Poikkeaminen
Poikkeamispäätös tarvitaan:
- lainvoimaisen asemakaavan ja jossain tapauksissa oikeusvaikutteisen yleiskaavan määräyksistä poikkeamiseen
- asemakaavan hyväksymisestä johtuvasta rakennuskiellosta poikkeamiseen
- rantavyöhykkeelle rakentamisesta alueella, jossa rakentamista ei ole määrätty kaavalla
(Maankäyttö- ja rakennuslaki 72 § ja 171 §)
Suunnittelutarveratkaisu
Ennen kuin rakennuslupa voidaan myöntää alueelle, jolla ei ole voimassa asemakaavaa, tarvitaan usein suunnittelutarveratkaisu, jossa harkitaan edellytykset rakennusluvan myöntämiselle. Ratkaisu edellyttää tavanomaista lupamenettelyä laajempaa harkintaa. (Maankäyttö- ja rakennuslaki 137 §)
Alueellinen suunnittelutarveratkaisu
Maankäyttö- ja rakennuslakiin lisättiin 1.5.2017 voimaan tulleessa muutoksessa mahdollisuus suunnittelutarveratkaisun tekemisestä alueellisesti.
Alueellinen päätös rakennusluvan erityisistä edellytyksistä suunnittelutarvealueella voidaan tehdä kyläalueella tai muulla maaseutualueella samalla kertaa useamman kuin yhden rakennuspaikan osalta, kun alue on oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa osoitettu kyläalueeksi tai muutoin rakentamiseen soveltuvaksi alueeksi. Päätös voi olla voimassa enintään kymmenen vuotta. Alueellinen päätös ei saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Menettelyn yhteydessä tulee varmistaa, että maanomistajien tasapuolinen kohtelu on otettu huomioon. Alueellista suunnittelutarveratkaisua ei ole mahdollista tehdä siten, että ratkaisu johtaisi merkittävään rakentamiseen tai aiheuttaisi haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Alueellisen suunnittelutarveratkaisun yhteydessä tehtävän päätöksen tulee täyttää MRL 137 §:n 1 momentin mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset.
Oulussa alueellisia suunnittelutarveratkaisuja on tehty Kiimingin Huttukylään, Oulunsalon Karhuojan alueelle sekä Oulunsalon Ervastinkylän, Pajuniemen ja Peherryksen alueelle.
Hakeminen
Rakennushanke voi edellyttää asemakaavan muutosta/laatimista. Tästä syystä poikkeamisesta tai suunnittelutarveratkaisusta on syytä keskustella ennen hakemuksen jättämistä asemakaavoituksen lupavalmistelijoiden kanssa. Myönteisen poikkeamispäätöksen ja suunnittelutarveratkaisun jälkeen tulee hakea kahden vuoden kuluessa erikseen rakennuslupaa.