FT Kimmo Lackmanin luentosarja Vangit, korruptio ja seksuaalirikokset Ukrainan sodassa sekä II maailmansodassa Neuvostoliiton, Saksan ja Suomen armeijoissa Oulu-opistolla maaliskuussa

24.01.2024

FT Kimmo Lackmanin luentosarja Vangit, korruptio ja seksuaalirikokset Ukrainan sodassa sekä II maailmansodassa Neuvostoliiton, Saksan ja Suomen armeijoissa:

Ke 13.3.2024 klo 18 
Vangit Neuvostoliiton, Saksan ja Suomen asepuvussa vs vangit Ukrainassa 2022

Onko Venäjän päätös lähettää vankeja Ukrainaan historiallisesti poikkeuksellinen, koska myös Suomi värväsi vankeja, vaikka talvisota kesti vain kolme kuukautta. Suomen puolustusvoimilla oli myös Pärmin pataljoona jatkosodassa. Saksan Wehrmacht vapautti vankeja rintamapalvelukseen vasta keväällä 1941. Sillä oli useita eri rangaistusyksiköitä, mutta ei yhtä pataljoonaa 999 paitsi Sven Hasselin kirjoissa ja Korkeajännityksessä, jotka sekoittavat toisiinsa useita eri yksiköitä. Saksalaiset tutkijat kiistelivät sodan jälkeen 999 pataljoonasta, mutta Saksa perusti sen samanlaisten syitten takia kuin Neuvostoliito aikoinaan rangaistuspataljoonansa.

Ke 20.3.2024 klo 18 
Vainosivatko saksalaislääkärit sotilaskarkureita ja teloittiko Wehrmacht heitä eri syistä kuin Ukrainan Wagner-joukot

Saksalaiset tutkijat väittävät lääkärien avustaneen sotaoikeustuomareita sotilaskarkurien kuolemaan tuomitsemisessa. Tuomarit eivät tarvinneet kuitenkaan heidän lupaansa karkurien kuolemaan tuomitsemiseen, ja lääkärien tekemät sotilaskarkurien psykiatriset arviot olivat samantyyppisiä kuin Suomessa. Neuvostoliitto kohteli omia sotilaskarkureitaan huonommin, sen sotaoikeudet tuomitsivat ja teloittivat heitä enemmän kuin Wehrmacht. Karkureilla oli kuitenkin samanlaisia motiiveja eri asevoimissa ja heidän rikoksensa oli usein ongelma samoista syistä.

ke 27.3.2024 klo 18
Miksi ryöstely ja seksuaalirikokset olivat ongelma vuonna 1942 mutta eivät vuonna 2022

Tämä kysymys heijastaa ongelmaa, että ihmiset uskovat suoraviivaiseen kehitykseen. Saksan keisarilliset asevoimien sotilaat raiskasivat länsieurooppalaisia naisia ensimmäisen maailmansodan aikana. Wehrmacht halusi välttää saman ja tuomitsi sotilaitaan miehitettyjen alueiden rikoksista, jos ne lokasivat sen mainetta. Venäjä ei ole käsitellyt toisen maailmansodan aikaisia rikoksiaan. Putin ihailee Josef Stalinin aikaa, ja Venäjän asevoimat on menestynyt häikäilemättömällä sodankäynnillä Syyriassa ja Tšetšeniassa. Se valmisti Ukrainan hyökkäysjoukkoja samanlaisella epäinhimillistävällä propagandalla kuin Wehrmacht Operaatio Barbarossan valmisteluvaiheessa vuonna 1941.

ke 3.4.2024 klo 18 
Pelastiko korruptio Ukrainan keväällä 2022

Venäjän asevoimien hyökkäys ontui, koska sen uudistamiseen käytettyjä rahoja ei ollut käytetty tähän, ja se hyödynsi 1970-luvulla tehtyjä panssarivaunuja. Venäjän ongelma ei ole kuitenkaan ainutlaatuinen. Korruptio haittasi keisarillisen Saksan asevoimien sotatoimia, ja Wehrmacht tuomitsi kansantuholaisia aina kärsiessään tappiota. Vastaava termi Neuvostoliitossa oli kansanvihollinen, ja korruptio ja tehdasvarkaudet haittasivat myös puna-armeijan sotatoimia. Toinen kansantuholaisten ryhmä olivat postivarkaat, joita oli myös Suomessa sodan aikana. Postivarkaus ei rapistanut puolustustahtoa kuitenkaan Suomessa samalla tavalla kuin Saksassa, jossa postivarkaasta tuli erityinen rikollinen persoonallisuustyyppi.


Pohjankartano, Leevi Madetojan katu 1
Luentosali 1