Varjakka 2020 -hanke

Varjakan ilmakuva


Varjakan alue sijaitsee Oulussa Oulunsalossa Kempeleenlahden rannalla. Alue koostuu Varjakan ja Pyydyskarin saariparista (100 ha), Varjakan mantereesta (35 ha) ja Akion saaresta (60 ha). Vesialueet mukaan lukien alueen pinta-ala on yhteensä noin 370 ha.

Etäisyyttä Oulun keskustaan on teitse 15 kilometriä ja Oulunsalon keskukseen 8 kilometriä; lentokentälle on matkaa 10 kilometriä. Varjakassa on myös pienvenesatama, josta Oulun keskustaan on vesiteitse noin 8 kilometriä.

Alue sijaitsee maailmanlaajuisesti arvokkaiden Liminganlahden lintuvesien ääressä. Varjakassa on rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti ehjän kokonaisuuden muodostava, valtakunnallisesti arvokas saarisahayhdyskunta, joka on yksi maamme parhaiten säilyneitä. Sahatoiminnan lisäksi Varjakan historiaan liittyy lukuisia tarinoita.

Alueen kehittämisen visiona on, että Varjakasta kehittyy elämyspalvelukeskus, joka perustuu historiaan, kulttuuriin, luontoon ja mereen. Vision mukaan Varjakka on tulevaisuudessa Oulun seudun merkittävä lähimatkailukohde, jossa on peruskorjattu historiallinen sahaympäristö, loma-asumista, merikeskuksena toimiva pienvenesatama ja ainutlaatuista luontoa. Tavoitteena on, että Varjakassa yhdistyvät työ, oppiminen, virkistäytyminen ja matkailu, ja alueella näkyvät arkkitehtuuri, taide ja kulttuuri.

Varjakan alueen asemakaavoitus

Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut

Käyntiosoite
Solistinkatu 2
90140 Oulu

Postiosoite
PL 32
90015 Oulun kaupunki

Yhteystiedot
Kaavoitusarkkitehti
Satu Piispanen
p. 040 643 3976

Sähköposti
etunimi.sukunimi(at)ouka.fi

Lyhytosoite tälle sivulle www.ouka.fi/varjakka