Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu
Oulu on valittu mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun. Kokeiluun valittiin kokeilulain (1046/2020) mukaisesti satunnaisotannalla kuntia tai kunnista koostuvia alueita. Kaiken kaikkiaan kokeiluun valittiin 105 kuntaa.
Kokeilu alkaa syksyllä 2021 ja kestää toukokuun 2024 loppuun. Kokeiluun osallistuvat lapset ovat syntyneet vuosina 2016 ja 2017. Osa kokeiluun osallistuvista lapsista valitaan satunnaisotannalla koeryhmiin ja osa verrokkiryhmiin eli vain osa viisivuotiaista osallistuu kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun.
Vuonna 2016 ja 2017 syntyneistä lapsista kokeiluun pääsevät mukaan ne lapset, jotka ovat Opetus- ja kulttuuriministeriön tutkijoiden koeryhmään nimeämiä. Oulun kaupunki ei ole osallistunut lasten valintaan.
Syksyllä 2022 kaksivuotiseen esiopetukseen valittujen lasten listat on saatu Oulun varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen viikolla 9, ja perheet saavat tiedon lapsensa kuulumisesta koeryhmään viimeistään viikolla 11. Kokeilupäiväkodissa jo asiakkaina olevat lapset saavat tiedon päiväkodista, muille postitetaan kotiin tiedote asiasta.
Kokeiluun liittyen järjestetään verkossa tiedotustilaisuus koeryhmään valittujen lasten vanhemmille maanantaina 21.3.2022 klo 17.30- 18.30.
Opetus- ja kulttuuriministeriön tutkijaryhmä on poiminut satunnaisotannalla kokeilussa mukana olevat Oulun varhaiskasvatuksen toimipaikat:
Pohjoinen alue:
- Tuulikellon päiväkoti
- Kuivasjärven päiväkoti
- Jatulin Tarhan päiväkoti
- Herukan päiväkoti
Eteläinen alue:
- Lämsänjärven päiväkoti
- Kangaskontion päiväkoti
- Maikkulan päiväkoti
- Metsokankaan päiväkoti
- Knuutilankankaan päiväkoti
Itäinen alue:
- Vesalan päiväkoti
- Ylikiimingin päiväkoti
- Korvensuoran päiväkoti
- Hönttämäen päiväkoti
- Huonesuon päiväkoti
- Myllyojan päiväkoti
- Vekara-ahon päiväkoti
- Tuokkosen päiväkoti
- Kiiminkijoen päiväkoti
Keskinen alue:
- Kangaspuiston päiväkoti
- Pikku-Ainon päiväkoti
- Kisakentän päiväkoti
- Syynimaan päiväkoti
- Kastellin monitoimitalon päiväkoti
- Värtön päiväkoti
- Meri-Toppilan päiväkoti
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun tarkoituksena on
- vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa
- kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta
- selvittää varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen välisiä jatkumoita
- selvittää perheiden palveluvalintoja
- saada tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen
Tutkimus, seuranta ja arviointi
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun toteutumista seurataan ja arvioidaan kansallisesti ja paikallisesti. Kokeilun toteutumista selvitetään seuraamalla ja arvioimalla kokeilun toimeenpanoa, kohdejoukkoa, kokeilun pedagogisia ja toiminnallisia käytäntöjä sekä kokeilun opetussuunnitelman perusteita ja paikallisia opetussuunnitelmia. Arvioinnin tavoitteena on tuottaa tietoa esiopetuksen toteutuneesta laadusta, kokeilun onnistumisesta ja kaksivuotiseen esiopetukseen liittyvistä kehittämisen kohteista.
Kokeilukunnan tulee osallistua ulkopuoliseen toimintansa arviointiin.
Tutkimushankkeella saatua tietoa käytetään valtakunnallisen päätöksenteon pohjana.
Opetushallitus on laatinut kaksivuotisen esiopetuksen kokeilulle opetussuunnitelman perusteet ja Oulun oma kaksivuotisen esiopetuksen opetussuunnitelma laaditaan kevään aikana.
Kaksivuotisessa esiopetuksessa noudatetaan uutta kokeiluopetussuunnitelmaa. Esiopetuksessa tutustutaan lapsia kiinnostaviin asioihin leikkimällä ja tutkimalla sekä muilla pienille lapsille sopivilla tavoilla. Jokaisella lapsella on mahdollisuus edetä oppimisessaan omaa tahtiinsa. Kaksi vuotta antaa lapsille ja esiopetuksen henkilöstölle runsaasti aikaa tutustua ja toimia yhdessä sekä syventyä aiheisiin, jotka lapsia aidosti kiinnostavat.
Monipuolisen toiminnan lisäksi esiopetukseen kuuluu lepohetkiä, hyvää ruokaa ja huolenpitoa. Huoltajat ovat keskeinen voimavara esiopetuksessa, joten yhteistyö heidän kanssaan on tiivistä. Kaksivuotinen esiopetus vahvistaa lasten yhdessä toimimisen ja oppimisen taitoja sekä luo samalla hyvän pohjan siirtyä aikanaan peruskoulun ensimmäiselle luokalle.
Oulun kaupungin kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelma 2021-2024 (pdf)
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelman perusteet 2021 (Opetushallitus, pdf)
Huoltajien ajatuksia ja toiveita kaksivuotiselle esiopetuksen kokeilutoiminnalle
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun valituille perheille järjestettyjen Teams live tilaisuuksien aikana huoltajilla oli mahdollisuus osallistua ja kertoa toiveita ja ajatuksia esiopetuksen opetussuunnitelman sisältöihin sekä toteuttamiseen liittyen.
Huoltajien toiveissa ja kommenteissa korostuivat leikin merkitys ja tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen. Vastauksissa korostui kulttuurisen osaamisen merkitys ja kestävän kehityksen kasvatuksen tärkeys tuotiin esille. Myös ilmaisun monet muodot koettiin tärkeäksi osaksi esiopetusta.
Nämä teemat ja asiat löytyvät kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelmasta. Alla on infoillassa huoltajien esittämiä kysymyksiä vastauksineen.
Jos lapsi vaihtaa toiseen eskariin, joka ei kuuluu kokeilun piiriin, mitä tapahtuu?
Mikäli viisivuotias lapsi ei esimerkiksi muuton vuoksi pysty jatkamaan kokeilupäiväkodissa, hän siirtyy uuteen päiväkotiin osallistuen varhaiskasvatukseen ja aloittaa esiopetuksen oppivelvollisuutta edeltävänä vuonna kuusivuotiaana. Kokeiluopetussuunnitelman mukaiseen kaksivuotiseen esiopetukseen lapsi osallistuu vain kokeilutoimipaikan esiopetusryhmässä
Jos perhe valitsee muun tavoitteet saavuttavan toiminnan ja lapsi ei osallistu esiopetukseen kokeiluryhmässä, lapsi kuuluu edelleen kokeilun koeryhmään ja hänestä tallennetaan kokeilun osallistumistietoja Opetushallituksen hallinnoimaan kokeilurekisteriin. Näin saadaan arvokasta tietoa perheiden palveluvalinnoista.
Mitä tapahtuu, jos perhe muuttaa kesken kokeilun tai muutto on jo ennen kokeilun aloitusta?
Kun lapsi on valittu mukaan kokeiluun ja perhe muuttaa pois alueelta, kannattaa olla yhteydessä Varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen varhaiskasvatus@ouka.fi puh 08 558 45300 - valitse numero 1 Puhelinpäivystys arkisin klo 9.00–12.00.
Uuden asuinpaikan lähellä on kokeilussa mukana oleva päiväkoti, voiko sieltä hakea paikkaa lapselle?
Kun perhe muuttaa toiselle alueelle, esiopetuspaikan siirtoon liittyvistä asioista kannattaa keskustella päiväkodin johtajan kanssa sekä ottaa yhteyttä Varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen varhaiskasvatus@ouka.fi, puh 08 558 45300, puhelinpäivystys arkisin klo 9.00 - 12.00.
Mikäli lapsi on mukana kokeilutoiminnassa ja uusi päiväkoti on kokeilutoimipaikka, siirtoa voi hakea. Lapsi saa paikan, jos ryhmässä on tilaa.
Jos perhe muuttaa kokeilussa mukana olevan läheisyyteen, mutta lapsi ei ole valikoitunut koelapseksi, voi varhaiskasvatus-/esiopetuspaikkaa hakea ko. päiväkodista, mutta lapsi ei ole mukana kokeilutoiminnassa.
Jos lapsi esim. muuton vuoksi saa paikan ryhmästä, jossa on kokeiluun osallistuvia lapsia, ryhmään muuttanut lapsi ei "muutu" koelapseksi. Opetus ja kulttuuriministeriön osoittaman tutkijaryhmän toimesta on suoritettu satunnaisotannalla lasten valikoituminen kokeilutoimintaan. Kokeiluun mukaan päässeet lapset ovat olleet kokeilua järjestävässä päiväkodissa varhaiskasvatuksessa tai perhe on asunut tällaisen päiväkodin lähellä talvella 2021.
Miten ryhmät muodostetaan kokeilutoiminnassa? Joutuuko lapsi vaihtamaan ryhmää?
Päiväkodeissa muodostetaan ryhmiä huomioiden kokeilussa olevat lapset. Heille suunnattu toiminta pohjautuu kokeilun opetussuunnitelman perusteisiin ja sen perusteella laadittuun paikalliseen suunnitelmaan. Kokeiluopetussuunnitelman perusteissa kannustetaan muodostamaan kahden ikäluokan yhteisiä ryhmiä. Ryhmässä voi olla mukana esimerkiksi kuusivuotiaita lapsia. Kokeilutoiminta järjestetään niin, että lapsen fyysinen ympäristö eikä ryhmän esiopetushenkilöstö vaihdu kesken päivän.
Minkä kokoiset ryhmät esiopetuksessa on? Millainen henkilökunta ryhmissä on?
Esiopetusryhmissä noudatetaan varhaiskasvatuksen ryhmäkokoasetuksia: Ryhmässä voi olla seitsemän lasta yhtä henkilöstön jäsentä kohden. Henkilöstön osalta otetaan huomioon opetusalaa koskevat kelpoisuussäännökset eli kelpoisuusehdot samat kuin yksivuotisessa esiopetuksessa. Varhaiskasvatuksen opettajat vastaavat esiopetustoiminnasta. Esiopetusryhmissä työskentelee myös varhaiskasvatuksen lastenhoitajia sekä avustajia.
Milloin esiopetus alkaa? Miten järjestyy esimerkiksi syysloman aikainen varhaiskasvatuksen tarve?
Esiopetuksen syyslukukausi on 16.8.–22.12.2021 ja kevätlukukausi 10.1.–31.5.2022. Esiopetuksen lukuvuosi noudattelee perusopetuksen lukuvuoden rytmiä. Lomien aikainen muu varhaiskasvatus järjestyy samalla tavalla kuin muutoinkin varhaiskasvatuksessa. Kesäkuukausia ei lasketa esiopetusaikaan kuuluviksi ja kesäajan järjestelyistä ilmoitetaan aina erikseen.
Voimmeko hakea itse lasta mukaan kokeiluun?
Perheet eivät voi itse hakea lasta mukaan kokeiluun. Opetus ja kulttuuriministeriön osoittaman tutkijaryhmän toimesta on suoritettu satunnaisotannalla kuntien, päiväkotien ja lasten valikoituminen mukaan kokeilutoimintaan. Kokeiluun mukaan päässet lapset ovat olleet kokeilua järjestävässä päiväkodissa varhaiskasvatuksessa tai perhe on asunut tällaisen päiväkodin lähellä.
Onko vuonna 2017 syntyneet lapset jo valittu kokeiluryhmiin?
Heidät valitaan keväällä 2022. Nyt mukaan valikoituneet päiväkodit jatkavat kokeilutoiminnassa.
Voiko kokeiluun osallistua osa-aikaisesti esim. 3-4pv/vk jos tavoitteiden saavuttamista tuetaan kotona vai pitääkö olla läsnä 5pv/vk?
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluopetussuunnitelmassa linjataan, että esiopetukseen hyväksytty lapsi osallistuu kaikkeen toimintaan. Kokeiluun osallistuville lapsille kaksivuotinen esiopetus on velvoittavaa nykyisen esiopetuksen tavoin. Lapsen huoltajan on huolehdittava siitä, että lapsi osallistuu kaksi vuotta kestävään kokeilutoimipaikassa järjestettyyn esiopetukseen tai saavuttaa kaksivuotisen esiopetuksen tavoitteet muulla tavoin.
Mikäli lapsi on jatketun aukiolon ryhmässä, esiopetus järjestetään lasten läsnäolon mukaisesti. Varhaiskasvatuksen opettaja ja päiväkodin johtaja kertovat lisää asiasta. Ylimääräisistä vapaapäivistä kannattaa keskustella esiopetusryhmän varhaiskasvatuksen opettajan kanssa.
Saako vanhempi tulkin apua, kun vastaa kokeiluun liittyviin kyselyihin?
Tulkkipalvelut ovat aina käytettävissä. On erityisen tärkeää, että perheet saavat kaiken tarpeellisen tiedon ymmärrettävästi.
Miten kokeiluun osallistuvien päivä eroaa muusta varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta?
Kaksivuotiseen esiopetuksen osallistuvien lasten toimintaa ohjaa kokeiluopetussuunnitelma, joka perustuu yksivuotisen esiopetuksen opetussuunnitelmaan. Yksivuotisen opetussuunnitelman tavoitteet jaetaan kahdelle vuodelle. Kaksi vuotta esiopetusta antaa lapsille ja henkilöstölle aikaa tutustua ja toimia yhdessä. Toiminnassa on mahdollisuus syventyä lapsia kiinnostaviin aiheisiin mm. kielitietoisuuden ja matemaattisen ajattelun kehittymisen tavoitteellinen edistäminen. Jokaisella lapsella on mahdollista edetä oppimisessaan omaan tahtiinsa. Esiopetus vahvistaa lasten yhdessä toimimisen ja oppimisen taitoja.
Esi- ja alkuopetusvuodet ovat koululaiseksi kasvamisen aikaa, tavoitteena on sujuva siirtyminen aikanaan esiopetuksesta ekaluokalle. Kokeilutoiminnan yhtenä tavoitteena on edistää esi- ja alkuopetuksen sujuvia siirtymiä kasvun ja oppimisen polun jatkuvuus ja eheys turvaten.
Lapsen osallistuminen kokeiluun perustuu suostumukseen. Jos lapsen halutaan osallistuvan kokeiluun kaksivuotista esiopetusta järjestävässä toimipaikassa, huoltajien tulee hakea lapselle paikka kokeilusta. Esiopetus on perheille maksutonta.
Kokeiluun osallistuville lapsille kaksivuotinen esiopetus on velvoittavaa nykyisen esiopetuksen tavoin. Lapsen huoltajan on huolehdittava siitä, että lapsi osallistuu kaksi vuotta kestävään kokeilutoimipaikassa järjestettyyn esiopetukseen tai saavuttaa kaksivuotisen esiopetuksen muulla tavoin.
Muu kaksivuotisen esiopetuksen tavoitteet saavuttava toiminta tarkoittaa toimintaa esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, kerhossa tai kotona.
Vaikka perhe valitsisi muun tavoitteet saavuttavan toiminnan, lapsi kuuluu edelleen kokeilun koeryhmään ja hänestä tallennetaan kokeilun osallistumistietoja Opetushallituksen hallinnoimaan kokeilurekisteriin. Näin saadaan arvokasta tietoa perheiden palveluvalinnoista.
Lapsen osallistuminen kokeiluun perustuu huoltajien suostumukseen. Kokeiluun osallistuvissa kunnissa koeryhmään kuuluvat perheet voivat valita, osallistuuko 5-vuotias kokeilulain mukaiseen esiopetukseen vai saavuttaako hän esiopetuksen tavoitteet muutoin, esimerkiksi varhaiskasvatuksessa tai kotona.
Mikäli lapsi ei osallistu kaksivuotiseen esiopetukseen, hän voi edelleen osallistua varhaiskasvatukseen ja yhden lukuvuoden kestävään esiopetukseen oppivelvollisuutta edeltävänä vuonna. Lapsen osallistumisen kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun voi myös peruuttaa.
Kokeiluun osallistuvat lapset rinnastuvat Kelan etuuksissa 6-vuotiaana esiopetukseen osallistuviin lapsiin.
Kotihoidon tuen osalta tämä tarkoittaa, että jos alle 3-vuotiaan kotihoidon tukeen oikeutetun lapsen sisarus osallistuu kokeilun mukaiseen esiopetukseen, hänestä maksetaan täysimääräinen hoitoraha (65,97 €/kk). Jos hän osallistuu esiopetuskokeilun lisäksi täydentävään kunnalliseen varhaiskasvatukseen, hänestä ei makseta hoitorahaa.
Yksityisen hoidon tuen osalta tämä tarkoittaa, että jos lapsi osallistuu esiopetuskokeilun lisäksi täydentävään yksityiseen varhaiskasvatukseen, lapsen yksityisen hoidon tuen määrä on pienempi (64,24 €/kk) ja mahdollinen hoitolisä puolitetaan. Jos lapsi osallistuu pelkkään esiopetuskokeiluun yksityisessä varhaiskasvatusyksikössä (ilman täydentävää varhaiskasvatusta), ei tästä lapsesta makseta yksityisen hoidon tukea lainkaan.
Kokeilulla ei ole vaikutusta joustavaan tai osittaiseen hoitorahaan.
Jos lapsesta maksetaan kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea, tulee perheen ilmoittaa kokeiluun osallistumista Kelalle. Ilmoittaminen käy helpoiten Kelan sähköisessä asiointipalvelussa.
Lisätietoa löydät Kelan nettisivuilta.
Koeryhmiin osallistuvat lapset saavat kaksivuotisen esiopetuksen maksutta sekä perhe mahdolliset kotihoidon tuen etuudet samoin kuin yksivuotisessa esiopetuksessa.
Verrokkiryhmien 5-vuotiaat maksavat elokuusta 2021 alkaen varhaiskasvatuksesta (5-vuotiaiden maksuttomuuskokeilu loppuu 31.7.2021).
Tällainen poikkeama yhdenvertaisuusperiaatteesta on todettu olevan mahdollista kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluasetelman johdosta (perustuslakivaliokunnan kannanotto kaksivuotisen esiopetuskokeilun lakivalmisteluun).
Kaksivuotinen esiopetus on maksutonta. Sitä järjestetään tavallisimmin 4 tuntia päivässä noudattaen perusopetuksen työ- ja loma-aikoja. Jos lapsi osallistuu kaksivuotisen esiopetuksen lisäksi täydentävään varhaiskasvatukseen, voi varhaiskasvatusaika olla maksullista.
Täältä löydät lisätietoa varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista.
Jos oppilaan matka kotoa esiopetukseen on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on perusopetuslain (32 §) mukaan oikeus avustukseen tai maksuttomaan kuljetukseen kotoa suoraan esiopetukseen. Esiopetuksen oppilaalla on oikeus avustukseen tai maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun oppilaan iän ja muiden olosuhteiden takia matka olisi oppilaalle liian vaikea, rasittava tai vaarallinen. Esiopetukseen kuljetaan ensisijaisesti perheen järjestämällä kuljetuksella, jota kunta avustaa. Toissijaisesti kunta järjestää kuljetuksen.
Täältä löydät lisätietoa esiopetuksen kuljetuksista.
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa vahvistetaan lasten kasvun ja oppimisen tukea. Kokeiluun osallistuvilla lapsilla on oikeus saada tarpeen mukaan tukea kehittymiseen, oppimiseen ja hyvinvointiin. Perusopetuslain mukainen kasvun ja oppimisen tuki (nk. kolmiportainen tuki) sekä opiskelija- ja oppilashuoltolain mukainen oppilashuolto ulottuvat kokeilun myötä myös viisivuotiaisiin. Tuki suunnitellaan yhteistyössä huoltajien kanssa.
Kaksivuotisen esiopetuksen aikana ei voi osallistua perusopetukseen valmistavaan opetukseen
Koska perusopetukseen valmistava opetus on kokopäiväistä, kielen kehitykseen painottunutta opetusta, siihen ei voi osallistua kaksivuotisen esiopetuksen aikana. Jos kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun aikana huomataan, että lapsi hyötyisi enemmän perusopetukseen valmistavasta opetuksesta, lapsen osallistuminen kaksivuotiseen esiopetukseen voidaan keskeyttää ja hän voi siirtyä valmistavaan opetukseen.
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa toimipaikan tulee täyttää seuraavat kriteerit:
- Toimipaikka järjestää esiopetusta
- Lapsi voi jatkaa täydentävään varhaiskasvatukseen samassa toimipaikassa (varhaiskasvatuksen mitoitus koko päivän).
- Varhaiskasvatuksen ulkopuolelta tuleville viisivuotiaille voidaan tarjota sieltä paikkaa kahdeksi vuodeksi.
- Toimipaikassa pitää pystyä toteuttamaan kokeilun opetussuunnitelmaa.
- Yksityiset toimipaikat voivat olla mukana, jos ne täyttävät kriteerit ja täydentävä varhaiskasvatus on perheelle saman hintaista kuin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa.
- Kaksivuotista esiopetusta ei saa hankkia perusopetuslain 7 tai 8 §:n mukaiselta opetuksen järjestäjältä, eli yksityiseltä tai valtion koululta.
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilua seurataan ja arvioidaan tutkimushankkeessa. Tutkimuksen kohteena on kokeilun tarkoituksen toteutuminen, ja siinä tarkastellaan muun muassa kokeilun järjestämistä kunnissa, kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksia lapsiin sekä henkilöstön, huoltajien ja lasten kokemuksia. Seurantatutkimuksessa lapset osallistuvat arviointeihin ja huoltajia voidaan haastatella. Tutkijat ovat myöhemmin yhteydessä huoltajiin seurantatutkimuksesta.
Lapsenne osallistumisesta kaksivuotiseen esiopetukseen tallennetaan kokeilulain mukaisia tietoja Opetushallituksen ylläpitämään kokeilurekisteriin. Vaikka lapsi ei osallistuisi kaksivuotiseen esiopetukseen kokeilutoimipaikassa, hänestä tallennetaan tietoja kokeilurekisteriin. Seurantatutkimuksen tarkoituksena on arvioida kokeilutoimintaa vertaamalla koe- ja verrokkiryhmää. Yksittäisten lasten vaikutusarviointeja tai huoltajien kyselyjen tuloksia ei seurantatutkimuksessa raportoida eikä vastaajia voida muutoinkaan tunnistaa.