Selkokirjat, Selkis ja Celia

Helppolukuiset- ja selkokirjat ovat saavutettavaa kirjallisuutta. Ne tukevat lasten ja nuorten lukuharrastusta ja lukutaitoja. Säeromaaneihin (runoromaanit) ja lyhyisiin tarinoihin, novelleihin kannattaa niinikään tutustua. Myös Pohjoisen e-kirjaston sähköiset e-kirjat, e-äänikirjat ja e-lehdet sopivat monelle lukijalle esimerkiksi tekstin muokattavuuden takia.

Tukea lukemiseen

Aiheeseen liittyvää tietoa löydät myös Oulun kaupunginkirjaston pääsivuilta: Tukea lukemiseen.

Selkis-tietoa varhaiskasvatukseen ja kouluille

Kirjaston Selkis-kokoelma

Selkis-kokoelmassa on selkokirjoja ja helppolukuisia kirjoja lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille. Moniin tarinoihin voi tutustua myös moniaistisesti. Kirjoja voi lukea, katsella, kuunnella ja tunnustella. 

Erityisen hyvin Selkis-kokoelma sopii lapsille ja nuorille, joilla on lukivaikeuksia. Kirjat sopivat myös kielenkehityksen tueksi mm. suomen kieltä opiskeleville.

Osa Selkis-kokoelmasta on kirjastojen Selkis-hyllyissä. Selkis-hyllyt on merkitty Selkis-tekstillä tai Selkis-pöllöllä. Lisää Selkis-hyllystä voit lukea kirjaston kotisivuilta.

Infonäyttökuvat ja tulostettavat julisteet kirjastoille, päiväkodeille ja kouluille

Tarinoita yhdessä -juliste
Tarinoita yhdessä -infokuva
Tarinoita yhdessä -flyer
Tykkäätkö tarinoista -infokuva

Tarinoita yhdessä. Kirjavinkkejä: outi.finna.fi

Moniaistiset Selkis-kassit

Selkis-kassit sisältävät kirjojen lisäksi äänikirjoja, elokuvia, pelejä ja pehmoeläimiä, joiden avulla lukukokemusta ja tarinan ymmärtämistä voi tukea. Selkis-kassit on suunnattu alle kouluikäisille lapsille ja pienille koululaisille. Pekurin kirjastossa olevia Selkis-kasseja voi varata noudettavaksi omaan lähikirjastoon. Selkis-kassit OUTI-verkkokirjastossa.

Videon tiedoista poiketen Selkis-kassit ovat tällä hetkellä Pekurin kirjastossa.

Selkis-diplomi

Oulun kaupunginkirjaston Selkis-kirjallisuusdiplomi on tarkoitettu oppilaille, joilla on lukivaikeuksia tai kielihäiriöitä ja jotka tarvitsevat tukea lukemiseen ja kirjoittamiseen. Myös S2-kirjallisuusdiplomin kirjalistoilta voi valita luettavaa.

Selkis-passi

Selkis-passin avulla oppilas voi ottaa lukumatkan ensiaskeleita. Passi sopii hyvin lukutaitojen harjoitteluun.

Selkis-passi ja -diplomi sopivat vaihtoehdoiksi oppilaalle, jolla on lukemisen haasteita. Ne auttavat lukuinnon löytämisessä ja valintojen tekemisessä. Passi täyttyy jo neljällä kirjalla. Neljä kirjaa täyttää myös yhden luokkatason diplomitavoitteen. Samalla oppilas tutustuu erilaisiin kirjoihin ja kirjallisuusdiplomin ideaan. Eikä urakka tunnu liian suurelta ja vaativalta.

Selkokirjoja lapsille ja nuorille

Alla olevasta kuvasta löytyvät selkokirjallisuuslistat. Kuvan hotspoteista avautuu suora linkki kirjalistaan OUTI-verkkokirjastossa. Siellä voit varata kirjan noudettavaksi omaan kirjastoosi. Kirjalistakuvan alapuolella on linkki, josta pääsee saavutettavaan versioon.

Celian äänikir­ja­palvelu

Celian asiakkaaksi voi hakeutua, jos lukeminen on oppilaalle vaikeaa esimerkiksi lukivaikeuden, vamman tai sairauden vuoksi. Asiakkaaksi voi liittyä kirjastossa. Tarkista oikeus Celian palveluihin.

Ohjaa oppilas ja hänen huoltajansa Oulun kaupunginkirjastoon tai ota itse yhteyttä kirjastoon tarkempien ohjeiden saamiseksi. 

Myös koulujen erityisopettajat voivat rekisteröidä oppilaita Celian asiakkaiksi. Rekisteröintiä varten opettaja tarvitsee rekisteröimistunnukset. Palvelukumppaniksi ja rekisteröijäksi liitytään verkkolomakkeella. Celian Kouluille-sivulta löydät lisätietoja.

Celian valikoimassa on lasten- ja nuortenkirjoja eri ikäisille, helppolukuisia ja selkokirjoja, tietokirjoja ja oppikirjoja. Osa kirjoista on DaisyTrio-kirjoja, joihin sisältyy teksti, kuvitus ja tekstin seuraamista helpottava väripalkki.

Äänikirjoja voi kuunnella omalla laitteella: älypuhelimella, tabletilla tai läppärillä.

Celia on laatinut valikoiduista äänikirjoista myös oppituntikokonaisuuksia.

Katso video, Celia pähkinänkuoressa - koulutus opettajille:

Celia pähkinänkuoressa - koulutus opettajille