Kirjavinkkilistat ja vinkkausvideot

Iloiset tytöt lukemassa kirjoja

Oulun kaupunginkirjaston henkilökunta on koonnut runsaasti Lukumetkan ja Kirjastoreitin kirjavinkkejä kirjalistoille OUTI-verkkokirjastoon. Tältä sivulta löydät kootusti linkit lasten ja nuorten vinkkeihin sekä opettajille ja kasvattajille koottuihin kirjalistoihin.

Kirjalistojen linkit vievät OUTI-verkkokirjastoon. Varaaminen on ilmaista. Voit lainata kirjoja opettajan tai päiväkodin kirjastokortilla. Oppilaat voivat myös tehdä itse varauksia ja noutaa kirjat lähikirjastosta.

Lapsille ja nuorille

Kirjastoreitin vinkkausvideot

Kirjavinkkilistat

Lukemo

Lukemo on Lastenkirjainstituutin ylläpitämä palvelu. Löydät sieltä suuren määrän kirjavinkkejä eri ikäisille ja eri aiheista. Mukana tietokirjallisuutta ja kaunokirjallisuutta.

Opettajille ja kasvattajille

Aiheenmukaisia kirjalistoja varhaiskasvatuksen ja opetuksen tarpeisiin. Kirjalistojen linkit vievät OUTI-verkkokirjastoon. Siellä näet tiedot kirjasta ja sen aihepiiristä. Voit myös tehdä varauksen kirjasta omaan lähikirjastoosi. Varaaminen on ilmaista.

Kirjasaari - vuoden parhaat kirjat

Kirjasaari on tapahtuma, jossa kirjaston henkilökunta esittelee edellisen vuoden aineistojen parhaimmistot. Nappaa tuoreet vinkit koulun kirjahankintoihin. Kirjasaaren vinkit löytyvät OUTI-verkkokirjaston sivuilta: Lasten kirjasto ja Nuorten kirjasto.

Tietokirjoja kouluun

Suomen tietokirjailijat ry:n katalogit: Tietokirjoja alakouluun (2023) ja Tietokirjoja kouluun! Lukuvinkkejä yläkouluun ja toiselle asteelle (2022).

Tunnetaidot, kaveritaidot ja hyvinvointi

Kirjoja tunteista ja yhdessä toimimisesta, ystävyydestä sekä omasta hyvinvoinnista huolehtimisesta.

Varhaiskasvatus

Hauska päivä, pöljä päivä. Tunneaiheista kirjallisuutta lapsille ja kasvattajille.

Alakoulu

Tunteita oppimassa. Kirjoja tunteista ja yhdessä toimimisesta (1.-2. luokat).

Tietoa ja tarinoita tunteista. Kirjoja tunteista ja vuorovaikutustaidoista (3.-4. luokat).

Iloa, surua ja erilaisuutta. Tunnetaitokirjoja varhaisnuorille (5.-6. luokat).

Kaveritaidot ja ystävyys 1.-2. luokille. Kaveritaitoja oppimassa. Ystävyyden ihanuutta ja vaikeutta lasten tietokirjoissa sekä tarinoissa.

Kaveritaidot ja ystävyys 3.-4. luokille. Ystävyyden ihanuutta ja vaikeutta, kaveritaitoja oppimassa. Tietoa ja tarinoita aihepiirin käsittelyyn. Laita pystyyn vaikkapa ystävyyden lukupiiri luokkaan!

Kaveritaidot ja ystävyys 5.-6. luokille. Onko kavereita, kaipaatko ystäviä? Kuinka olla hyvä kaveri ja miten ystävyyttä kirjoissa kuvataan? Näistä kirjoista se selviää.

Hyvinvointia alakoululaisille. Kirjoja rentoutumisesta, unesta, liikunnasta ja hyvästä ruuasta. Tutustu, opi ja voi paremmin!

Nuoret

Vihaa, rakkautta ja häpeää. Kirjoja monenlaisista tunteista nuorille. Kauno- ja tietokirjallisuutta.

Hyvinvointia yläkoululaisille. Kirjoja hyvinvoinnin eri osa-alueilta: Uni, ravinto, liikunta, mielenterveys, kehonkuva ja rentoutuminen.

STEAM-kirjavinkit

STEAM-kirjavinkit löytyvät omalta sivultaan. Kirjavinkkejä alakouluun, yläkouluun ja 2. asteelle

Opinvirta - ympäristöaiheisia kirjavinkkejä

Kestävän tulevaisuuden opinvirran kolme keskeistä teemaa ovat luontosuhde, kiertotalous ja ilmasto-osaaminen. Lue lisää Oulun kaupungin kestävän tulevaisuuden opinvirrasta verkkosivuilta.

Varhaiskasvatus

Ystävämme luonto. Runoja ja kuvakirjoja ympäristönsuojelusta ja ilmastonmuutoksesta perheen pienimmille.

Alakoulu

Hiilijalanjäljillä. Tietokirjoja luonnosta, ympäristönsuojelusta, eläinten oikeuksista ja ilmastonmuutoksesta.

Maapallon puolesta. Itsenäisesti tai yhdessä ääneen luettavaksi sopivia seikkailuja, tarinoita ja tietoakin ympäristönsuojelusta ja ilmastonmuutoksesta.

Sieniä ja kasveja. Kasvien ja sienten ihmeellinen maailma avautuu näiden kirjojen avulla. Mukana on myös pari fiktiivistä kirjaa.

Nuoret

Tarinoita auringon pimeältä puolelta. Kaunokirjallisuutta ilmastonmuutoksen aikakaudella.

Tee maailmasta parempi paikka. Tietokirjoja ympäristönsuojelusta ja ilmastonmuutoksesta.

Pelastetaan planeetta! Miten luonnonsuojelu ja ilmastonmuutos näkyvät nuortenkirjallisuudessa? Mitä juuri minä voisin tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi?

Globaalikasvatus

Kirjoja globaalikasvatukseen sekä alakoulun kansainvälisyyspassiin.

Alakoulu, kansainvälisyyspassi

Ihmisoi­keudet ja hyvänte­ke­väisyys

Kaikilla on oikeus hyvään! Kirjoja lapsille ihmisoikeuksista ja hyvän tekemisestä.

Sinun kroppasi kuuluu sinulle Kirjoja, joiden aiheena on lapsen oikeus koskemattomuuteen sekä lapsen omien rajojen kunnioittaminen, seksuaalikasvatus ja turvataidot.

Rauhan­kasvatus

Mitä sota on? Mitä on rauha? Kirjoja tukeman koulujen rauhankasvatustyötä. Millaista on sota ja pakolaisuus lapsen silmin? Kuinka voisimme rakentaa rauhaa ja yhteisymmärrystä niin maailmassa kuin ihan omassa lähipiirissä.

Kielitie­toisuus

Superkielitaito! Innostutaan ja opitaan kieliä.

Kulttuu­ri­kasvatus

Maailmalta. Tietokirjoja ja tarinoita erilaisista kulttuureista, erilaisuuden arvostamisesta ja monikulttuurisuudesta.

Maanosat, kartat ja Pohjoismaat. Tietokirjoja ja karttoja tutkittavaksi.

Nuoret

Sinun kroppasi kuuluu sinulle! Kirjoja yläkouluun. Kirjoja, joiden aiheena on nuoren oikeus koskemattomuuteen ja nuoren omien rajojen kunnioittaminen, seksuaalikasvatus, seksuaalinen häirintä ja väkivalta.

Maailmalta. Kansainvälisyys, monikulttuurisuus, erilaiset elämät. Tutustu erilaisiin elämiin ja astu toisen maailmaan kirjojen kautta!

Ei reilua! Yhteiskunnallisia epäkohtia. Kirjalista yläkouluun ja lukioon. Aiheena eriarvoisuus, aktivismi, moninaisuus, tasa-arvo, yhdenvertaisuus, rasismi ja syrjintä. Listan alussa on tietokirjoja ja loppupuolella kaunokirjallisuutta ja selkokirjoja.