Laskureita hiilijalanjäljen arviointiin ja seurantaan

Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan toiminnan, tuotteen tai palvelun ilmastovaikutusta eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja se aiheuttaa. Tyypillisesti suomalaisen hiilijalanjälki jakautuu melko tasan asumisen, liikkumisen, ruoan sekä muun kulutuksen kesken (esim. palvelut, vapaa-aika), mutta vaihtelua yksittäisten henkilöiden välillä on todella paljon. Hiilijalanjäljen selvittämiseksi on kehitetty useita työkaluja, joiden avulla voidaan laskea ja arvioida erilaisten tekojen ja kulutusvalintojen vaikutusta kasvihuonekaasupäästöjen syntymiseen.

Elämäntapatesti (Sitra)
Sitran laatiman elämäntapatestin tuloksena saat oman hiilijalanjälkesi jaoteltuna asumiseen, liikkumiseen, ruokaan ja muuhun kulutukseen. Tuloksiin on liitetty myös 100 fiksua arjen tekoa, joista jokainen voi itse selata ja valita omaan tilanteeseensa ja motivaatiotasoonsa sopivat teot. Omaa tulostaan voi verrata myös muiden testin tehneiden tuloksiin.

Ilmastodieetti (SYKE)
Ilmastodieetti soveltuu kansalaisten omien kasvihuonepäästöjen seurantaan ja vähentämiseen. Laskurin avulla voi laskea asumisesta, liikenteestä, ruuasta, jätteistä ja kulutuksesta syntyvät kasvihuonekaasupäästöt. Laskuri on tehty yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen ja Ylen kanssa.

Ilmastolaskuri (WWF)
Ilmastolaskuri on kehitetty ensisijaisesti toimistojen ja kiinteistöjen käyttöön, mutta sitä voi soveltaa myös henkilökohtaisen kulutuksen seurantaan. Laskurin ovat kehittäneet yhteistyössä WWF Suomi, TKK Dipoli ja Motiva Oy.

Y-HIILARI (SYKE)
Y-HIILARI on yksinkertainen työkalu yrityksen hiilijalanjäljen laskentaan. Työkalu on kehitetty Suomen ympäristökeskuksen Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeessa. Laskuri huomioi lämmöntuotannon, sähköntuotannon, jätehuollon, kuljetusten ja liikematkustamisen päästöt.

Oulun seudun ympäristötoimi

  • Käyntiosoite work Solistinkatu 2, 90140 Oulu
  • Postiosoite postal PL 34 90015 Oulun kaupunki
  • Sähköposti
  • Aukioloajat ma–pe klo 8–16
  • Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Tyrnävä
Tiedot esitetään hCard-muodossa.