Ajankohtaista

< Takaisin

Haitallisten vieraskasvilajien käsittelyn ohjeistus

Vieraskasvilajit ovat siirtyneet luontaisilta esiintymisalueiltaan ihmisen mukana uusille alueille. Haitallisia vieraslajeja ovat esimerkiksi jättipalsami ja jättiputki sekä komealupiini ja kurtturuusu.

Haitallisten vieraskasvien hallintaan liittyy lainsäädäntö. Haitallisia vieraslajeja on nimetty sekä EU:n että kansallisessa vieraslajiluettelossa. Kumpaankaan luetteloon kuuluvaa lajia ei saa säädösten mukaan maahantuoda, myydä, kasvattaa tai pitää hallussa. Nopeasti leviävät haitalliset vieraskasvit hävittävät alleen luonnolle tärkeää ja herkkää luonnon lajistoa. Laajalle levinneet vieraskasvikasvustot aiheuttavat haittaa ja kustannuksia.

Monet haitalliset vieraskasvit ovat levinneet luontoon puutarhajätteen mukana tai villiytyneistä puutarhoista, asumattomilta tonteilta tai maanrakennuksen läjitysmaiden kautta. Ilmastonmuutos voi lisätä haitallisten vieraslajien leviämistä myös pohjoisessa.

Lue lisää: Haitallisia vieraskasveja sisältään puutarhajätteen käsittely (pdf)

Jakolinkki

             
Facebook - Oulun kaupunki Twitter - Oulun kaupunki Youtube - Oulun kaupunki Oulun kaupungin blogit Instagram Spotify Oulu - soittolistat Rss - Oulun kaupungin uutis-syöte