Lukion Kirjastoreitti

Lukion Kirjastoreitissä on 1. vuosikurssin opiskelijoille työpaja. Suosittelemme työpajaa 1. vuosikurssin opiskelijoille osana orientoivia opintoja syyslukukauden alussa. Lisäksi lukiolaiset voivat katsoa luokassa kirjavinkkauksia videolta, videot löytyvät tältä sivulta. Uusi vinkkausvideo julkaistaan aina lokakuussa Kohti lukulomaa! -vinkkausviikolla. Sivun lopusta löytyvät myös lukion kursseihin räätälöidyt kirjalistat.

Kirjasto haltuun! -työpaja

Työpajan kesto 75 minuuttia.

Työpajassa perehdytään kirjaston palveluihin ja tiedonhakuun. Työpajaa täydentävät lukiolaisten Moodle-sisällöt, joissa kerrataan kirjaston käyttöä, perehdytään kirjastosta lainattaviin oppikirjoihin ja opiskellaan verkkokirjaston tiedonhakua. Moodle-kurssit ovat suoritettavissa koko lukuvuoden ajan, mutta ne on hyvä tehdä syyslukukauden alussa. Kurssien tehtävät voidaan tehdä lukioissa oppitunneilla tai opiskelijat voivat tehdä ne omatoimisesti. 

Varaa lukion työpaja verkkolomakkeella

Kirjasto on yhteydessä opettajiin ja kutsuu lukion 1. vuosikurssin opiskelijoita kirjastoon. Syksyn käyntejä voi suunnitella kirjastojen kanssa jo edellisenä keväänä. Voit myös varata lukion työpajan verkkolomakkeella.

Lukion Kirjallisuusdiplomi

Kirjallisuusdiplomin kirjalistat löydät Kirjastoreitti-sivuilta: Lukion kirjallisuusdiplomi.

Eväitä opiskeluun -sivusto

Nuorille suunnatut kirjaston materiaalit löytyvät tiedonhankinnan ja lähdekritiikin oppimateriaalista eli Eväitä opiskeluun -sivustolta. Opiskelijat voivat käyttää sivustoa itsenäisesti tai opettajan johdolla.

Lukion kirjavinkkilistat OUTI-verkkokirjastossa

Äidinkielen moduulit

Nykykir­jal­li­suuden maistiaisia

Tietokirjoja lukiolaisille

Lukion kirjallisuusdiplomi

Kirjavinkkausvideot

Lukiolaiset voivat katsoa luokassa kirjavinkkauksia videolta, videot löytyvät tältä sivulta. Uusi vinkkausvideo julkaistaan aina lokakuussa Kohti lukulomaa! -vinkkausviikolla.

Vinkkausvideoiden kirjalistat löytyvät OUTI-verkkokirjastosta. Opiskelijat voivat varata kirjoja noudettavaksi lähikirjastoon.

Vinkkausvideoiden kirjalistat OUTI-verkkokirjastossa:

Aikuistumisriittejä maailmojen välissä

Kaunis elämä, missä olet

Kirjan sivuilta keskelle elämää - vaikuttavaa kirjallisuutta lukiolaisille

Aikuistumisriittejä maailmojen välissä

Vinkkareina Annika Rotonen ja Kasperi Elkki. Vinkkauksen kesto 21 min.

Kaunis elämä, missä olet

Vinkkareina Jenni Backman ja Heidi Petrov. Kesto 29 min.

Kirjan sivuilta keskelle elämää – vaikuttavia lukuvinkkejä lukiolaisille

Vinkkareina Hanna Jarva ja Annika Rotonen. Kesto 33 min.

Muut 2. asteen opiskelijat

Kirjaston nuorille aikuisille suunnattu lukutaitotyö tavoittaa muita 2. asteen opiskelijoilta. LUNA-toimintamalli tavoittaa myös niitä nuoria aikuisia, jotka eivät opiskele tai ole työelämässä. Lue lisää LUNA-toimintamallista kirjaston verkkosivuilta

Lukiot ja yhteistyökirjastot

Eteläinen alue

Itäinen alue

Keskinen alue

Pohjoinen alue