Laskureita hiilijalanjäljen arviointiin ja seurantaan

Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan toiminnan, tuotteen tai palvelun ilmastovaikutusta eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja se aiheuttaa. Hiilijalanjäljen selvittämiseksi on kehitetty useita työkaluja, joiden avulla voidaan laskea ja arvioida erilaisten tekojen ja kulutusvalintojen vaikutusta kasvihuonekaasupäästöjen syntymiseen.

 

Elämäntapatesti
Sitran laatiman elämäntapatestin tuloksena saat oman hiilijalanjälkesi jaoteltuna asumiseen, liikkumiseen, ruokaan ja muuhun kulutukseen. Tuloksiin on liitetty myös 100 fiksua arjen tekoa, joista jokainen voi itse selata ja valita omaan tilanteeseensa ja motivaatiotasoonsa sopivat teot. Omaa tulostaan voi verrata myös muiden testin tehneiden tuloksiin.

 

Ilmastodieetti
Ilmastodieetti soveltuu kansalaisten omien kasvihuonepäästöjen seurantaan ja vähentämiseen. Laskurin avulla voi laskea asumisesta, liikenteestä, ruuasta, jätteistä ja kulutuksesta syntyvät kasvihuonekaasupäästöt. Laskuri on tehty yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen ja Ylen kanssa.


Ilmastolaskuri
Ilmastolaskuri on kehitetty ensisijaisesti toimistojen ja kiinteistöjen käyttöön, mutta sitä voi soveltaa myös henkilökohtaisen kulutuksen seurantaan. Laskurin ovat kehittäneet yhteistyössä WWF Suomi, TKK Dipoli ja Motiva Oy.


Y-HIILARI
Y-HIILARI on yksinkertainen työkalu yrityksen hiilijalanjäljen laskentaan. Työkalu on kehitetty Suomen ympäristökeskuksen Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeessa. Laskuri huomioi lämmöntuotannon, sähköntuotannon, jätehuollon, kuljetusten ja liikematkustamisen päästöt.


Jälki
Arkiliikenteen hiilidioksidilaskuri Jälki kertoo käyttäjälleen arkiviikon matkojen hiilidioksidipäästöt. Laskurilla voi myös kokeilla, kuinka liikkumistapojen muuttaminen vaikuttaa päästöihin. Laskuri on tehty osana Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n toteuttamaa Julia 2030 -hanketta.

Oulun seudun ympäristötoimi

  • Käyntiosoite work Solistinkatu 2, 90140 Oulu
  • Postiosoite postal PL 34 90015 Oulun kaupunki
  • Sähköposti
  • Aukioloajat ma–pe klo 8–16
  • Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Tyrnävä
Tiedot esitetään hCard-muodossa.