pääsuunnittelija tai muu rakennuttajan edustaja, lupavalmistelija ei organisoi kokousaikaa. Lupavalmistelija voi antaa ehdolle muutaman ajan, joista pääsuunnittelija valitsee kaikille sopivan ajankohdan.
Ennakkoneuvottelussa käytetään Topten Ennakkoneuvotteluasialista ja -muistiota
Korjausrakentamiseen ja muutostöihin on oma Topten-ennakkoneuvotteluasialista
Ennakkoneuvottelu 2
Ennakkoneuvottelu 2 järjestetään hankkeen edetessä ja paikalla tulee silloin olla pääsuunnittelijan lisäksi muut suunnittelijat.
Ennakkoneuvottelussa käytetään Topten Ennakkoneuvotteluasialista ja -muistiota
Korjausrakentamiseen ja muutostöihin on oma Topten-ennakkoneuvotteluasialista
Tontinkäyttösuunnitelma
Tontin hallintamuodosta riippumatta asemapiirros eli tontinkäyttösuunnitelma on hyväksytettävä rakennusvalvonnassa ennen rakennusluvan hakemista. Lupahakemuksen tulee olla perustettu sähköisessä asiointipalvelussa ennen käyttösuunnitelman hyväksyttämistä. Tontinkäyttösuunnitelma vaaditaan kaikilta paritaloa suuremmilta rakennushankkeilta.
Hyväksytty tontinkäyttösuunnitelma on kaupungin tonttien osalta ehtona tontin luovutukselle.
Ohjeita tontinkäyttösuunnitelman laadintaan ja sen ulkoasuun
- tontinkäyttösuunnitelmaohje
- teollisuustontin käyttösuunnitelmaohje
- käyttösuunnitelman malliesimerkki (ei saavutettava pdf)
Hyväksymisprosessi hoidetaan kokonaan sähköisessä asiointipalvelussa.
- Rakennusluvanhakija toimittaa rakennusvalvonnan sähköisen asiointipalvelun kautta käyttösuunnitelman ja LVI-käyttösuunnitelman arvioitavaksi.
- Lupavalmistelija pyytää tarvittavat lausunnot mm. Kadut ja liikenteeltä, Oulun Energialta ja Oulun Vedeltä.
- Kun kaikki lausunnot ovat puoltavia, voidaan käyttösuunnitelma hyväksyä ja siirtää kohtaan ”hyväksytty käyttösuunnitelma”.
- Rakennusvalvonnan lupaviranomainen toimittaa käyttösuunnitelman tontti- ja asumispalveluihin tontinluovutusta varten.
Milloin tarvitaan vihersuunnittelija
Vihersuunnittelijan käyttö tonttien piha-alueiden suunnittelussa on perusteltua. Vihersuunnittelija osaa sijoittaa pihan toiminnot järkevästi ja valita kohteeseen soveltuvan kasvillisuuden. Lisäksi ammattilaisella on ajantasainen tieto mm. leikkipaikkojen turvallisuusvaatimuksista. Hyvä vihersuunnittelu varmistaa viihtyisän pihan, jonka toteutus ja hoito on kustannustehokasta. Ammattitaitoisen vihersuunnittelijan osallistuminen tontinkäyttösuunnitelman laadintaan usein myös nopeuttaa lupaprosessia.
Seuraavissa hankkeissa edellytetään vihersuunnittelijan käyttämistä
- kohteet, joissa vaaditaan tontinkäyttösuunnitelma pois lukien teollisuusalueet
- rivitalokohteet, kerrostalokohteet, AP-tontit eli pientaloista koostuvat taloyhtiöt sekä julkisten rakennusten pihat (päiväkodit, koulut, kaupat jne.)
- tontit, joilla asemakaava edellyttää ammattimaisen vihersuunnittelijan
Jos hankkeeseen edellytetään vihersuunnittelija, koulutusvaatimus on jokin seuraavista
- ympäristö- tai maisemasuunnittelija (AMK tai opistotutkinto)
- hortonomi (AMK tai opistotutkinto)
- maisema-arkkitehti
Lumitilan mitoitus
Lumitilojen riittävään mitoitukseen on laadittu laskuri avuksi helpottamaan sopivan tilan määrittämistä.
Kaupunkikuvatyöryhmä KKTR
Kaupunkikuvatyöryhmän käsittelyn pyytäminen ja materiaali
Kaupunkikuvatyöryhmälle (KKTR) esiteltävien vaativien ja poikkeuksellisen vaativien hankkeiden rakennussuunnitelmien esittelyvuoroa haetaan Oulun rakennusvalvonnalle osoitetulla Kaupunkikuvatyöryhmän lausuntopyyntö –lomakkeella, joka löytyy rakennusvalvonnan Lomakkeet-sivulta.
Toimita Word-lomake ja esittelyaineisto sähköpostitse, tiedostojen enimmäiskoko 20 Mt. Huom. älä muuta lomaketta pdf-muotoon. Hakemus ja esittelyaineisto toimitetaan rakennusvalvontaan osoitteeseen kaupunkikuvatyoryhma@ouka.fi
Varsinaisten suunnitelmien lisäksi suositellaan KKTR-esittelyyn toimitettavaksi havainneaineistoa myös 3D-mallinnettuna katselutiedostona, jolloin kohdetta voidaan tarkastella vapaasti eri katselusuunnista, korkeuksilta ja etäisyyksiltä, sekä tarvittaessa myös 1:1 mittakaavaisesti virtuaalimallinnettuna CAVE-virtuaalitilassa.
Keskustan ruutukaava-alueelle suunniteltujen hankkeiden kolmiulotteisesti mallinnetut suunnitelmat tulee istuttaa käytettävissä olevaan kaupungin 3D-massamalliin kohteen kaupunkikuvallista tarkastelua varten ja lisäksi pääasiallisista julkisivu-materiaaleista tulee toimittaa väri- ja materiaalimallit.
Aikataulu
Kaupunkikuvatyöryhmä kokoontuu tarvittaessa tiistaisin klo 12.00 Ympäristötalolla.
Kaupunkikuvatyöryhmän lausuntopyyntö –lomake ja esittelylistalle toimitettavat arkkitehtisuunnitelmat tulee toimittaa em. sähköpostiin edeltävän viikon keskiviikkona klo 12.00 mennessä (toivottua käsittelyviikkoa edeltävällä viikolla) jotta ne voidaan käsitellä seuraavan viikon tiistaina kaupunkikuvatyöryhmässä. Aikataululla varmistetaan, että tarkastusarkkitehdit ja kaupunkikuvatyöryhmän jäsenet ehtivät tutustua materiaaliin.
Keskiviikkoisin kokoontuu kaupunginarkkitehdin johdolla rakennusvalvonnan tarkastusarkkitehtien ryhmä, joka arvioi KKTR:lle esitettävien suunnitelmien ominaisuudet (vaihe, laatutaso ja kattavuus). Arvioinnin perusteella päätetään, ovatko suunnitelmat riittävän pitkälle tutkittuja, laadukkaita sekä havainnollisia esiteltäväksi KKTR:lle.
Arvioinnin jälkeen lupavalmistelijana toimiva tarkastusarkkitehti tai KKTR:n sihteeri ilmoittaa kohteen suunnittelijalle, onko aineisto riittävä ja kelvollinen sekä otetaanko suunnittelukohde KKTR:n seuraavaan käsittelyyn.
Mikäli suunnitelmia ei KKTR:ssä puolleta, jatkotyöstetyt arkkitehtisuunnitelmat tulee toimittaa viikoittain keskiviikkona klo 12.00 mennessä samaan sähköpostiin kuin alkuperäiset suunnitelmat, jotta ne ehditään ennakkotarkastaa ja ottaa KKTR:n listoille esiteltäväksi uudelleen seuraavan viikon tiistain kokouksessa.
Tällä käytännöllä tehostetaan ja sujuvoitetaan suunnitteluhankkeiden ohjausta ja arviointia siten, että hankkeiden esittely- ja arviointikertoja tarvitaan entistä vähemmän kutakin suunnitteluhanketta kohden. Näin säästetään sekä suunnittelijoiden että KKTR:n jäsenten aikaa ja työtä, ja saamme myös pidemmälle ohjeistettuja, työstettyjä ja laadukkaampi suunnitelmia katselmoitavaksi.
KKTR:n antama päätöslausunto arviointeineen ja ohjeistuksineen toimitetaan suunnittelijoille mahdollisimman pian, yleensä kokousta seuraavana työpäivänä.
VKO | Ma | Tiistai | Keskiviikko | Torstai | Pe |
1 | Klo 12 mennessä toimitettuna Iltapäivällä rakennus- | ||||
2 | KKTR käsittelee lupaa klo 12 | KKTR-kokouksen lausunto arvioineen suunnittelijalle | |||
3 | Klo 12 mennessä täydennetyt ja korjatut suunnitelmat toimitettuna mikäli edellisen viikon KKTR ei puoltanut lupaa | ||||
4 | Klo 12 KKTR käsittelee lupaa uudelleen |
Tekninen katselmustyöryhmä
Tekninen katselmustyöryhmä
- on lupakäsittelyssä apuna rakentamista koskevien teknisten määräysten ja ohjeiden noudattamista koskevissa asioissa,
- tukee rakennuslupahankkeiden arviointia rakennusten teknisten ratkaisujen osalta,
- osallistuu vaativuusluokaltaan vaativien ja merkittävien hankkeiden lupavalmisteluun ja
- antaa lausuntoja tarvittaessa myös vaativuusluokaltaan tavanomaisten rakennusten erityiskysymyksissä.
Katselmustyöryhmän jäseninä ovat
- tarkastuspäällikkö, puheenjohtaja
- rakenneinsinööri, varapuheenjohtaja
- tarkastusinsinööri, sihteeri
- Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen edustajat
- Oulun seudun ympäristötoimen edustajat
Lisäksi ryhmään kuuluvat rakennusvalvonnan tarkastusinsinöörit, johtava LVI-insinööri sekä LVI-insinöörit ja työryhmässä voi olla useampi Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen ja Oulun seudun ympäristötoimen edustaja.