Ilmastonmuutoksen hillinnässä pienilläkin arkipäivän teoilla on merkitystä. Vuonna 2013 esitimme kuukausittain vinkin, jonka avulla voit osaltasi vaikuttaa kasvihuonekaasupäästöjen syntymiseen.
Tammikuu, uudenvuodenlupaus
Vuoden aluksi voit tehdä lupauksen: kierrätyksen tehostaminen, paperinkulutuksen vähentäminen, kestävän liikkumismuodon valitseminen, energian- ja vedenkulutuksen vähentäminen, onnistuneista ekoteoista kertominen…
Mikä on sinun lupauksesi? Pyysimme verkkosivujen lukijoita lähettämään lupauksia sähköpostitse osoitteeseen ilmasto(at)ouka.fi. Vastaajien kesken arvoimme palkintoja.
Helmikuu, jätteen synnyn ehkäisy ja lajittelu
Tärkein ympäristötavoite on jätteen synnyn ehkäisy. Jätteen synnyn ehkäisyllä tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joiden ansiosta jätettä ei synny lainkaan. Paras keino on turhan kulutuksen välttäminen.
Paras jäte on syntymätön jäte. Hanki vain tarpeellisia tavaroita, vuokraa, lainaa, osta yhteistä, hanki kestäviä ja korjattavia tuotteita, vältä ruoan hävikkiä, suosi kierrätettäviä materiaaleja. Näillä pääset jo pitkälle.
Mitä jos perustaisit tavaranvaihtopisteen esimerkiksi työpaikalle tai taloyhtiön yhteisiin tiloihin? Tavaranvaihtopisteeseen saa tuoda itselleen tarpeettomia tavaroita ja viedä mukanaan löytöjä. Roskiin heittämisen sijasta käyttökelpoiset vaatteet, kirjat, astiat, lelut yms. saavat uuden omistajan.
Kiertokaari Oy:n sivuilta saat paljon tietoa jätteiden lajittelusta, kierrätyksen muutoksista ja polttokelpoisesta jätteestä. Muista myös Oulun kierrätyskeskus, joka palvelee Värtössä osoitteessa Kurkelantie 2.
Maaliskuu, kuluta paperia harkiten
Turhan paperinkulutuksen välttäminen on pieni mutta helppo arkipäivän ekoteko. Kun paperia kuluu vähemmän, myös energiankulutus sekä jätehuoltokustannukset pienenevät. Paperinvalmistukseen kuluvan raaka-aineen tarve vähenee, kun käytetty paperi kierrätetään.
Vinkkejä paperikulutuksen pienentämiseen:
- mainoksista kieltäytyminen
- turhan tulostamisen ja kopioinnin välttäminen
- tulostaminen ja kopiointi kaksipuoleisina
- kertakäyttöisten käsipyyhkeiden vaihtaminen kankaisiin käsipyyhkeisiin tai pyyherullajärjestelmään
- paperijätteen oikeaoppinen lajittelu (katso tarkemmat ohjeet Kiertokaari Oy:n sivuilla)
Huhtikuu, laske oma hiilijalanjälkesi
Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan toiminnan, tuotteen tai palvelun ilmastovaikutusta eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja se aiheuttaa. Hiilijalanjäljen selvittämiseksi on kehitetty useita työkaluja, joiden avulla voidaan laskea ja arvioida erilaisten tekojen ja kulutusvalintojen vaikutusta kasvihuonekaasupäästöjen syntymiseen. Tutustu erilaisiin hiilijalanjäljen mittareihin.
Toukokuu ja kesäkuu, pyöräily
Oulun Lyseon opiskelijoiden yhteiskäytössä ovat "Juho, Kaarlo ja Martti" -pyörät, joiden kanssa voi asioida lähiympäristössä. Joko teidän työpaikalle on hankittu yhteiskäyttöpyöriä? Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietettiin 11.–18.5.2013 välisenä aikana. Viikon pääteema on "Lapsella on oikeus pyöräillä!". Lisää tietoa pyöräilyviikosta Pyöräilykuntien verkoston nettisivuilta.
Oulun pyöräilyviikko 14.–20.6.2013
Oulussa pyöräilyviikkoa vietettiin valtakunnallista pyöräilyviikkoa myöhemmin 14.–20.6.2013 välisenä aikana.
Osallistu vuosittain järjestettävään valtakunnalliseen, pyöräilyyn kannustavaan Kilometrikisaan! Lue lisää Kilometrikisasta.
Heinäkuu, vedenkulutus
Jokainen suomalainen käyttää vettä vuorokaudessa keskimäärin 155 litraa. Oulussa vettä kulutetaan alle keskimääräisen tason eli 116 litraa vuorokaudessa.
Lämmintä vettä käytetään keskimäärin 40–50 litraa vuorokaudessa henkilöä kohden. Lämpimän käyttöveden osuus asuinrakennuksen energiankulutuksesta on merkittävä, sillä noin viidennes energiasta kuluu veden lämmittämiseen. Veden käyttötottumukset vaikuttavat näin ollen myös energiankulutukseen ja kasvihuonekaasupäästöjen syntymiseen.
Viisi vinkkiä vedenkulutuksen vähentämiseksi:
- Lyhennä suihkuaikaasi, esimerkiksi viiden minuutin suihkussa vettä kuluu keskimäärin 60 l, ammekylvyssä viisi kertaa enemmän.
- Säästä hieman kaikkialla: pese täysiä koneellisia, älä juoksuta vettä turhaan, kerää sadevettä istutusten kasteluun, vältä tarpeetonta esipesua, valitse oikea pesuohjelma.
- Korjauta vuotavat vesikalusteet.
- Pienennä virtaamaa paineenalennusventtiilillä tai kalustekohtaisella virtaamarajoittimella.
- A-energialuokan kodinkoneet kuluttavat vähiten vettä ja sähköä.
Elokuu, ruoan ilmastovaikutukset
Lähellä tuotettu ruoka tuo hyvinvointia lähiympäristöön. Nyt on sato parhaimmillaan!
Ruoan ilmastovaikutusten vähentämisessä keskeistä on:
- välttää ruoan joutumista jätteeksi
- vähentää eläinperäisten tuotteiden kulutusta
- lisätä kasvisten osuutta
- suosia lähellä tuotettua ruokaa
- parantaa ruoanvalmistuksen energiatehokkuutta sekä
- järkeistää ostosmatkoja.
Syyskuu, kestävät liikkumisen valinnat
Liiku lähelle kävellen, pyöräillen tai suosi joukkoliikennettä. Käytä pidemmillä matkoilla kimppakyytejä tai pyydä työnantajaltasi työsuhdematkalippu.
Oulun Liikkujan viikolla räpätään
Jo yli kymmenen vuoden ajan kansainvälisellä Liikkujan viikolla on kannustettu ihmisiä kiinnittämään huomiota omiin, arkisiin liikkumisvalintoihin ja niiden vaikutuksiin ympäristöön ja yhteiskuntaan. Vuonna 2013 liikkujan viikon teemana oli ilmanlaatu.
Oulussa viikon päätapahtumaa vietettiin Rotuaarilla lauantaina 21.9 klo 12–15 välisenä aikana. Tapahtumassa oululaisista nuorista koottu ryhmä esitti sanoittamansa Liikkujan viikko-aiheisen rap-kappaleen yhdessä rap-artisti Sanan kanssa. Tapahtuman avasi yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Hanna Sarkkinen. Rotuaarilla oli tarjolla myös pyöräilyyn liittyviä tempauksia, tuote-esittelyjä sekä pyöränhuoltoa. Tapahtumaan oli vapaa pääsy.
Lokakuu: Istuuko ilmastovaikutus ratin ja penkin välissä?
Tieliikenteellä on merkittävä rooli kasvihuonekaasupäästöjen lähteenä. Autojen moottoritekniikan kehityksen myötä liikenteen päästöt ovat kääntyneet laskuun, mutta lisääntyvät liikennemäärät hidastavat myönteistä kehitystä.
Taloudellisen autoilun opettelu vähentää liikenteestä aiheutuvia päästöjä ja näkyy suoraan kukkarossa. Ajotavan muutosta merkittävämpi tekijä on kuitenkin välttää autoilua aina kun se on mahdollista. Päivittäinen vähäiseltä tuntuva valinta näkyy vuoden mittaan merkittävänä säästönä polttoaineessa, kilometreissä ja ajassa.
- Aina ei tarvitse autoilla, harkitse ajatko auton sijasta pyörällä, bussilla tai junalla. Vai pitäisikö jäädä kotiin, ja hoitaa asiat netissä tai puhelimella?
- Kaikki eivät voi valita. Jos ei asu julkisen liikenteen reittien ääressä, joutuu liikkumaan tavaroiden kanssa tai on liikuntaesteinen, auto on välttämättömyys. Silloin voi valita polttoainetta säästävä automallin.
- Ajotapa on suorin keino vaikuttaa polttoaineen kulutukseen. Kiihdytä aina tavoitenopeuteen reippaasti, pidä sen jälkeen tasainen nopeus isolla vaihteella ja pienillä kierroksilla. Käytä mahdollisimman paljon moottorijarrutusta.
- Aja ennakoivasti: taloudellinen ajotapa on joustava ja toiset huomioon ottava. Pyri ennakoimaan tulevat tilanteet mahdollisimman kaukaa. Säilytä turvaväli, niin jarrutus- ja kiihdytystarpeet vähenevät. Vältä ruuhkassa ajamista.
- Valitse säästävät renkaat: kapeat ja korkeat renkaat tuovat taloudellisuutta. Oikeaan paineeseen täytetty rengas rullaa helpommin.
- Älä kuljeta turhaa painoa: onko katolle unohtunut suksiboksi tai lojuuko tavaratilassa turhaa tavaraa? 100 lisäkiloa merkitsee yli 5 % lisää kulutusta.
- Säästä kylmäkäynnistyksissä: käytä esilämmitystä alle +5 °C lämpötiloissa. Lämmin moottori syö vähemmän polttoainetta. Lähde liikkeelle nopeasti käynnistyksen jälkeen, siten moottori lämpenee nopeimmin. Käytä auton sähkölaitteita harkiten. Onko tarpeen pitää päällä sekä takalasin lämmitintä, istuinlämmitintä ja ilmastointia?
- Seuraa kulutustasi: tarkkaile kierrosluku- ja kulutusmittareita. Polttoainemittaria tarkkailemalla voit valita edullisimman tankkauspaikan ajoissa.
- Huollata autosi säännöllisesti.
Marraskuu – valaistus
Valaistuksessa on helppo säästää energiaa!
Energiansäästölamppujen, LEDien ja energiatehokkaampien halogeenien kohdalla lamppujen valotehoa ei voi enää vertailla wattien perusteella. Wattimäärä ei kerro lampun tuottaman valon määrästä vaan ainoastaan sähkönkulutuksesta. Valon määrän eli valovirran mittari on nimeltään lumen (lm). Esimerkiksi 60 watin hehkulampun tuottama valomäärä vastaa yli 700 lumenin energiansäästölamppua.
Lampun ostajan muistilista:
- lampun tuottama valon määrä (lumen)
- valon väri (kelvin K)
- syttymisnopeus
- käyttölämpötila
- sytytyskertojen määrä
- käyttöikä
- himmennettävyys
- lamppujen ulkomitat
- energiatehokkuus (A, B, C-luokka).
Joulukuu – kuluttaminen
Aina ei tarvitse ostaa uutta, anna tänä vuonna erilainen lahja.
Aineettomat joululahjat ovat keino vähentää jätteiden määrää ja säästää luontoa. Voisiko joululahja olla esimerkiksi polkupyörän huolto, alkusammutuskurssi, lahjakortti personal trainerille, kasvisruokakurssi tai eettinen lahja avustusjärjestön kautta?
Tuotelahjaa hankkiessa kannattaa pohtia:
- Tuleeko tuote tarpeeseen? Onko se kestävä ja pitkäikäinen?
- Kelpaako tuote käytöstä poistamisen jälkeen hyötykäyttöön vai päätyykö se kaatopaikalle?
- Onko tuotteen ympäristövaikutukset esitetty?
- Onko pakkaus valmistettu ympäristöä säästävästä materiaalista?
- Voiko tuotteen korjata? Voiko tuotteen sijasta ostaa palvelun?
Uusi vuosi ja ekologinen ennustusleikki
Nimestään huolimatta uuden vuoden tinat ovat suurimmaksi osaksi lyijyä, joka on ympäristölle haitallinen raskasmetalli. Käytetyn tinan voi valaa uudelleen seuraavana vuonna. Käytöstä poistetut tinat tulee toimittaa aina vaarallisen jätteen keräyspisteeseen (ent. ongelmajäte).
Mitäpä jos tänä vuonna tinojen valamiselle vaihtoehtona olisi kahvikuppiennustus? Ylösalaisin käännettyjen kahvikuppien alle piilotetaan pieniä esineitä symboleiksi, jotka kuvastavat tulevan vuoden tapahtumia. Kupit sekoitetaan ja ennustus nostetaan valitun kupin alta. Esineiden valinnassa ja tulkitsemisessa voi käyttää mielikuvitusta: punainen lanka kuvastaa rakkautta, sormus kihlausta ja kolikko rikastumista (Kemikaalikimara, Anja Nystén).