TVT Tulevaisuuden taikaa -tunnuskuva

 

 

 

 

TuleVaisuuden Taikaa -seminaari 2018 antoi oivalluksia TVT:n käyttöön

 


TVT eli tieto- ja viestintätekniikka on läsnä meidän kaikkien jokapäiväisessä arjessa. Kuinka oppia tutustumaan ja hyödyntämään nykytekniikkaa lasten kanssa opetussuunnitelmien mukaisesti? Miksi käyttäisin tvt:tä lasten toimintaa dokumentoidessa? Mihin kaikkeen voin käyttää työssäni iPadeja, digikameroita, tietokoneita jne.? Miten pedagogiikkaa voidaan rikastaa digivälineiden avulla? Mitä kaikkea kuvaaminen avaakaan lapsille ja huoltajille? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin osallistujat saivat vastauksia seminaaripäivän aikana. 

 

Opetellaan luottamaan toisiimme - Tiimissä on voimaa!

Patrick "Pata" Degerman (lastentarhanopettajan mies, Veikka Gustaffsonin kiipeilykaveri) toimi inspiroivana luennoitsijana kertoen kuinka vuorikiipeilyssä kaikki pitää miettiä todella tarkkaan aasta ööhön asti. Mistä saadaan kartat ja koordinaatit, jotta päästään liikkeelle? Voinko luottaa siihen, että jos putoan kuiluun, sinä vedät minut sieltä ylös? Tiimin yhteistyö ja luottamus siihen, että jokainen toimii sovitusti, on vuorikiipeilyn tärkein turvaköysi. Samaa turvaköyttä tarvitaan myös varhaiskasvatuksessa, missä työ on tiimityötä.

 

Kuvassa Patric "Pata" Dägerman luennoi yleisölle vuorikiipeilystään.

 

 

Kajaanissa iPadit arjessa mukana

Pedamentori Riikka Sipilä Kajaanin kaupungista esitteli kattavasti, kuinka monipuolisesti heillä käytetään iPadeja. Ne ovat sekä oppimisvälineitä (kuvataan, tehdään filkkoja, etsitään tietoa), että oppimisen kohteita (opetellaan yhdessä). Erittäin tärkeänä Riikka pitää pedagogista dokumentointia, johon iPadit taipuvat erittäin hyvin. Valokuvia ja videoita voidaan hyödyntää  vasukeskusteluissa: "Huomaatko kuinka ketterästi lapsesi kiipeilee kiipeilytelineissä, hänellä on erittäin hyvä motoriikka.",  mutta myös ryhmän oman pedagogisen toiminnan kehittämisessä.

Meillä Oulussa Välkyt-toimintamalli  tuo tieto- ja viestintätekniikkaa varhaiskasvatuksen arkeen vasun linjausten mukaisesti.

 

Kuvassa vinkkejä QR-koodien käytöstä.

 
 

 

Iltapäivällä työpajailtiin

Seminaari-iltapäivä oli varattu erilaisille työpajoille ja esittelypisteille tutustumiseen. Niissä osallistujat saivat konkreettisia vinkkejä siihen, mitä kaikkea lasten kanssa voi tehdä nykytekniikan avulla. Työpajoissa harjoiteltiin voimaannuttavien valokuvien hyödyntämistä, tutustuttiin saduttamiseen, kokeiltiin GreenScreeniä ja Beebottia, nähtiin digiajan arkea perhepäivähoidossa, tehtiin omia eKirjoja Book Creator -sovelluksella, kuultiin vuorohoidon pedagogiikasta, aistiseikkailtiin Lumijoelta Lontooseen. Nämä vain pieniä esimerkkejä iltapäivän tarjonnasta.


Lapset ovat tulevaisuuden tekijöitä

Ihmisenä kasvaminen, opiskelu, työnteko sekä kansalaisena toimiminen nyt ja tulevaisuudessa edellyttävät tiedon- ja taidonalat ylittävää ja yhdistävää osaamista. Varhaiskasvatuksessa luodaan pohja lapsen laaja-alaiselle osaamiselle. Opetellaan yhdessä uutta ja tarjotaan jokaiselle lapselle yhdenvertainen mahdollisuus tutustua ja oppia tieto- ja viestintäteknologian monipuolisesti ja turvallisesti. Luottamusta siihen, että olen taitava tässä ja tarvitsen harjoitusta tuossa - juuri tuohon perusytimeen  pureutuu laadukas ja innovatiivinen varhaiskasvatus.

 

 

 

Tietoa seminaarista

 

Aika: 23.2.2018 klo 8:30 – 15:30

Paikka: Hiukkavaaran monitoimitalo, Tahtimarssi 3, 90670 Oulun kaupunki

Järjestäjä: Oulun, Kajaanin, Lumijoen, Nivalan ja Utajärven varhaiskasvatuspalvelut 

 

Seminaarin ohjelma

 

Lisätietoja voit kysyä sähköpostilla: outi.anias(at)ouka.fi tai sari.nyberg(at)ouka.fi

Luentomateriaalit

 

Ständi- ja työpajamateriaalit

 

 

Seminaarin ohjelma