Esiopetus ja varhaiskasvatus kotona poikkeusolon aikana - vinkkejä ja vihjeitä

Tyttö ja poika piirtävät väriliiduilla.

 

Tervehdys  kotiväki

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne tuottaa huolta meille kaikille. Lapset aistivat aikuisten huolen ja on tärkeää, että lasten kanssa käsitellään asiaa avoimesti ja rauhallisesti. Mannerheimin lastensuojeluliiton sivulla on erinomaista tietoa asiasta.  Keskustelkaa yhdessä, miksi ollaan tässä tilanteessa ja miltä se tuntuu. Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja oikeita. Keskustelun tueksi löydät erinomaista tietoa esim. Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta.
 

Poikkeustilanne on muuttanut perheiden arkirytmiä ja käytäntöjä

Nyt aikaa vietetään oman perheen kesken. Monet vanhemmat tekevät kotona etätöitä huolehtien samalla koululaisten etätehtävien sujumisesta. Monissa perheissä varhaiskasvatusikäiset lapset ovat kotona, niin myös eskarilaiset. 
 

Arjen aikataulutus

Perheelle on hyvä laatia ja kirjata oma päiväjärjestys, josta näkyy milloin tehdään töitä, milloin vietetään taukoja ja milloin on vapaa-aikaa. Ruokailut ja ulkoilut rytmittävät päivää. Perheen normaalia arkirytmiä kannattaa noudattaa.

Esimerkki päiväjärjestyksestä:

  • klo 8.00 aamupala
  • aamupalan jälkeen yhteistä tekemistä ja ulkoilua 
  • klo 12.00 lounas
  • lounaan jälkeen yhteinen lukuhetki

Peliajat yms. ruutuaika sovitaan myös yhdessä.
 

Esiopetus kotona poikkeusolon aikana

Esiopetus muodostaa yhtenäisen lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia tukevan kokonaisuuden. Esiopetus on kokopäiväpedagogiikkaa, jossa kaikki päivän tilanteet ovat kasvun ja oppimisen kannalta merkityksellisiä. Esiopetuksessa opitaan leikkien, liikkuen, tutkien ja itseään ilmaisten.

Lapsella on oikeus ja velvollisuus osallistua esiopetukseen. Vanhemmilla on vastuu siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen. Esiopetuksen oppimisympäristönä poikkeusolon aikana on koti ja sen lähiympäristö. Kotona eskaritoiminnan tavoitteena on, että yhdessä eskarilaisen kanssa leikitään, harjoitellaan, opetellaan, oivalletaan, ymmärretään ja opitaan. Eskarilaisella ja koko perheellä on mahdollisuus innostua, kokeilla ja oppia uutta.

Kotona eskari on toiminnallista arjen tilanteita hyödyntävää yhteistä mukavaa tekemistä. Teidän vanhempien rooli on hyvin merkittävä lapsen oppimisen mahdollistajina. Mikäli eskarilaisella on eskarikirja, sitä voi täyttää ohjatusti kotona, mutta se on vain pieni osa päivän touhuja.

Sivulla olevista linkeistä saatte tietoa esiopetuksesta, toiminnallisia ohjeita ja ideoita. 

Toimintavinkit

Esiopetus kotona poikkeusoloissa

Varhaiskasvatus kotona poikkeusoloissa

 

Hedelmäkauppa-tehtävä

Kevätseurantatehtävä

Liikuntabingo

Toiminnallinen tehtäväruudukko

Linkkivinkit

Liikkuva varhaiskasvatus

Luontoliiton kevätseuranta lapsille

MLL:n leikkipankki

Nettimuskari

Neuvokas perhe: liikuntavinkit

Oppi ja ilo

Orvokki-oravan luontokoulu

Papunetin pelisivut

Pikku Kakkosen 100 lastenlaulua

Suomen ladun ulkoiluvinkit

Värinautit