Onko luokassasi tarvetta selkokirjoille?

02.11.2023

Tarvitseeko oppilaasi helpomman tai selkokielisen kirjan? Koko luokka lukee saman kirjan, osa perusteoksena ja osa selkokielisenä. Kun teksti on helppolukuista, kynnys tarttua kirjaan on matalampi. Ja lopputuloksena on luettu, kaikille yhteinen lukukokemus. Selkokielisestä tietokirjasta oleellinen tieto löytyy helpommin. Selkokirjan lukeminen on hyvä keino suomen kielen harjoittelemiseen.

Kaikkiin näihin tilanteisiin sopivat kirjaston selkokirjat. Selkokirjassa on selkeä sisältö, rakenne ja ulkoasu. Selkokirja voi olla jo alun perin selkokielelle kirjoitettu tai se voi olla selkokielelle mukautettu kirja. Silloin perusteokselle löytyy selkokielinen vastine. Selkokirjoja on kirjoitettu kaikenikäisille ja eri aihepiireistä. 

Selkokirjoja on kaikissa kirjastoissa. Monessa kirjastossa ne on sijoitettu Selkis-hyllyyn. Selkis-hyllyn tunnistaa Selkis-tekstistä ja -pöllöstä.

Suomen kielen opiskelija tarvitsee myös kirjoja, jotka on kirjoitettu omalla äidinkielellä. Kirjastosta löytyy kirjoja kymmenillä eri kielillä kaikenikäisille.

Lue lisää Kirjastoreitin Selkokirjat, Selkis ja Celia -sivulta ja Kirjoja eri kielillä -sivulta.