Oulu Sinfonian uutiset ja tiedotteet

< Takaisin

Musiikkimatka avaruuteen - lähtölaskenta alkaa 10,9,8…

Ihminen on kävellyt kuussa ja lentänyt avaruudessa. Voidaanko jo puhua avaruuden valloittamisesta? Kun meteoriitti iskeytyi kuukausi takaperin Venäjän Uralille, muistutti se pienuudestamme tässä maailmankaikkeudessa.

Planeetat (The Planets) on englantilaisen Gustav Holstin vuosina 1914–1916 säveltämä seitsenosainen orkesterisarja. Osat on nimetty aurinkokunnan planeettojen mukaan. Inspiraation lähde oli astrologinen ja mytologinen - ei tähtitieteellinen, niinpä Maa ei ole mukana. Holst oli kiinnostunut astrologiasta, ja hän pyrki vangitsemaan kunkin planeetan astrologisen karaktäärin. Kun Pluto löydettiin (1930) Holst oli vielä elossa, hän ei kuitenkaan kaukonäköisesti täydentänyt Planeetat-teostaan tällä kääpiöplaneetalla.

Musiikki kulkee hyvin erilaisten maisemien läpi. Maisemat voivat avautua kun sulkee silmänsä tai kuuntelee musiikkia pimeässä. Tämä universaali musiikki on viehättänyt myös lukuisia rokkareita. Ainakin Genesis ja Frank Zappa ovat siteeranneet Holstin mystistä poljentoa. Vastavuoroisesti Jupiter-osan hymnimelodia on tuttu hengellinen sävelmä. Teos kuullaan puhallinorkesteriversiona.

To 14.3.2013 klo 13.00, Tuomiokirkko Oulu
Oulu Sinfonian puhaltajat
Pohjan Sotilassoittokunta
Jaakko Nurila, kapellimestari

Ohjelma: Gustav Holst (1874-1934): The Planets, Op. 32 I

Ilmaiskonsertti järjestetään yhteistyössä Oulun musiikkijuhlien, Pohjan Sotilassoittokunnan, Oulu Sinfonian ja Oulun seudun ammattikorkeakoulun kanssa.

Vapaa pääsy, ei väliaikaa.

Jakolinkki

>> Oulu Sinfonia