Ajankohtaisia ohjeita päiväkodeille ja kouluille 2021

Sivu päivitetty 1.11.2021. Epidemia-tilanne elää ja uusia ohjeistuksia päivitetään sivuille tarvittaessa.

Kirjastoissa asioidessa tulee noudattaa hygieniaohjeita ja pitää turvavälit toisiin asiakkaisiin ja henkilökuntaan. Lue lisää kirjaston pääsivuilta.


Päiväkotiryhmien ja luokkien omatoimiset vierailut kirjastoissa

Koululuokat ja päiväkotiryhmät voivat vierailla kirjastoissa omatoimisesti turvallisuusohjeita noudattaen.


Kirjaston ohjatut ryhmäkäynnit

Kirjavinkaukset ja tiedonhaun opetukset järjestetään lähiopastuksina tai tarvittaessa etänä. Etänä järjestettävien kirjavinkkausten varauslomake löytyy Kirjastoreitti-sivuilta: Varaa kirjavinkkaus etänä. Varaa aika ryhmäkäynteihin päiväkodin tai koulun yhteistyökirjastosta.


Kirjastoauto päiväkodeilla ja kouluilla

Henkilörajoitukset poistuvat kirjastoautoista koulu- ja päiväkotipysäkeillä 1.11. alkaen. Voit siis nyt asioida kirjastoautossa ryhmän tai luokan kanssa normaaliin tapaan. Yleiset terveysturvallisuusohjeet tulee kuitenkin huomioida. Jotta asioiminen kirjastoautossa olisi mahdollisimman sujuvaa, varaa aineistoa etukäteen OUTI-verkkokirjastossa tai tilaa luokalle kirjapaketteja.

Kirjastoauton henkilökunta koostaa pyynnöstä kirjapaketteja eri aiheista, eri luokka-asteille. Lainaaminen tapahtuu opettajan kirjastokortilla. Opettajan kirjastokortin saat kirjastoista tai kirjastoautosta. Kirjapakettien tilaukset voi tehdä kirjastoauton sähköpostiin:  kirjastoauto.kirjasto(at)ouka.fi. Ilmoita tilauksessa aihe, luokka-aste tai lasten ikä, toivotko tietokirjoja vai kaunokirjallisuutta jne.

 

Opettajien työkirjastokortti

Oulussa on syksystä 2021 alkaen käytössä opettajan kirjastokortti, jolla voi lainata kirjoja luokkiin. Tarvitset korttia varten oman koulusi rehtorin luvan. Lue lisää Opettajan kirjastokortista.

Opettajan kirjastokortilla voit helposti lainata kirjapaketteja luokkaan. Pyydä kirjapaketti sähköpostitse omasta lähikirjastostasi tai kirjastoautosta. Kerro tilauksessasi aihe, luokka-aste tai lasten ikä, haluatko tietokirjoja vai kaunokirjallisuutta jne. Mitä tarkemmat tiedot toiveistasi annat, sitä helpompaa meidän on kerätä aineistoa kirjastoissa.

 

Varaa kirjat OUTI-verkkokirjastosta

Kirjat ja muun haluamansa aineiston saa lainaan tekemällä varauksen. Varauksia voi tehdä ja omien lainojen ja varausten tiedot voi tarkistaa OUTI-verkkokirjastossa osoitteessa outi.finna.fi. Verkkokirjaston käyttöön tarvitset OUTI-kirjastokortin ja PIN-koodin.

 
Kysy kirjastonhoitajalta - Me autamme

Verkkotietopalvelu palvelee kouluja, opettajia ja oppilaita tiedonhaun ja kirjastonkäytön pulmissa. Löydät verkkotietopalvelun osoitteesta ouka.fi/verkkotietopalvelu 

 

Kirjastoreitin oppimiskokonaisuudet ja itseopiskelumateriaalit

Tiedonhaun ja kirjastonkäytön opetusta verkkomateriaaleilla. 

Alakoulu

Oulun kaupunginkirjasto tarjoaa alakoulujen käyttöön kolme oppimiskokonaisuutta, joita luokat voivat opiskella opettajavetoisesti kouluilla tai oppilaat itsenäisesti oppimisympäristössä. Materiaalit sisältävät videoita ja tehtäviä ja ne löytyvät Kirjastoreitti-sivuilta www.kirjastoreitti.fi sekä Qridi-oppimisympäristöstä. Niiden avulla opitaan käyttämään kirjastoa, OUTI-verkkokirjastoa, kirjaston e-aineistoja sekä verkkotiedonhakua. Oppimiskokonaisuudet ovat:

1.-2. luokkien Taitava Kirjastokettu
3.-4. luokkien Kirjastomestari tutkimusretkellä
5.-6. luokkien Tiedonhaun taitaja – sukella tiedonhaun maailmaan

4.-6. luokkien Verkkotiedon jäljillä - tiedonhakua ja tiedon luotettavuuden arviointia

 

Yläkoulu ja lukio Eväitä opiskeluun -sivustolla

Yläkoulun oppilaat voivat harjoitella tiedonhakua ja tutustua mm. tiedon luotettavuuden arviointiin ja lähdekritiikkiin Eväitä opiskeluun -sivuston Valopäät verkossa -tehtävien avulla. Myös lukion opiskelijoille löytyy sivustolta oma oppimiskokonaisuus Lähteeks - Tiedon opaskartta opiskelijoille.