Ajankohtaisia ohjeita päiväkodeille ja kouluille

Sivu päivitetty 25.8.2023.

Päiväkotiryhmien ja luokkien omatoimiset vierailut kirjastoissa

Kun tulet luokan kanssa lainaamaan, ilmoita siitä kirjastoon tai sovi aika. Opettajan tai päiväkodin kirjastokortilla ei voi kirjautua sisälle omatoimikirjastoon, vaan se on tehtävä aikuisen omalla kirjastokortilla. 


Kirjaston ohjatut ryhmäkäynnit

Varaa aika ryhmäkäynteihin päiväkodin tai koulun yhteistyökirjastosta

  

Kirjastoauto päiväkodeilla ja kouluilla

Kirjastoauton henkilökunta koostaa pyynnöstä kirjapaketteja eri aiheista, eri luokka-asteille. Lainaaminen tapahtuu opettajan kirjastokortilla. Opettajan kirjastokortin saat kirjastoista tai kirjastoautosta. Kirjapakettien tilaukset voi tehdä kirjastoauton sähköpostiin:  kirjastoauto.kirjasto(at)ouka.fi. Ilmoita tilauksessa aihe, luokka-aste tai lasten ikä, toivotko tietokirjoja vai kaunokirjallisuutta jne.

 

Opettajan kirjastokortti

Opettajan kirjastokortilla voi lainata kirjoja luokkiin. Tarvitset korttia varten oman koulusi rehtorin luvan. Lue lisää Opettajan kirjastokortista.

Opettajan kirjastokortilla voit helposti lainata kirjapaketteja luokkaan. Pyydä kirjapaketti sähköpostitse omasta lähikirjastostasi tai kirjastoautosta. Kerro tilauksessasi aihe, luokka-aste tai lasten ikä, haluatko tietokirjoja vai kaunokirjallisuutta jne. Mitä tarkemmat tiedot toiveistasi annat, sitä helpompaa meidän on kerätä aineistoa kirjastoissa.

 

Varaa kirjat OUTI-verkkokirjastosta

Kirjat ja muun haluamansa aineiston saa lainaan tekemällä varauksen. Varauksia voi tehdä ja omien lainojen ja varausten tiedot voi tarkistaa OUTI-verkkokirjastossa osoitteessa outi.finna.fi. Verkkokirjaston käyttöön tarvitset OUTI-kirjastokortin ja PIN-koodin. Verkkokirjaston käytön opastusvideot löytyvät Kirjastoreitti-sivuilta: OUTI-verkkokirjasston tiedonhaku.


Kysy meiltä! - Me autamme

Oulun kaupunginkirjaston verkkotietopalvelu palvelee kouluja, opettajia ja oppilaita tiedonhaun ja kirjastonkäytön pulmissa. Löydät verkkotietopalvelun osoitteesta ouka.fi/verkkotietopalvelu 

 

Kirjastoreitin verkko-oppimiskokonaisuudet

Tiedonhaun ja kirjastonkäytön opetusta verkkomateriaaleilla. 

Oulun kaupunginkirjasto tarjoaa alakoulujen käyttöön neljä erilaistan verkko-oppimiskokonaisuutta, joita luokat voivat opiskella opettajavetoisesti kouluilla tai oppilaat itsenäisesti oppimisympäristössä. Materiaalit sisältävät videoita ja tehtäviä ja ne löytyvät myös Qridi-oppimisympäristöstä. Oppimiskokonaisuuksien avulla opitaan käyttämään kirjastoa, OUTI-verkkokirjastoa, kirjaston e-aineistoja sekä tutustutaan verkkotiedonhakuun.

Yläkoulun oppilaat voivat harjoitella tiedonhakua ja tutustua mm. tiedon luotettavuuden arviointiin ja lähdekritiikkiin Eväitä opiskeluun -sivuston Valopäät verkossa -tehtävien avulla. Myös lukion opiskelijoille löytyy sivustolta oma oppimiskokonaisuus Lähteeks - Tiedon opaskartta opiskelijoille.

Lue lisää: Kirjastoreitin verkko-oppimiskokonaisuuksista: Kirjastonkäyttötaidot ja tiedonhaku.