Oulu Sinfonian uutiset ja tiedotteet Oulu Sinfonian uutiset ja tiedotteet

< Takaisin

Pekka Kuusisto musisoi Oulussa ja Raahessa

Oulu Sinfonian juhlasyksyn seuraava kantaesitys on Sauli Zinojevin viulukonsertto joka on omistettu Pekka Kuusistolle. Posetiivari –konsertti kuullaan  to 19.10. klo 19 Madetojan salissa ja pe 20.10. Raahesalissa osana Brahe Classicaa. Viulukonserton lisänimi ”Posetiivari” viittaa Franz Schubertin ja Heinrich Heinen kuolemaa käsittelevään laulusarjaan Winterreise. Siinä kampiliiraa soittaa vanha harmaahapsi, viluissaan vapisevin sormin kampea kiertäen.  ”Posetiivari on uran jatkuvuuden kannalta enemmänkin turvallinen assosiaatio. Vaikka häntä ei kukaan kuule, niin rajan taakse pitää kuitenkin kaikkien hänen mukanaan mennä. Näille lautturihahmoille tulee olemaan duunia vielä digitalisaation ja robotiikan vallankumouksen jälkeenkin. Viulu on aika suuressa osassa kantaohjelmistoa valon tuojan asemassa, jonkinlaisena voitokkaana tarinankertojana. Jos uusi konsertto antaa ammattikunnalleni tilaisuuden esittäytyä kuoleman kyytimiehenä, se olkoon tervetullut lisä siihen roolikirjoon jota meikäläisille on tarjolla.” pohtii Pekka Kuusisto.

 

Zinovjev teki läpimurtonsa säveltäjänä vuonna 2014 tultuaan kisan nuorimpana osallistujana kolmanneksi Uuno Klami -sävellyskilpailussa. Rock-maailmassa 16-vuotiaaksi asti viihtynyt säveltäjä sanoo ”haluavansa klassisen musiikin kautta tuoda maailmanjärjestyksensä ymmärrettävään muotoon”. Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi Radion sinfoniaorkesterin vuonna 2016 kantaesittämällä tilausteoksella Batteria. Posetiivari on puolestaan Oulu Sinfonian tilausteos ja siinä yhdistyy luontevasti Pekka Kuusistolle ominainen pelimannihenkisyys ja kansanläheisyys sekä saksalainen melankolia ja romantiikka, jotka puolestaan ovat teoksen säveltäjän ominaispiirteitä.

 

Ennen Zinovjevin viulukonserton kantaesitystä konsertissa kuullaan Einojuhani Rautavaaran Adagio Celeste jousiorkesterille (2002), joka on omistettu Helsingin kaupunginorkesterille. Lopuksi esitetään vielä Sibeliuksen suosituimpiin teoksiin lukeutuva viides sinfonia. Näin ollen kaikki konsertin teokset ovat suomalaisia. Konsertin johtaa Oulu Sinfonian ylikapellimestari Johannes Gustavsson. Konsertin Varaslähtö alkaa ravintola Preludissa klo 18.30.  Konsertin kesto on noin 1 h 40 min sisältäen väliajan.

 

Posetiivari

to 19.10. klo 19 Madetojan sali
pe 20.10. klo 19 Raahesali

Johannes Gustavsson, kapellimestari
Pekka Kuusisto, viulu

Einojuhani Rautavaara: Adagio Celeste
Sauli Zinovjev: Viulukonsertto (kantaesitys)
Jean Sibelius: Sinfonia nro 5 op. 82

Konsertin kesto 1 h 40 min sisältäen väliajan.

 


>> Oulu Sinfonia