Tulevaisuuden taikaa
Onko TVT (tieto- ja viestintätekniikka) vain aikuisten juttu? Pitääkö lasta varjella kaikelta medialta? Vai voisiko niistä rakentaa uudenlaisen oppimisympäristön, jossa jokainen lapsi saa turvallisesti harjoitella myös tieto- ja viestintäteknisiä taitoja. Kasvuympäristön, missä tieto- ja viestintätekniikka on luonnollinen osa ryhmän toimintaa ja missä sitä käytetään pedagogisen toiminnan tukena.
Tieto- ja viestintäteknologian hyödyntäminen sisältyy uuteen 1.8.2016 käyttöön otettavan Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin sekä valmisteilla olevaan Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin. Oulun kaupungin varhaiskasvatuspalvelut valmistautui uusiin haasteisiin järjestämällä yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa TuleVaisuuden Taikaa -seminaarin. Tapahtumaan osallistui noin 160 varhaiskasvatuksen ammattilaista Oulusta ja lähikunnista. Päivän aikana tutustuttiin siihen, miten tieto- ja viestintätekniikkaa voidaan hyödyntää lapsiryhmän arjessa.
Aamupäivä vierähti mielenkiintoisia luentoja kuunnellen. Lauri Järvilehto herätteli kuulijat siihen todellisuuteen, että tulevaisuuden oppiminen on jo täällä. Pekka Mertala puolestaan valotti läsnäolijoille sitä, mitä kaikkea tieto- ja viestintätekniikka pitää sisällään tablettien, tietokoneiden tai älypuhelimien lisäksi. Käytännön esimerkkejä TVT:n hyödyntämisestä kertoivat Antti Haaranen Kulttuuritalo Valveen elokuvakoulusta, Katri Kallio Teknologian Tutkimuskeskuksesta ja Eija Alatarvas Kellon päiväkodista Oulusta.
Saalastinsalin takaosaan ja reunoille oli rakennettu ständejä, pieniä esittelypisteitä, joihin osallistujat pääsivät tutustumaan iltapäivällä. Esittelijöinä toimivat Oulun kaupungin Välkyt kutoset ja TieSi -hanketalot sekä varhaiskasvatuksen yhteistyökumppaneista Oulun kaupungin kirjastopalvelut, Museo- ja tiedekeskus Luuppi sekä Polar Electro. Ständeillä esiteltiin käytännön vinkkejä lapsiryhmän toimintaan: Miten etäeskari onnistuu Skypen välityksellä, kuinka lapsiryhmän kanssa syntyy musiikki- tai käsinukketeatterivideo. Mihin kaikkeen taipuu esimerkiksi tabletin oma Muistiinpano-sovellus kun lasten kanssa tutustutaan kirjaimiin tai numeroihin. Entäpä sitten QR-koodit, kuinka hauskasti niiden avulla voidaan opetella vaikkapa kirjaimia. Ständejä kiertäessä korostui yhteistoiminnallisuus ja luovuus. Tabletin tai älypuhelimen käyttö ei ole vain yksin näpräämistä, vaan yhdessä kavereiden kanssa voidaan tehdä vaikka ja mitä! Opetuspelien pelaaminen on vain murto-osa siitä, mitä kaikkea laitteilla voidaan lasten kanssa tehdä.
Lisätietoja:
Varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Pirjo Koret p. 044 703 5335
Sovelluskoordinaattori Johanna Pöllänen p. 050 564 4947
Hankkeen TVT-tukihenkilö Outi Anias p. 050 911 2932
Päivän luentomateriaalit
- "TVT - ei taikaa vaan tavallisia asioita" - Pekka Mertala
- "Elokuvantekoa varhaiskasvatuksessa" - Antti Haaranen
- "Uudenlaisen oppimisen digiarki - kokemuksia Vantaan kaupungin päivähoidosta" - Katri Kallio