Ajankohtaisia ohjeita päiväkodeille ja kouluille 2021

Oulun kaupunginkirjastojen toimipisteet palaavat normaaliin palveluun 24.5.2021 alkaen.

Kaikki kiinniolleetkin kirjastot avautuvat asiakaskäyttöön ja kirjastojen omatoimikäyttö on mahdollista arkisin klo 7–20. Kirjastoissa asioidessa tulee noudattaa hygieniaohjeita ja pitää turvavälit toisiin asiakkaisiin ja henkilökuntaan. Lue lisää kirjaston pääsivuilta.

Koululuokat ja päiväkotiryhmät voivat vierailla kirjastoissa omatoimisesti turvallisuusohjeita noudattaen. 

Koulujen kevätretket voivat vierailla pääkirjastossa, ohjattu käynti. Aika on varattava etukäteen pääkirjaston lasten ja nuorten osastolta. Laituri-tilassa on mahdollisuus eväiden syöntiin.

Oulun kaupunginkirjasto tarjoaa kirjavinkkauksia ja opetuksia oppilasryhmille toistaiseksi pääsääntöisesti etänä ja itseopiskelumateriaaleina. Kirjastojen henkilökunta ei vieraile kouluilla tai päiväkodeissa.

Kirjastoauto kouluilla

Kirjastoautojen koulupysäkeillä voi kirjastoautoon tulla max. 5 asiakasta henkilökunnan lisäksi. Eli pieni ryhmä opettajan/ohjajan johdolla voi asioida kirjastoautossa. Kirjastoautoissa asioidessa tulee noudattaa hygieniaohjeita ja pitää turvavälit toisiin asiakkaisiin ja henkilökuntaan.

Kouluille voidaan viedä aineistoa, opettaja hakee varatut aineistot. Opettaja voi tilata kirjastoauton mukana kirjakasseja eri luokka-asteille -> lainaaminen tapahtuu opettajan kortilla. Kirjakassien tilaukset voi tehdä kirjastoauton sähköpostiin: kirjastoauto.kirjasto(at)ouka.fi 

 

Varaa kirjat verkkokirjastosta

Kirjat ja muun haluamansa aineiston saa lainaan tekemällä varauksen. Varauksia voi tehdä ja omien lainojen ja varausten tiedot voi tarkistaa OUTI-verkkokirjastossa osoitteessa outi.finna.fi. Verkkokirjaston käyttöön tarvitaan OUTI-kirjastokortti ja PIN-koodi. Kirjastosta voi pyytää apua kirjojen ja muun aineiston valintaan ja etsimiseen ottamalla yhteyttä verkkotietopalveluun osoitteessa https://www.ouka.fi/verkkotietopalvelu. 

 
Kysy kirjastonhoitajalta - Me autamme

Verkkotietopalvelu palvelee kouluja, opettajia ja oppilaita tiedonhaun ja kirjastonkäytön pulmissa. Löydät verkkotietopalvelun osoitteesta ouka.fi/verkkotietopalvelu  

 

Varaa etävinkkaus - Kirjavinkkaukset järjestetään etänä  

Oulun kaupunginkirjasto järjestää kirjavinkkauksia vain etänä. Etävinkkaukseen voidaan ottaa 2-3 luokkaa kerralla. Sovi siis rinnakkaisluokan opettajan kanssa yhteisestä vinkkausajasta. Vinkkauksia on tarjolla alakoulun, yläkoulun ja lukion oppilaille. Kirjavinkkaus tuo luokkaan kivan tuulahduksen tarinoita näinä hieman ankeinakin aikoina. Kirjavinkkauksen jälkeen voi luokassa ottaa käyttöön esimerkiksi 300 minuutin lukuhaasteen

Lue lisää tarjolla olevista etävinkkauksista Kirjastoreitti-sivuilta. Etävinkkausten varaukset voi lähettää Minttu Luomalalle, minttu.luomala(at)ouka.fi.  

 

Kirjastoreitin oppimiskokonaisuudet ja itseopiskelumateriaalit

Tiedonhaun ja kirjastonkäytön opetusta verkkomateriaaleilla. 

Alakoulu

Oulun kaupunginkirjasto tarjoaa alakoulujen käyttöön kolme oppimiskokonaisuutta, joita luokat voivat opiskella opettajavetoisesti kouluilla tai oppilaat itsenäisesti oppimisympäristössä. Materiaalit sisältävät videoita ja tehtäviä ja ne löytyvät Kirjastoreitti-sivuilta www.kirjastoreitti.fi sekä Qridi-oppimisympäristöstä. Niiden avulla opitaan käyttämään kirjastoa, OUTI-verkkokirjastoa, kirjaston e-aineistoja sekä verkkotiedonhakua. Oppimiskokonaisuudet ovat:

1.-2. luokkien Taitava Kirjastokettu
3.-4. luokkien Kirjastomestari tutkimusretkellä
5.-6. luokkien Tiedonhaun taitaja – sukella tiedonhaun maailmaan

4.-6. luokkien Verkkotiedon jäljillä - tiedonhakua ja tiedon luotettavuuden arviointia

 

Yläkoulu ja lukio Eväitä opiskeluun -sivustolla

Yläkoulun oppilaat voivat harjoitella tiedonhakua ja tutustua mm. tiedon luotettavuuden arviointiin ja lähdekritiikkiin Eväitä opiskeluun -sivuston Valopäät verkossa -tehtävien avulla. Myös lukion opiskelijoille löytyy sivustolta tehtäviä.