Lasten ja nuorten viestejä avaruuteen Amazing North -tapahtumassa

28.05.2024

Teksti: Jenni Backman, Oulun kaupunginkirjasto.

Oulun kaupunginkirjasto osallistui kaksipäiväiseen Amazing North -tapahtumaan Oulun Energia Areenalla 21.-22.5.2024. Amazing North on Pohjois-Suomen suurin STEAM-tapahtuma. Oulun kaupunginkirjasto on mukana STEAM in Oulu -verkostossa.

Kirjaston avaruusteemaisella Amazing Library -osastolla kävi kova kuhina läpi tapahtuman. Lapset ja nuoret pääsivät askartelemaan astronautteja poistokirjojen avulla, arvuuttelemaan avaruuden hajuja, matkaamaan virtuaalilasien kanssa Tarinataivaalle ja kuulemaan Bee Bottien ennustuksia. Erityisen suosittu oli onnenpyörä, joka haastoi lapsia ja nuoria sanataidetehtävällä. 

Onnenpyörä ja viestit avaruuteen

Onnenpyörästä pyörittäjä sai itselleen aiheen, josta kirjoittaa viesti avaruuteen. Innokkaimmat viestien kirjoittajat kävivät pyöräyttämässä onnenpyörää viisikin kertaa, ja viestejä kertyi varmasti tuhat kappaletta.

Metsä

Onnenpyörän ensimmäinen aihe oli kuva metsästä. Lasten ja nuorten viesteissä metsän kerrottiin olevan kaunis ja rauhallinen paikka. Metsän kerrottiin koostuvan puista ja puiden olevan kasveja. Metsien todettiin olevan Maan vihreää kasvillisuutta ja viesteissä kyseltiin, onko avaruudessa kasvillisuutta. Metsät koettiin kivaksi paikaksi olla ja juosta. Viesteissä toivotiin, ettei metsiä roskattaisi ja tuhottaisi. Puita toivottiin olevan enemmän.

Tähdenlento

Tähdenlento-aiheisissa viesteissä kerrottiin sen olevan lentävä tähti, meteoriitti tai komeetta. Tähdenlentoja näkee joskus tai harvoin, ehkä useinkin, mutta sen nähdessään saa toivoa. Tähdenlennon synnystä lähti kysymys avaruuteen ja kysyi joku myös, ovatko tähdenlennot avaruuden asukkaiden lähettämiä. 

”Moi! Täällä Oulussa nähdään paljon tähdenlentoja. Ovatko ne teidän lähettämiä meille?”

Maassa kauneinta on...

Lauseen alku ’Maassa kauneinta on…’ nosti viesteihin paljon luontoon liittyviä asioita. Lasten ja nuorten mielestä kauneimpia ovat luonto, kasvit, eläimet, ihmiset, vesistöt ja taivas. Mutta myös tarkempia vastauksia annettiin, yhden mielestä kauneinta oli tyttöystävä, toisen mielestä pikkusiskon kasvot. Kauneimmaksi kehuttiin kalastamista, monipuolisuutta ja rauhaa. Kauneutta löydettiin kaikkialta: 

”Kauneinta maassa on videopelit ja sammakot” 

”Kauniit maisemat ja eläimet & aito-rakkaus”

Sade

Sana sade innoitti lapset ja nuoret kertomaan viesteissään avaruuteen veden kiertokulusta ja sateen elämää ylläpitävästä voimasta. Vaikka sateesta oli viestien mukaan hyötyä ja siinä oli kannattavaa leikkiä, niin se koettiin myös ärsyttäväksi. Sateessa ilahdutti mahdollisuus hyppiä lätäköissä ja sateen ropinassa olisi kiva lukea. 

”sade on kosteaa ja tuoksuu todella hyvältä.”

Haluaisin kertoa, että maan ihmiset ovat...

Lauseen alku ’Haluaisin kertoa, että Maan ihmiset ovat…’ kirvoitti monia ihmistä kuvaavia sanoja lasten ja nuorten kynistä. Tässä muutamia esimerkkejä: viisaita, kilttejä, outoja, ystävällisiä, älykkäitä, tärkeitä, ilkeitä, mukavia, yhteistyöhaluisia, hauskoja, erilaisia, auttavaisia, ahneita ja luovia. Maan ihmiset osaavat lähes kaikkea, syödä, juoda ja kävellä. Planeettamme ihmisiä voi olla joskus vaikea ymmärtää ja ihmiset voivat riidellä keskenään.

”Haluaisin kertoa, että maailman ihmiset ovat kaikki arvokkaita.”

Mämmi

Sana mämmi kirvoitti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Osa kehui mämmin maistuvan hyvältä, osa sanoi sen olevan pahaa. Lapset ja nuoret osasivat kertoa mämmin olevan ruispohjainen jälkiruoka, jota syödään pääsiäisenä, mutta osalle mämmi kuului myös vappuun ja jouluun. Avaruuteen mämmiä kuitenkin suositeltiin: 

”Mämmi on suomalainen herkku, jota voidaan tuoda vaikka avaruuteen. Tilaa sitä sinne vaikka fuudoralta.”

Meri

Merta esittävästä kuvasta syntyi monia viestejä vesistöistä. Maassa kerrottiin olevan järviä, jokia ja meriä. Merien kerrottiin olevan sinisiä, kauniita ja niissä on paljon elämää. Meressä voi uida ja kellua. Avaruuteen lähti myös monia viestejä, jossa pyydettiin puhdistamaan meret ja suojelemaan meriä.

”Meri on tosi pretty, mutta paljon roskaa. Save the sea!”

Sydämenmuotoiset ilmapallot

Kuva sydämenmuotoisista ilmapalloista herätti mielikuvia syntymäpäivistä, juhlista, ystävänpäivästä ja vapusta. Juhlia ja erityisesti syntymäpäivien viettoa suositeltiin avaruuteen. Ilmapallojen kerrottiin olevan hauskoja ja tuovan iloa. Osassa viesteissä pohdittiin myös voisiko avaruudessa olla ilmapalloja.

Ihmeellisintä maassa on...

’Ihmeellisintä Maassa on..’ -lause sai jatkokseen usein sanoja kuten luonto, vesi, eläimet ja ihmiset. Ihmeellisiä olivat lasten ja nuorten mielestä myös maailman laajuus ja syntymä. Ihmisen aikaansaannokset herättivät ihmetystä, tähän liittyen mainittiin ainakin sähkö, teknologian kehittyminen, öljy, raha, sodat, puhelin ja ihmisten käytös. Planeetaltamme löytyi monipuolisesti ihmeteltävää: 

”Maassa ihmeellisintä on että saa olla oma itsensä.”

Hymyilevät ihmiset

Kuva hymyilevistä ihmisistä toi lasten ja nuorten mieleen yhdessä olon, ystävät ja perheen. Viesteissä kerrottiin, että Maassa eletään yhteisöissä, ja että ystävyys on tärkeää. Kuva sai viestien kirjoittajat pohtimaan, onko avaruudessa ystäviä ja ystävän kanssa avaruudessa olisi varmasti hauskempaa kuin yksin. 

”Maapallolla on rakkautta. Onkohan avaruudessa.”

Jos saisin säästää yhden asian Maasta, joka säilyisi ikuisesti

’Jos saisin säästää yhden asian Maasta, joka säilyisi ikuisesti, se olisi…’ sai vastaukseksi usein luontoon liittyviä viestejä. Metsät, puhdas ilmasto, eläimet ja vesi pääsivät säästettävien asioiden listalle. Monet halusivat säästää ihmiset, mielellään läheiset ja perheen, tai edes äidin, isän, pikkusiskon tai tyttöystävän. Joillekin ainoaksi säästettäväksi asiaksi jäi musiikki, puhelin, raha tai karkki. 

Koulu

Koulusta tiedettiin avaruuteen kertoa, että siellä opitaan ja saadaan kavereita. Koulu alkaa aamulla aikaisin. Toiset kertoivat, että koulussa on tylsää, kun taas toisten mielestä siellä oli kivaa. Koulu koettiin turvalliseksi paikaksi. 

”Onko alieneilla vaatteita, ja käykö ne koulua?”

Pisteellä sai tutustua myös kirjaston STEAM-kirjavinkkeihin.