Varhaiskasvatuksen hanketoiminta
Valtionavustus on tarkoitettu poikkeusoloista johtuvien vaikutusten tasoittamiseen, lapsen oppimisen, kehityksen ja hyvinvoinnin tukeen liittyvien ongelmien ehkäisemiseen ja oppimisen edellytysten parantamiseen varhaiskasvatuksessa.
Valtionavustus on poikkeusolojen vaikutusten johdosta kohdennettu myös varhaiskasvatuksen digitoimitankulttuurin kehittämiseen sekä perheiden ja moniammatillisen toimijaverkon kanssa tehtävän yhteistyön tehostamiseen.
Korona-avustuksella palkataan kahdeksan varhaiskasvatuksen opettajaa, joista kolme toimii digimentorina ja neljä ryhmäavustajaa. Lisäksi palkataan yksi ryhmäavustaja syyslukukaudelle 2020.
Lisätietoa hankkeesta:
Minna Rossi-Salow, varhaiskasvatuksen erityisopettaja
minna.rossi-salow@ouka.fi p. 040 182 7086
Lisätietoa digimentoritoiminnasta:
Outi Anias, ICT-tukihenkilö
outi.anias@ouka.fi p. 050 911 2932
Valtion erityisavustusta voidaan käyttää seuraaviin toimiin esiopetuksessa:
- tukiopetuksen ja osa-aikaisen erityisopetuksen sekä muun tuen järjestäminen niille oppilaille, joilla opetuksen järjestäjä arvioi koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten vuoksi olevan puutteita opetussuunnitelman perusteiden mukaisten osaamistavoitteiden osalta
- suomi/ruotsi toisena kielenä -opetus niille vieraskielisille oppilaille, joilla opetuksen järjestäjä arvioi koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten vuoksi olevan puutteita opetussuunnitelman perusteiden mukaisten osaamistavoitteiden osalta
- valmistavan opetuksen oppilaiden tukeminen niille oppilaille, joiden valtionosuusrahoitus on päättynyt ja joilla opetuksen järjestäjä arvioi olevan riittämättömät valmiudet siirtyä perusopetukseen poikkeusoloista johtuvien opetusjärjestelyjen vuoksi
- oppilaanohjauksen sekä moniammatillisen yhteistyön tehostaminen poikkeusolojen vaikutusten tasaamiseksi yhteisöllisen oppilashuollon ja yksilöllisen oppilashuollon palvelujen tehostaminen poikkeusolojen vaikutusten tasaamiseksi
Korona-avustuksella palkataan esiopetukseen kaksi varhaiskasvatuksen opettajaa, jotka toimivat digimentoreina sekä yksi varhaiskasvatuksen erityisopettaja (esiopetuksen osa-aikainen erityisopetus).
Lisätietoa digimentoritoiminnasta:
Outi Anias, ICT-tukihenkilö
outi.anias@ouka.fi p. 050 911 2932
Valtion erityisavustus esi- ja perusopetuksen tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin ja laadun kehittämiseen vuosille 2020 - 2021.
Esiopetukseen palkataan kaksi varhaiskasvatuksen kieli- ja kulttuuriopettajaa, jotka toimivat kiertävinä kieli- ja kulttuuritietoisen varhaiskasvatuksen opettajina ja asiantuntijoina esiopetusryhmissä, joissa on paljon maahanmuuttajataustaisia lapsia.
Tavoitteet
- samanaikaisopetus
- kieli- ja kulttuuritietoisuuden edistäminen
- suomen kielen oppimisen vahvistaminen
- siirtymävaiheen ohjaus lapsille ja huoltajille
- tiedonsiirron tehostaminen esiopetuksesta alkuopetukseen siirryttäessä
- maahanmuuttajataustaisten lasten valmistavan opetuksen tarpeen kartoitus esiopetukseen ja alkuopetukseen siirryttäessä
Lisätietoa:
Tenhu Sirpa, suunnittelija
sirpa.tenhu@ouka.fi
Valtion erityisavustus kielikylpyopetukseen (toinen kotimainen kieli, ruotsi/suomi tai saamen kieli), laajamittaiseen kaksikieliseen opetukseen ja/tai kielirikasteiseen opetukseen varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa sekä muussa kansalliskielistrategiaa tukevassa toiminnassa vuosille 2020 - 2021.
Tavoitteet:
- tukee oululaista kielipolkua varhaiskasvatuksesta alkaen
- koulutusta henkilöstölle
- kielisuihkutuspaketteja eskareille
- maailmankansalaisen polku varhaiskasvatuksen käyttöön
Lisätietoa:
Laatupäällikkö Pauliina Kanervo, p. 050 592 3965, pauliina.kanervo@ouka.fi
Kehittämishanke sanataidekasvatuksen lisäämiseksi ja lukemiseen innostamiseksi Oulussa 2020-2021.
Valveen sanataidekoulu päätoimijana, hankkeessa yhteistyökumppaneina varhaiskasvatus/Alakööki, kirjastopalvelut
Tämän hankkeen keskeisenä tavoitteena on löytää keinot pysyvään malliin minkä tuloksena oululaisista varhaiskasvattajista ja opettajista kuoritaan esiin sanataidekasvattajia ja lukemisen innostajia. Malli kirjataan ja siitä tiedotetaan valtakunnallisesti.
Hankkeen kolme toimintalinjaa
- Kirjakummit varhaiskasvatuksessa ja kouluissa
- Esiopetuksen Sanataiteen aarrearkku, koko ikäluokka
- Sanataiteen nopean toiminnan joukot
Hanke on 3-vuotinen (1.8.2020 – 31.7.2023) ja mukana vaiheittain ovat kaikki Oulun kaupungin kunnalliset päiväkodit, koulutuksien ja tapahtumien osalta yksityiset päiväkodit sekä perhepäivähoitajat.
Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria liikunnallistetaan ulkona oppimisen ja ulkoilmakasvatuksen osalta vahvistamalla varhaiskasvatuksen henkilökunnan pedagogista osaamista ulkona sekä luomalla uusia olosuhteita.
Henkilöstön osaamista vahvistetaan koulutuksin, verkostoitumalla sekä yhteisillä tapahtumilla.
Hankkeen tavoitteet
- tuetaan päiväkotien liikuntavastaavien tehtävää varhaiskasvatuspäivän liikunnallistamisessa
- tiiviillä yhteistyöllä vahvistetaan osaamista ja myönteistä ilmapiiriä sekä luonnon ottamista osaksi päiväkodin arkea
- varmistetaan, että jokaisella lapsella on mahdollisuus monipuoliseen ulkoiluun, liikkumiseen, oppimiseen ja liikunnan iloon päivittäin
- opetellaan hyödyntämään monipuolisesti erilaisia oppimisympäristöjä ulkona ja luonnossa
- alueille kehitetään perheliikuntaa, joihin on tavoitteena saada kolmas sektori mukaan
Hanke saa aluehallintovirastolta veikkausvoittorahoista myönnettyä avustusta.
Lisätietoa hankkeesta:
Tarja Kuusisto, hankekoordinaattori
tarja.kuusisto@ouka.fi
TunTuVa on useamman kehittämis- ja koulutushankkeen kokonaisuus, joissa tavoitteena on edistää lasten tunteiden säätelytaitojen kehittymistä lisäämällä varhaiskasvatushenkilöstön tietoisuutta lasten tunteiden säätelystä ja tukemisesta päiväkotien arjen tilanteissa. Se on tutkittuun tietoon pohjautuva ja testattu, maksuton koulutuskokonaisuus.
Toimintamallin avulla varhaiskasvatushenkilöstöä autetaan tiedostamaan, tunnistamaan, tukemaan ja tarkkailemaan lasten kohtaamia tunteita herättäviä arjen tilanteita ja lasten toimintaa sekä syventämään ymmärrystä lasten tunteiden säätelystä ja sen tukemisesta. Toimintamallin tavoitteena on tehdä näkyväksi päiväkodin tarjoama rikas vuorovaikutusympäristö, joka luo erinomaiset edellytykset lasten jatkuvalle oppimistaitojen kehittymiselle ja erityisesti tunteiden säätelytaitojen tukemiselle.
Lisätietoa:
Suunnittelija Sari Nyberg, p. 050 388 6901, sari.nyberg@ouka.fi
Valtion erityisavustus varhaiskasvatuksen tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin ja laadun kehittämiseen vuosille 2020-2021.
Valtionavustus on tarkoitettu varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin muutoksen, inkluusion, oppimisen ja hyvinvoinnin, tasa-arvoisuuden, yhdenvertaisuuden, vuorovaikutuksen ja lähipalveluperiaatteen vahvistamiseen sekä lapsen varhaiskasvatuksen järjestämisen kannalta välittömään ja riittävän varhaiseen tukeen.
Hankkeeseen on palkattu projektikoordinaattori, 4 varhaiskasvatuksen erityisopettajaa ja 13 varhaiskasvatuksen opettajaa. Opettajat työskentelevät alueellisiin indikaattoreihin perustuen kohdennetusti tietyissä päiväkodeissa. Indikaattoreita ovat mm. kohonnut syrjäytymisen riski perheissä, eri kieli- ja kulttuuritausta sekä lasten tuen tarve.
Lisätietoa:
Minna Rossi-Salow, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, projektikoordinaattori
minna.rossi-salow@ouka.fi p. 040 182 7086