Näin löydät kirjat kirjastossa 3. lk. – Kirjastomestari tutkimusretkellä

Kirjastomestarilla on kirjastokortti tallessa ja PIN-koodi muistissa. Kirjastomestari osaa myös käyttää automaatteja kirjastossa. Kirjastomestari tietää mistä OUTI-verkkokirjasto löytyy ja osaa etsiä sieltä tutun kirjan. Sinustakin voi tulla Kirjastomestari!

Oppimiskokonaisuuden tehtävät löytyvät tältä sivulta sekä Qridi-oppimisympäristöstä. Suorituksesta saa oheisen Kirjastomestari-osaamismerkin.

1. Tervetuloa kirjastoon!

Kirjastosta voit lainata kirjoja, lehtiä, musiikkia, elokuvia, e-kirjoja, pelejä ja liikuntavälineitä. Siellä voit viettää aikaa, lukea, pelata pelejä ja käydä tapahtumissa. Kirjastot ovat kaikille avoimia. Voit vierailla Suomen kirjastoissa vaikka lomamatkalla. Kirjasto voi olla myös koulurakennuksessa tai monitoimitalossa. Katso ensin alla oleva Tervetuloa kirjastoon! -video.

2. Mikä on tietokirja ja miten ne löytyvät kirjastossa?

Tunnistatko mikä on tietokirja? Tietokirjoissa kerrotaan tosia ja tutkittuja asioita vaikkapa luonnosta, eläimistä ja urheilusta.

  • Katso alla oleva Etsitkö tietoa? -video. Videolla opit, miten tietokirjat ja eri aiheet löytyvät kirjastosta. Missä ovat avaruuskirjat ja dinosauruskirjat? Mistä tanssija tai leipuri löytää tietoa?

3. Hyllyluokat ja luokituspuu

Luokituspuun kuva

Tietokirjat on järjestetty kirjastossa aiheiden mukaan. Aiheita kutsutaan kirjastossa myös hyllyluokiksi, joille on omat numerot. Tutki viereistä luokituspuuta, jossa näet hyllyluokat ja niiden numerot.

0 Yleisteokset ja viestintä
1 Filosofia ja psykologia
2 uskonnot ja mytologia
3 yhteiskunta, opetus, lait ja maanpuolustus
4 Maat ja kansat
5 Luonnontieteet, avaruus, eläimet ja ihminen
6 Tekniikka, liikenne, käsityö, kotitalous ja lemmikit
7 Taiteet, musiikki, urheilu, pelit ja leikit
8 Kaunokirjallisuus, kirjallisuustiede ja kielet
9 Historia ja elämäkerrat

Voit tulostaa luokituspuun täältä.

4. Kirjastomestarin lukuopas

Kirjastosta voit lainata monenlaista luettavaa. Lastenkirjoja, runokirjoja, sarjakuvia, tietokirjoja ja paljon muuta. Katso alta löytyvä video: Mitä minä lukisin? Vastaa kysymyksiin: 

  • miksi aakkosjärjestys on tärkeä juttu myös kirjastossa?
  • mikä oli mielestäsi paras runokirjan kansikuva videolla? 
  • bonustehtävä: miten sinä järjestäisit kirjat kirjastossa? Piirrä oma kirjasto.

Kirjavinkkejä verkossa

Tulosta osaamismerkki

Kun olette tehneet kaikki Kirjastomestari tutkimusretkellä -oppimiskokonaisuuden tehtävät, tulosta oppilaille tai luokan seinälle Kirjastomestari-osaamismerkki.