Oppilaan kirjastokortti ja PIN-koodi

Kirjastokortista ja PIN-koodista on hyvä huolehtia yhtä tarkasti kuin esimerkiksi pankkikortista. Kaverille ei voi lainata omalla kirjastokortilla. Kirjastossa oppilaan on helppo harjoitella julkisen palvelun käyttöä ja myös tietoturva-asioita.

Oulun kaupunginkirjastoissa ja Oulun koulukirjastoissa on käytössä yhteinen OUTI-kirjastokortti. Uuden asiakkaan kirjastokortti haetaan kaupunginkirjaston toimipisteestä ja se on saman tien käytettävissä myös koulukirjastossa. Alle 15-vuotias tarvitsee kirjastokorttia varten lomakkeeseen huoltajan allekirjoituksen. 

Kirjastokortti kännykässäsi

Löydät kirjastokorttisi kirjautumalla OUTI-verkkokirjastoon. Valitse Omat tiedot ja sieltä välilehti Kirjastokortit. Voit avata viivakoodin koko näytölle napauttamalla sitä. Koodista voi ottaa myös näyttökuvan ja käyttää sitä lainaamiseen. Viivakoodin voi myös lisätä puhelimen aloitusnäytölle oman puhelimen toimintojen avulla. Lainausautomaatilla lainatessa tarvitset lisäksi PIN-koodin.

Katso videolta ohjeet, miten löydät kirjastokortin OUTI-verkkokirjastosta.

Lainausoikeus uusitaan 10 vuoden välein

OUTI-kirjastokortin lainausoikeus on voimassa kymmenen vuotta. Kuukautta ennen vanhenemista saat sähköpostiin ilmoituksen, että yhteystiedot on tarkistettava ennen kuin kortilla voi taas lainata. Tieto näkyy myös OUTI-verkkokirjastossa. Kun tietosi ovat vanhentuneet, ei kirjastokortilla voi lainata myöskään Oulun koulukirjastoissa. Koulun kirjasto-opettaja voi tarkistaa tiedot ja aktivoida oppilaan kirjastokortin uudelleen.

PIN-koodi

PIN-koodia ja kirjastokorttia käytetään:

  • OUTI-verkkokirjastoon kirjautumiseen
  • kirjastojen lainausautomaateilla 
  • omatoimikirjastoon kirjautumiseen
  • Pohjoisen eKirjaston palveluiden käyttöön, löydät eKirjaston OUTI-verkkokirjastosta.

PIN-koodin saat kirjastosta. Siinä on aina neljä numeroa. Koodiksi kannattaa valita numerosarja, mikä lapsen on helppo muistaa. PIN-koodi on henkilökohtainen, sitä ei saa kertoa kenellekään. Oppilaan kannattaa laittaa se muistiin vaikka puhelimen muistiinpanoihin tai ottaa koodista kuva. 

Jos oppilas on unohtanut PIN-koodin, saa hän uuden kirjastosta esim. luokan kirjastovierailun aikana. PIN-koodin voi myös tilata OUTI-verkkokirjaston kirjautumisikkunan "Unohditko PIN-koodisi?" -linkistä. Uusi koodi lähetetään asiakkaan tietoihin merkittyyn sähköpostiosoitteeseen. Eli jos oppilaan kirjastokortin tiedoissa on huoltajan sähköposti, on hänen helppo tilata uusi PIN-koodi verkkokirjastosta. Sähköpostiin tilatun koodin voi vaihtaa verkkokirjastossa Omat tiedot -välilehdellä.

PIN-koodin käyttö lainausau­to­maa­teilla

Oulun kaupunginkirjaston lainausautomaateilla käytetään sekä OUTI-kirjastokorttia että PIN-koodia. PIN-koodin käyttö lainausautomaateilla parantaa kirjastokortin tietoturvaa. Ilman PIN-koodia lainaaminen onnistuu kirjaston asiakaspalvelusta.