Hakeminen, maksut ja paikan irtisanominen

Voit hakea lapsellesi paikkaa
- kunnallisiin ja yksityisiin päiväkoteihin
- kunnalliseen ja yksityiseen perhepäivähoitoon
- avoimen varhaiskasvatuksen kerhoihin
Sähköinen hakemus tulee jättää neljä (4) kuukautta ennen varhaiskasvatuksen toivottua alkamisajankohtaa. Jos kyseessä on äkillinen työllistyminen tai äkillinen opintojen alkaminen ja varhaiskasvatuspaikan tarve ei ole ennakoitavissa, on hakemus jätettävä viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee paikan.
Lapsella on oikeus varhaiskasvatukseen
Oulussa jokaisella lapsella on oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvatuksesta peritään kuukausimaksu, joka määräytyy perheen koon, bruttotulojen ja lapselle valitun palvelun laajuuden mukaan.
Maksuttomana vaihtoehtona perhe voi valita avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoiminnan
Kokoaikaisen varhaiskasvatuksen sijaan perhe voi valita seuraavista vaihtoehdoista kunnallisessa varhaiskasvatuksessa (vähemmän palvelutarpeen vaihtoehdot):
- lapsi on varhaiskasvatuksessa 10 päivää kuukaudessa
- lapsi on varhaiskasvatuksessa 13 päivää kuukaudessa
- lapsi on varhaiskasvatuksessa alle 5 tuntia päivittäin
- lapsi on varhaiskasvatuksessa alle 7 tuntia päivittäin
Tutustu esitteeseemme
Oppiminen alkaa varhaiskasvatuksesta
Hakemus tehdään sähköisesti
Hakemus kunnallisiin päiväkoteihin, kunnalliseen perhepäivähoitoon, ryhmäperhepäivähoitoon ja avoimen varhaiskasvatuksen kerhoihin tehdään varhaiskasvatuksen sähköisellä hakemuksella (selaimet Firefox, Google Chrome, IE ja Safari).
Mikäli sähköinen hakeminen ei onnistu, voit tulostaa paperisen hakemuslomakkeen tästä: Hakemus varhaiskasvatuspalveluihin (pdf). Hakemus toimitetaan osoitteeseen Varhaiskasvatuksen palveluohjaustiimi, PL 17, 90150 Oulun kaupunki. Käyntiosoite: Oulu10, Torikatu 10, 90100 Oulu
Hakeminen yksityiseen päiväkotiin
Tee sähköinen päivähoitohakemus. Hakemuksen teon jälkeen ota yhteyttä yksityiseen päiväkotiin ja tiedustele lapsellesi varhaiskasvatuspaikkaa. Vapaita paikkoja voit tiedustella myös varhaiskasvatuksen palveluohjaustiimistä. Jos yksityisessä päiväkodissa ei ole vapaita paikkoja, ilmoita asiasta varhaiskasvatuksen palveluohjaustiimiin päivähoitohakemuksen hakutoiveiden muuttamista varten.
Palveluseteliä ei tarvitse hakea erillisellä hakemuksella. Se myönnetään, kun perhe on hakenut yksityiseen päiväkotiin, saanut varmistuksen varhaiskasvatuspaikasta ja palvelun tuottaja on ilmoittanut hoidon aloittamisesta varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen.
Jos et valinnut palveluseteliä, hae yksityisen hoidon tukea ja kuntalisää Kelalta.
Linkki yksityisten päiväkotien listaukseen.
Hakeminen yksityiseen perhepäivähoitoon
Tee sähköinen päivähoitohakemus. Ota yhteyttä varhaiskasvatuksen palveluohjaustiimiin, josta saat tietoa vapaista paikoista. Saat tietoa vapaista paikoista myös Oulun yksityiset päivähoitajat ry:n kotisivuilta. Tämän jälkeen ota yhteyttä yksityiseen perhepäivähoitajaan ja tiedustele lapsellesi paikkaa. Jos yksityisellä perhepäivähoitajalla ei ole vapaita paikkoja, ilmoita asiasta varhaiskasvatuksen palveluohjaustiimiin päivähoitohakemuksen hakutoiveiden muuttamista varten.
Palveluseteliä ei tarvitse hakea erillisellä hakemuksella. Se myönnetään, kun perhe on hakenut yksityiseen perhepäivähoitoon, saanut varmistuksen varhaiskasvatuspaikasta ja palvelun tuottaja on ilmoittanut hoidon aloittamisesta varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen.
Kaikki esiopetus- ja varhaiskasvatushakemukset käsitellään varhaiskasvatuksen palveluohjaustiimissä. Tiimin palvelukoordinaattorit ovat tarvittaessa yhteydessä lapsen huoltajiin käsittelyn edetessä. Jos haluat tehdä muutoksia jättämääsi hakemukseen, voit olla yhteydessä palveluohjaukseen joko puhelimitse puh 08 558 45300 (arkisin klo 9-12) tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen varhaiskasvatus@ouka.fi.
Hakemuksen käsittelyaika on 4 kuukautta. Jos varhaiskasvatuksen tarve johtuu äkillisestä työllistymisestä tai opiskelupaikan saamisesta, käsittelyaika on 2 viikkoa.
Kevään 2021 keskitetyssä haussa noudatetaan seuraavaa aikataulua:
Tammikuu
Esiopetukseen ilmoittautuminen 18.-31.1.2021. Samassa yhteydessä myös tulevien esikoululaisten sisarukset täyttävät hakemuksen, mikäli heille toivotaan varhaiskasvatuspaikkaa samasta yksiköstä.
Helmikuu
Keskitetty hakuaika kaikille muille lapsille 8.-21.2.2021. Tässä yhteydessä haetaan myös avoimen varhaiskasvatuksen kerhoihin, samoin tässä vaiheessa täytetään uusi hakemus, jos lapselle toivotaan varhaiskasvatuspaikan vaihdosta.
Maaliskuu
Ensi syksyn esiopetusryhmät muodostetaan helmi- ja maaliskuun aikana. Kaikille tuleville esikoululaisille lähetetään postissa tieto tulevasta esiopetuspaikasta maaliskuun aikana. Samassa yhteydessä pyritään järjestämään nuoremmille sisaruksille varhaiskasvatuspaikka samasta yksiköstä, jos vanhemmat niin toivovat.
Maaliskuun lopussa varmistetaan, missä yksiköissä esiopetus syksyllä 2021 aloitetaan. Esiopetusryhmän muodostaminen edellyttää, että lapsia on vähintään 7. Jos johonkin yksikköön ei muodostu esiopetusryhmää, siihen hakeneille lapsille osoitetaan esiopetuspaikka jostain toisesta lähialueen päiväkodista tai koulusta. Palveluohjaustiimi on tässä tapauksessa yhteydessä lapsen huoltajiin.
Huhtikuu
Maalis- ja huhtikuu on uusien hakemusten ja siirtohakemusten käsittelyn aikaa. Siirtohakemuksia on vuosittain paljon, erityisesti lapsirikkaille alueille ja niiden uusiin päiväkoteihin jonotetaan paikkaa sankoin joukoin. Välttämättä kaikkien ensisijaista toivetta ei pystytä toteuttamaan. Siirtovalinnoissa etusijalla ovat ne perheet, jotka tällä hetkellä joutuvat kuljettamaan lapsiaan eri paikkoihin tai joilla on erityisen pitkä ja hankala kuljetusmatka.
Päätökset syksyn varhaiskasvatuspaikoista pyritään lähettämään keskitettynä hakuaikana paikkaa hakeneille huhtikuun aikana.
Toukokuu
Toukokuun aikana käsitellään myöhemmin paikkaa hakeneiden hakemukset. Päätökset lapsen varhaiskasvatuspaikasta lähetetään postissa touko - kesäkuun aikana.
5-vuotiaan maksuton varhaiskasvatus
Oulun kaupunki on valittu mukaan 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun. Kokeilun aikana 2015 syntyneet lapset voivat osallistua maksuttomaan varhaiskasvatukseen 20 tuntia viikossa, pääsääntöisesti neljä tuntia viitenä päivänä viikossa.
Sivistys- ja kulttuurilautakunta on päättänyt kokouksessaan 11.2.2020 § 25, että Oulussa jatketaan 5-vuotiaiden maksutonta varhaiskasvatuksen kokeilua toimintakaudella 1.8.2020-31.7.2021 ja tämä koskee vuonna 2015 syntyneitä lapsia.
Esim: jos lapsi täyttää 5-vuotta maaliskuussa 2020, hän voi osallistua maksuttomaan 5-vuotaiden varhaiskasvatuksen kokeiluun toimintakaudella 1.8.2020-31.7.2021. Varhaiskasvatusmaksu ei siis muutu sen kuukauden aikana, jolloin lapsi täyttää 5-vuotta, vaan maksu muuttuu vasta kokeilun alettua 1.8.2020 alkaen.
Mitä maksuttomuus käytännössä tarkoittaa?
Asiakasmaksua ei peritä siltä ajalta, kun lapsi on 5-vuotiaan maksuttoman varhaiskasvatuksen piirissä (20 tuntia/viikko). Kun lapsi tarvitsee varhaiskasvatusta enemmän kuin 20 tuntia viikossa, peritään 20 tuntia viikossa ylittävältä ajalta asiakasmaksu.
Pitääkö 5-vuotiaan maksuttomaan varhaiskasvatukseen ilmoittautua erikseen?
Voit ilmoittaa lapsesi 5-vuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatukseen. Ilmoituksen voi tehdä myös kesken toimintakauden.
Ilmoita lapsesi 5-vuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatukseen.
- Jos ilmoitat lapsesi 5-vuotiaan maksuttomaan varhaiskasvatukseen, valitse aloitussivulta "Päivähoitohakemus". Täytä tarvittavat tiedot ja valitse vaihtoehdoista kohta "5-v. maksuton varhaiskasvatus".
- Jos 5-vuotias lapsesi tarvitsee kokopäiväistä varhaiskasvatusta, valitse aloitussivulta "Päivähoitohakemus". Täytä tarvittavat tiedot ja valitse vaihtoehdoista kohta "5-v. kokopäivähoito". Tämä vaihtoehto sisältää maksuttoman osuuden 20 tuntia/viikko.
Koskeeko toiminta meitä, jos perheemme saa Oulu-lisää?
Perhe saa 1.8.2019 lähtien Oulu-lisää perheen alle 18 kuukauden ikäisestä lapsesta myös silloin, kun perheen 5-vuotiaat lapset osallistuvat 5-vuotiaiden maksuttomaan 20 viikkotunnin varhaiskasvatukseen. Oulun kaupunki hoitaa Oulu-lisän maksamisen omien maksujärjestelmien kautta erillisen hakemuksen perusteella.
Huomioithan, että 5-vuotias maksuttomaan varhaiskasvatukseen osallistuva lapsi ei ole oikeutettu kotihoidontuen hoitorahaan.
Kuka kuljettaa lapsen päiväkotiin/perhepäivähoitajalle?
Perheet huolehtivat itse lapsen kuljetuksesta 5-vuotiaan maksuttomaan varhaiskasvatukseen.
Koskeeko maksuttomuus myös yksityisiä päiväkoteja/perhepäivähoitajia?
Kyllä koskee, mutta sinun kannattaa tarkistaa asia yksityisestä päiväkodista/yksityiseltä perhepäivähoitajalta. Yksityiset päiväkodit ja yksityiset perhepäivähoitajat päättävät itse järjestävätkö he osapäivähoitoa.
Koskeeko 5-vuotiaan maksuton varhaiskasvatus vuoropäiväkoteja/jatketun aukiolon päiväkoteja?
Kyllä koskee. Myös vuoropäiväkodissa/jatketun aukiolon päiväkodissa oleva lapsi saa 5-vuotiaan maksutonta varhaiskasvatusta 20 tuntia/viikko.
Huoltaja ilmoittaa lapsen päiväkohtaiset hoitoajat vanhempien työ- ja opiskeluaikoineen päiväkotiin erillisellä lomakkeella. Hoitoaikavaraukset tehdään viimeistään edeltävän viikon maanantaina. Huoltajien ilmoittamiin hoitoaikoihin sisältyy 5-vuotiaan maksuton varhaiskasvatus, ja toiminnassa noudatetaan Oulun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaa.
Onko 5-vuotiaan maksuton varhaiskasvatus jo esiopetusta?
Ei ole. Maksuton 5-vuotiaiden varhaiskasvatus on varhaiskasvatussuunnitelman mukaista pedagogista toimintaa. Lasten mielenkiinnon kohteet ja tarpeet sekä heidän kasvuympäristöönsä liittyvät merkitykselliset asiat ovat toiminnan suunnittelun lähtökohtana. Toiminnassa noudatetaan Oulun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaa.
Mitä hyötyä 5-vuotiaan maksuttomasta varhaiskasvatuksesta on perheille?
Lapsi voi osallistua säännölliseen varhaiskasvatukseen viitenä päivänä viikossa. Lapsen päivä sisältää leikkiä, oppimista, tutkimista, liikkumista ja kavereiden kanssa yhdessä tekemistä.
Kaikilla 5-vuotiailla asiakasmaksu pienenee, eli jos lapsesi on varhaiskasvatuksessa 20 tuntia/viikko, ei asiakasmaksua peritä. Kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa asiakasmaksu peritään 20 tuntia/viikossa ylittävältä ajalta.
Avoimen varhaiskasvatuksen kerhoista 5-vuotiaan maksuttomaan varhaiskasvatukseen siirtyvät lapset voivat käydä neljä tuntia päivässä päiväkodissa tai perhepäivähoidossa ja saavat päivään kuuluvat ateriat.
Ilmoittakaa hoitopaikan perumisesta mahdollisimman pian varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen varhaiskasvatus@ouka.fi tai puh. 08 558 45300.
Jos lapselle haettua ja myönnettyä paikkaa ei oteta vastaan eikä paikkaa ole peruutettu ennen kunnan päätöksen mukaisen varhaiskasvatuksen alkamista, lapsen vanhemmilta tai muilta huoltajilta voidaan periä puolet asiakasmaksulain mukaan määräytyvästä kuukausimaksusta. Lapsen jäädessä pois varhaiskasvatustoiminnasta on paikka irtisanottava.
Toiselta paikkakunnalta muuttava saa päätöksen, kun perheellä on kotiosoite Oulussa.
Miten toimin, jos en ole tyytyväinen lapseni varhaiskasvatukseen?
Lapsella on oikeus turvalliseen ja laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Joskus kuitenkin huoltajilla herää varhaiskasvatusta koskevia kysymyksiä tai tyytymättömyyttä toimintaan. Näissä tilanteissa kannattaa asian selvittämiseksi olla ensisijaisesti yhteydessä henkilökuntaan tai tarvittaessa varhaiskasvatusyksikön johtajaan.
Jos asiat eivät omassa varhaiskasvatuspaikassa keskustellen selviä, huoltajien on mahdollista tehdä asiasta muistutus toiminnasta vastaavalle varhaiskasvatusyksikön johtajalle, toimipaikan vastuuhenkilölle tai varhaiskasvatuksen johtavalle viranhaltijalle (Varhaiskasvatuslaki 54§) .
Muistutuksen tekeminen kunnallisen tai yksityisen varhaiskasvatuksen toiminnasta
Voit tehdä muistutuksen vapaamuotoisena kirjeenä tai sähköpostitse. Kerro mahdollisimman yksityiskohtaisesti mihin asiaan tai asioihin olet tyytymätön. Mikäli muistutuksesta ilmenee arkaluonteisia asioita (esim. lapsen terveys-/tukeen liittyviä tietoja) emme suosittele sähköpostin käyttöä.
Muistutuksen tekemiseen ei ole säädetty määräaikaa, mutta se on hyvä tehdä mahdollisimman pian asioiden käsittelyn helpottamiseksi.
Osoita Muistutus toiminnasta vastaavalle päiväkodinjohtajalle, aluepäällikölle tai varhaiskasvatuksen johtajalle.
Muistutus käsitellään noin kahden viikon sisällä, jonka jälkeen tulet saamaan kirjallisen vastauksen. Muistutuksesta annettuun vastaukseen ei voi hakea muutosta valittamalla.
Tutustumisjakso
Ennen varhaiskasvatuksen alkua perheillä on mahdollisuus tutustumisjaksoon varhaiskasvatuspaikassa. Tutustumisjakso on pohja yhteistyölle. Tutustuminen alkaa vastuukasvattajan yhteydenotosta huoltajaan ja aloituskeskustelun sopimisesta. Tutustumisjakso kestää 1-2 viikkoa. Sen aikana tutustutaan varhaiskasvatuspaikkaan.
Vastuukasvattaja
Jokaisella lapsella on nimetty vastuukasvattaja, joka vastaanottaa lapsen ja perheen varhaiskasvatuksen alkuvaiheessa, tutustuu heihin ja tutustuttaa perheen käytännön asioihin. Vastuukasvattaja on lapselle turvallinen aikuinen, joka luo vahvimman vuorovaikutussuhteen lapseen ja perheeseen hoidon alkuvaiheessa. Vastuukasvattaja toimii myös "siltana" ryhmän muuhun henkilökuntaan ja lapsiin perehdyttäessä uuteen ympäristöön. Lähtökohtana on lapsen perusturvallisuudesta huolehtiminen ja luottamuksellinen yhteistyö. Perhepäivähoidossa vastuukasvattaja on lapsiryhmän perhepäivähoitaja.
Lapsen luovuttaminen hakijalle
Jo ennen varhaiskasvatuksen alkamista on suositeltavaa käydä keskustelu hakutilanteista: siitä kuka lapsen saa hakea, varahakijoista, mahdollisista poikkeavista hakuajoista sekä erityistilanteista. Varhaiskasvatushenkilöstön vastuulla on varmistaa, että lasta hakevalla henkilöllä on oikeus noutaa lapsi. Lapsi luovutetaan ainoastaan henkilöille, joista ollaan huoltajien kanssa yhdessä sovittu. Tapauskohtaisissa tilanteissa huoltajan kanssa voidaan myös sopia, että joku muu kuin varhaiskasvatussuunnitelmaan kirjattu henkilö hakee lapsen. Näissä tilanteissa varmistus huoltajalta on hyvä saada kirjallisena. Lasta ei koskaan luovuteta päihtyneelle henkilölle. Lasta ei myöskään luovuteta arvaamattomasti käyttäytyvälle tai väkivaltaiselle henkilölle.
Varhaiskasvatussuunnitelma
Jokaiselle lapselle laaditaan henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma yhteistyössä lapsen ja huoltajien kanssa.
Lisätietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta
Lapset puheeksi -keskustelu
Oulun kaupungissa on otettu käyttöön Lapset puheeksi -menetelmä. Lapset puheeksi -keskustelussa käydään yhdessä läpi lapsen arjen asioita kotiin, varhaiskasvatukseen, kouluun, harrastuksiin ja vapaa-aikaan liittyen. Tarkoituksena on lisätä yhteistä ymmärrystä lapselle tärkeistä asioista, jotka vaikuttavat hänen hyvinvointiinsa ja arjen sujumiseen. Keskustelu on vapaaehtoinen. Lapset puheeksi -keskustelu käydään varhaiskasvatuksen aloituksen yhteydessä sekä aina tarvittaessa.
Käytännön vinkkejä lapsen varusteista
- varhaiskasvatuksessa lapset ulkoilevat säällä kuin säällä, joten säähän sopiva sisä- ja ulkovaatetus on tarpeen
- varavaatteet nk. vahinkojen varalle
- sisätossut
- lapsi joka nukkuu päiväunet voi tuoda mukaansa unikaverin esim. pehmolelun, unirievun
- vaippaikäisille huoltajat tuovat lapselle omat vaipat, kestovaippojen käytöstä sovitaan henkilökunnan kanssa
- tutti/tuttipullo tuodaan kotoa
- joskus kotoa tuodaan myös muita lapsen omia tarvikkeita, esim. rattaita tai leluja - sovi asiasta henkilökunnan kanssa
- lapsen vaatteet ja varusteet kannattaa merkitä lapsen nimellä - näin ne löytyvät omistajansa helpommin mikäli sattuisivat katoamaan
Lapsen hyvinvointi ja terveys
Varhaiskasvatuksen tehtävänä on luoda pohja lasten terveyttä ja hyvinvointia arvostavalle sekä fyysistä aktiivisuutta edistävälle elämäntavalle yhdessä huoltajien kanssa. Yhteistyötä tehdään neuvolan ammattilaisten, lastensuojelun sekä muiden terveydenhoidon ja sosiaalipalveluiden toimijoiden kesken.
Ajankohtaista
Suojatun viestin lähettäminen
Käytä palvelua, kun lähetät meille sähköpostia, joka sisältää henkilötietoja tai muuta luottamuksellista tietoa. Suojatun sähköpostiviestin lähettäminen edellyttää rekisteröitymisen palvelun käyttäjäksi.
Kysyttävää varhaiskasvatuksesta?
- Käyntiosoite work Varhaiskasvatuksen palveluohjaus, Oulu10 (Torikatu 10), 90100 Oulu
- Postiosoite postal PL 17 90015 Oulun kaupunki
- Puhelin work 08 558 45300 - valitse numero 1
- Sähköposti varhaiskasvatus[at]ouka.fi
- Aukioloajat Puhelinpäivystys arkisin
klo 9.00–12.00
- Palveluohjauksesta saat ohjausta ja neuvontaa varhaiskasvatuksen asioihin liittyen (esim. päiväkotipaikan hakeminen). Voit myös halutessasi päivittää jo jättämääsi hakemusta tai peruuttaa hakemuksen olemalla yhteydessä palveluohjaukseen.
Kysyttävää asiakasmaksuista
- Käyntiosoite work Varhaiskasvatuksen asiakasmaksutiimi, Oulu10 (Torikatu 10), 90100 Oulu
- Postiosoite postal PL 75 90015 Oulun kaupunki
- Puhelin work 08 558 45300 - valitse numero 2
- Sähköposti varhaiskasvatusmaksut(at)ouka.fi
- Aukioloajat Puhelinpäivystys arkisin klo 9.00 - 12.00
- Asiakasmaksutiimistä saat tietoa varhaiskasvatusmaksuista ja niihin vaikuttavista asioista, tuloselvitysten toimittamisesta sekä kunnallisen varhaiskasvatuksen maksupäätöksiin ja yksityisen varhaiskasvatuksen palvelusetelipäätöksiin liittyvistä asioista