Kirjoja eri kielillä

Lukeminen omalla äidinkielellä tukee äidinkielen kehittymistä, suomen kielen oppimista ja lukutaitoja. Suomen kielen oppimisen tueksi kirjastosta löytyy helppolukuisia- ja selkokirjoja eri ikäryhmille.

Kirjastossa on lasten- ja nuortenkirjoja kymmenillä eri kielillä. Teokset löytyvät OUTI-verkkokirjastosta. Kirjaston omaa kokoelmaa täydennetään Monikielisen kirjaston kirjoilla. Näiden kirjojen kielivalikoima vaihtelee kysynnän mukaan. Kerro siis kirjastossa, mikäli kaipaat lisää kielivaihtoehtoja.

Pohjoisen eKirjaston valikoimassa on lasten- ja nuortenkirjoja englanniksi, ruotsiksi ja venäjäksi. E-kirjat ja e-äänikirjat löytyvät Overdrive- ja Ellibs-palveluistaPressReaderin sanoma- ja aikakauslehtipalvelussa on luettavaa yli 60 eri kielellä. Palveluja voit käyttää OUTI-kirjastokortilla ja PIN-koodilla.

Kirjal­li­suus­diplomit

Suomenkielisiä kirjoja lukiessa kielitaito karttuu ja kirjat tulevat tutuiksi. S2-diplomiin ja Selkis-diplomiin on kerätty helppolukuisia ja selkokirjoja, joiden avulla suomen kieltä voi harjoitella. Molemmissa diplomeissa on kirjalistat ala- ja yläkouluille.

Kansainvälisellä koululla on oma englanninkielinen kirjallisuusdiplominsa, OIS Reading Diploma.

Saamenkielinen lukudiplomi Lohkandiploma on Suomen saamelaisen erikoiskirjaston laatima kirjallisuusdiplomi.

Lukuhaasteet

Lukuhaasteet innostavat lukemiseen kaikilla kielillä. 300 minuutin lukuhaasteen voi suorittaa myös ruotsiksi ja englanniksi. Keksi omat lukutavat -versio onnistuu millä kielellä vain. Vähemmän lukeneille ja lukemista harjoitteleville lapsille on myös 100 minuutin lukuhaaste. Tutustu lukuhaasteisiin Kirjastoreitti-sivuilla.

Kirjavinkkejä eri kielillä

Kirja mun kielellä! -vinkkilistoihin on kerätty kirjavinkkejä eri kielillä. Listoissa on erityisesti kirjallisuusdiplomikirjoja. Saman diplomikirjan voi siis lukea monella eri kielellä. Kuvista pääsee suoraan OUTI-verkkokirjastoon.