Ajankohtaista

< Takaisin

Arkkienkeli Oulussa - Miten Oulussa elettiin Suomen sodan aikoihin

ARKKIENKELI OULUSSA –MITEN OULUSSA ELETTIIN SUOMEN SODAN AIKOIHIN

"Sota on sellaista. Toiset se tappaa kokonaan ja toisista vain runoilijan. Jälkimmäisten laita on pahempi, sillä heissä asuu uuden sodan siemen."

Näin toteaa Agnes, yksi näytelmän henkilöistä Anu Kaipaisen romaanissa Arkkienkeli Oulussa. Nyt näytelmää esitetään neljän lisänäytöksen verran Teatterikuopalla (Revontie 45 Haukipudas) pe 17.10. klo 19, la 18.10. klo 19, pe 31.10. klo 19 ja la 1.11. klo 19.

Katso näytelmän traileri tästä: http://www.youtube.com/watch?v=9fuqCKaGyOk&feature=youtu.be

Oulu elää Arkkienkelissä Suomen sodan vuosia 1808–1809. Huppa-Leena on kauppiasperheen yksinkertainen tytär, kummajainen, joka asuu saunamökissä, kulkee nelinkontin, änkyttää ja saa kouristuskohtauksia. Kuten kaikki Oulun neidot, Leenakin kaipaa tulla rakastetuksi. Sotilaita kaupungissa on paljon, ensin ruotsalaisia ja heti perään venäläisiä. Vaan koska Leena ei pääse heidän kanssaan tanssiaisiin, valitsee hän itselleen sulhasen ruumiskasasta ja sulattelee hänet henkiin.

Miikkael on nuori ja komea – kuin arkkienkeli, joksi Leena häntä luulee. Kuumehoureiselle Miikkaelille Leenan mökki on ensin helvetti, sitten taivas. Muiden hyljeksimä Leenakin on hänen silmissään persoonallisesti kaunis.

Pienestä saunamökistä avautuu suvaitseva ja moniarvoinen fantasiamaailma, joka on vastakohta tarkkaan järjestetylle porvaris-Oululle.

Kiimingissä harjoittelevassa Cappas-teatterissa on noin 20 laulavaa näyttelijää ja ryhmä muistetaan etenkin Unto Monosen elämästä kertovasta Satumaa -musikaalista, Kolmesta iloisesta rosvosta ja Koitelin laulusta. Huppa-Leenan roolissa nähdään Tiina Kutilainen, Miikkaelin roolissa Asko Suomenrinne, Kuninkaan roolissa Jarkko Korpua ja Agnesin roolissa Milla Väänänen. Nyt tämä musiikkinäytelmäryhmä on tarttunut ohjaajansa Raija Päkkilän kanssa näytelmään, jonka keskeisenä sanomana sodan keskellä on rauhan sanoma.

Olli Roman on säveltänyt musiikin jo vuonna 1986 Oulun Ylioppilasteatterille. Roman on tehnyt jo pitkään työtä Cappas-teatterin kanssa ja nyt hän on sovittanut musiikin uudelleen tälle ryhmälle. Musiikki esitetään täysin akustisesti ilman teatteritekniikkaa. Roman itse soittaa kitaraa, Teatterikuopan äänimies Oskari Pellinen on myös kitarassa, välillä Roman soittaa pianoa ja cajonrumpua. Ryhmä on harjoitellut moniäänistä laulua, rytmiikkaa ja pitkään tehty työ on kantanut hedelmää.

Anu Kaipaisen tekstin on dramatisoinut oululainen Anna-Kaisa Järvi, joka myös ohjasi Oulun Ylioppilasteatterin version vuonna 1986. Näytelmän puvustuksesta ja lavastuksesta vastaa kiiminkiläinen Ulpu Korpua, jonka kädenjälki on näkynyt jo mainituissa näytelmissä tarkkana ajankuvauksena ja lukuisten yksityiskohtien tinkimättömänä osaamisena.

Kuva Sanni Luttinen. Näytelmän ensi-ilta oli viime helmikuussa. Liput näytelmään on 16/13 € ja niitä saa ovelta ja Oulu10 toimipaikoista.

Jakolinkki