Ajankohtaisia ohjeita päiväkodeille ja kouluille 2021

Oulun kaupunginkirjasto tarjoaa kirjavinkkauksia ja opetuksia oppilasryhmille toistaiseksi etänä ja itseopiskelumateriaaleina. Kirjastojen henkilökunta ei vieraile kouluilla tai päiväkodeissa.

2.5.2021 saakka Oulun kaupungin kirjastot palvelevat rajoitetusti. Lue lisää kirjaston pääsivuilta.

Avoinna olevissa kirjastoissa  tulee asioida nopeasti ja noudattaa hygieniaohjeita ja turvavälejä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan. Kirjaston henkilökunta käyttää maskeja ja visiirejä turvallisuusohjeita noudattaen.

Koululuokat ja päiväkotiryhmät voivat vierailla kirjastoissa omatoimisesti opettajan johdolla, turvavälejä ja hygieniaohjeita noudattaen. Vain pika-asiointi. Kirjaston tiloihin ei voi jäädä tekemään tehtäviä eikä oleskelemaan. Sovi kirjaston kanssa käynnistä etukäteen.

Opettajat ja päiväkodit voivat tilata luokalle kirjapaketteja omasta lähikirjastosta. Opettaja noutaa kirjat kirjastosta ja lainaus tapahtuu opettajan tai päiväkotiryhmän kortilla. Luokan kirjojen palautuksissa on hyvä kerätä kaikki luokan ja oppilaiden palautukset samaan ja palauttaa ne yhdellä kerralla kirjastoon. 


Seuraavat monitoimitalot ja niiden kirjastot:

Jäälin, Hiukkavaaran, Aseman, Puolivälinkankaan ja Kastellin kirjastot pidetään avoinna vain koulun tai päiväkodin käyttöä varten. Näiden toimipisteiden aukiolot kouluille ja päiväkodeille:

Asema ke 9-15
Hiukkavaara, Jääli ja Kastelli ti, ke, to klo 9-15
Puolivälinkangas ti ja to klo 9-15

  • Luokka tai ryhmä käy kerrallaan opettajan tai vastaavan johdolla: kirjastokäynti sovittava etukäteen kirjastovirkailijan kanssa, talossa opettajat sopivat rehtorin tai kirjasto-opettajan johdolla järjestyksen.
  • Palauttaminen ja lainaaminen on mahdollista.
  • Pikainen asiointi, kokoelmat käytössä ( asiointi max. 30 min/luokka)
  • Rajoitusten vuoksi nämä toimipisteet eivät edelleenkään ole avoinna muille asiakkaille, joten luokkien käynnit kirjastotilassa onnistuvat.
  • Omatoimi ei ole käytössä, automaatit ovat päällä vain ilmoitettuina aikoina virkailijan ollessa paikalla
  • Varaukset menevät edelleen yksiköistä ohjattuihin kirjastoihin. Katso tiedot kirjaston pääsivuilta.

 

Kirjastoauto kouluilla

Kirjastoautojen koulupysäkeillä voi kirjastoautossa asioida kaksi asiakasta kerrallaan. Kirjastoautosta voi lainata, jättää palautuksia ja hakea varauksia. Asiointi pika-asiointina.

Kouluille voidaan viedä aineistoa, opettaja hakee varatut aineistot. Opettaja voi tilata kirjastoauton mukana kirjakasseja eri luokka-asteille -> lainaaminen tapahtuu opettajan kortilla. Kirjakassien tilaukset voi tehdä kirjastoauton sähköpostiin: kirjastoauto.kirjasto(at)ouka.fi  

 
Varaa kirjat verkkokirjastosta

Kirjat ja muun haluamansa aineiston saa lainaan tekemällä varauksen. Varauksia voi tehdä ja omien lainojen ja varausten tiedot voi tarkistaa OUTI-verkkokirjastossa osoitteessa outi.finna.fi. Verkkokirjaston käyttöön tarvitaan OUTI-kirjastokortti ja PIN-koodi. Kirjastosta voi pyytää apua kirjojen ja muun aineiston valintaan ja etsimiseen ottamalla yhteyttä verkkotietopalveluun osoitteessa https://www.ouka.fi/verkkotietopalvelu. 

 
Kysy kirjastonhoitajalta - Me autamme

Verkkotietopalvelu palvelee kouluja, opettajia ja oppilaita tiedonhaun ja kirjastonkäytön pulmissa. Löydät verkkotietopalvelun osoitteesta ouka.fi/verkkotietopalvelu  

 

Varaa etävinkkaus - Kirjavinkkaukset järjestetään etänä  

Oulun kaupunginkirjasto järjestää kirjavinkkauksia vain etänä. Etävinkkaukseen voidaan ottaa 2-3 luokkaa kerralla. Sovi siis rinnakkaisluokan opettajan kanssa yhteisestä vinkkausajasta. Vinkkauksia on tarjolla alakoulun, yläkoulun ja lukion oppilaille. Kirjavinkkaus tuo luokkaan kivan tuulahduksen tarinoita näinä hieman ankeinakin aikoina. Kirjavinkkauksen jälkeen voi luokassa ottaa käyttöön esimerkiksi 300 minuutin lukuhaasteen

Lue lisää tarjolla olevista etävinkkauksista Kirjastoreitti-sivuilta. Etävinkkausten varaukset voi lähettää Minttu Luomalalle, minttu.luomala(at)ouka.fi.  

 

Kirjastoreitin oppimiskokonaisuudet ja itseopiskelumateriaalit

Tiedonhaun ja kirjastonkäytön opetusta verkkomateriaaleilla. 

Alakoulu

Oulun kaupunginkirjasto tarjoaa alakoulujen käyttöön kolme oppimiskokonaisuutta, joita luokat voivat opiskella opettajavetoisesti kouluilla tai oppilaat itsenäisesti oppimisympäristössä. Materiaalit sisältävät videoita ja tehtäviä ja ne löytyvät Kirjastoreitti-sivuilta www.kirjastoreitti.fi sekä Qridi-oppimisympäristöstä. Niiden avulla opitaan käyttämään kirjastoa, OUTI-verkkokirjastoa, kirjaston e-aineistoja sekä verkkotiedonhakua. Oppimiskokonaisuudet ovat:

1.-2. luokkien Taitava Kirjastokettu
3.-4. luokkien Kirjastomestari tutkimusretkellä
5.-6. luokkien Tiedonhaun taitaja – sukella tiedonhaun maailmaan

 

Yläkoulu ja lukio Eväitä opiskeluun -sivustolla

Yläkoulun oppilaat voivat harjoitella tiedonhakua ja tutustua mm. tiedon luotettavuuden arviointiin ja lähdekritiikkiin Eväitä opiskeluun -sivuston Valopäät verkossa -tehtävien avulla. Myös lukion opiskelijoille löytyy sivustolta tehtäviä. 

Kirjasto-opettajien tapaamiset, kevät 2021

 

Suuri Luetaan! -lukukilpailu 15.3.-15.5.2021

Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueen päiväkodeille ja alakouluille. Lukumittari seuraa kilpailun edistymistä.

Innosta luokkasi mukaan ja osallistukaa kilpailuun! Lue lisää www.lukumittari.fi.

Onko Oulussa puolen Suomen ahkerimmat lukijat? Näytetään, että #oululukee edelleen!

Lukukilpailu on osa Luetaan! -ja Toivon Agenda tapahtumaa, joka järjestetään Oulussa ja verkossa 25.-26.5.2021. Tulossa mm. lukukilpailun tulosten julkistus, virtuaalinen vierailu kirjastoauto Onneliin, Perttu Pölösen kirjailijavierailu ja asiantuntijaluentoja lukutaidosta ja lukemisesta kasvattajille. Seuraa ilmoittelua!

 

Lukuviikon 5.4.-11.4. kirjavinkkaukset

Varattavissa sikun koulutuskalenterissa. Vinkkaukset eskareille, 1.-2., 3.-4. ja 5.-6. luokille.

Lukuviikon yläkoulun vinkkaus ympäristöteemalla To 8.4. klo 13.00-13.30 Pelastetaan planeetta!

Striimataan Youtubeen. Ilmoita ryhmäsi yläkoulun vinkkaukseen.

Kohti Toivon Agenda ja Luetaan! -tapahtumaa. Miten luonnonsuojelu ja ilmastonmuutos näkyvät nuortenkirjallisuudessa? Mitä juuri minä voisin tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi?
Lukuviikon vinkkauksessa pureudutaan luonnonsuojeluun ja ilmastonmuutokseen. Mukana on dystooppisia kuvauksia maapallon ja ihmisten tulevaisuudesta sekä tarinoita luonnon tuhoutumisesta, mutta myös kertomuksia luonnonsuojelusta ja nuorten mahdollisuudesta vaikuttaa.

Kirjavinkkauksia voi varata myös muina aikoina, Varaa kirjavinkkaus etänä Kirjastoreitti-sivuilla.

 

Kirjastojen ja koulukirjastojen yhteiset ohjeet

Viime syksynä ideoimme yhteisiä ohjeita. Viihdytään yhdessä kirjastossa! -ohjeet ovat nyt tulostettavissa koulukirjastoihin ja luokkiin Kirjastoreitti-sivuilla.

Oppimiskokonaisuudet

Taitava kirjastokettu

1.-2. luokkien oppimiskokonaisuus

Kirjastokettu rakastaa tarinoita. Hän osaa toimia taitavasti kirjastossa ja kirjastoautossa. Kirjastokettu tietää miten omaa kirjastokorttia ja PIN-koodia käytetään ja osaa käyttää kirjaston automaatteja.

Tehtävät löytyvät Taitava kirjastokettu -sivulta.

Kirjastomestari tutkimusretkellä

3.-4. luokkien oppimiskokonaisuus

Oppimiskokonaisuudelle on Kirjastoreitissä oma verkkosivu: Kirjastomestari tutkimusretkellä.

Tiedonhaun taitaja

5.-6. luokkien oppimiskokonaisuus

Oppimiskokonaisuus ja oppilaiden tehtävät löytyvät Kirjastoreitistä: Tiedonhaun taitaja.