Ajankohtaisia ohjeita kouluille joulukuussa 2020

Oulun kaupunginkirjasto tarjoaa vinkkauksia ja opetuksia oppilasryhmille pääsääntöisesti etänä ja itseopiskelumateriaaleina. Kirjastojen henkilökunta ei vieraile kouluilla tai päiväkodeissa.

1.12.-18.12.2020 Oulun kaupungin kirjastot palvelevat rajoitetusti. Monitoimitaloissa sijaitsevat kirjastot, joissa ei ole omaa sisäänkäyntiä, ovat kiinni. Näitä ovat Jäälin, Hiukkavaaran, Aseman, Puolivälinkankaan ja Kastellin kirjastot. Nämä kirjastot eivät ole myöskään koulun väen käytössä. 

Avoinna olevissa kirjastossa erotetaan muusta kirjastotilasta pieni asiointialue. Tällä asiointialueella voi olla pääkirjastossa kerrallaan vain 30 asiakasta, Haukiputaan, Kiimingin ja Oulunsalon kirjastoissa kerrallaan vain 20 asiakasta ja muissa kirjastoissa vain 5-10 kirjaston koosta riippuen.  

Oulun kaupungin avoinna olevista kirjastoista voi noutaa varauksia ja käydä jättämässä palautuksia. Kirjastokäynnit tehdään pika-asiointina itsepalveluna. Kirjastoihin ei voi jäädä oleskelemaan eikä esimerkiksi etsimään kirjoja ja muuta aineistoa hyllyistä, lukemaan lehtiä tai käyttämään lukusalia. Pika-asioinnin yhteydessä huolehditaan sekä asiakkaiden että henkilökunnan turvallisuudesta turvavälejä ja kirjaston tilassa olevia ohjeita noudattamalla. Ohjeistus koskee myös monitoimitaloja. 

Koululuokat eivät siis voi vierailla omatoimisesti kirjastossa. Opettajat voivat tilata luokalle kirjapaketteja omasta lähikirjastosta. Opettaja noutaa kirjat kirjastosta ja lainaus tapahtuu opettajan kortilla. 

Luokan kirjojen palautuksissa on hyvä kerätä kaikki luokan ja oppilaiden palautukset samaan ja palauttaa ne yhdellä kerralla kirjastoon. 

Omatoimi ei ole käytössä missään kirjastossa. Palautusluukut ovat auki pääkirjastossa sekä Haukiputaan, Kiimingin ja Oulunsalon kirjastoissa. 

Ajankohtaiset tiedot löydät kirjaston verkkosivuilta ouka.fi/kirjasto

 
Varaa kirjat verkkokirjastosta

Kirjat ja muun haluamansa aineiston saa lainaan tekemällä varauksen. Varauksia voi tehdä ja omien lainojen ja varausten tiedot voi tarkistaa OUTI-verkkokirjastossa osoitteessa outi.finna.fi. Verkkokirjaston käyttöön tarvitaan OUTI-kirjastokortti ja PIN-koodi. Kirjastosta voi pyytää apua kirjojen ja muun aineiston valintaan ja etsimiseen ottamalla yhteyttä verkkotietopalveluun osoitteessa https://www.ouka.fi/verkkotietopalvelu. 

 
Kysy kirjastonhoitajalta - Me autamme

Verkkotietopalvelu palvelee kouluja, opettajia ja oppilaita tiedonhaun ja kirjastonkäytön pulmissa. Löydät verkkotietopalvelun osoitteesta ouka.fi/verkkotietopalvelu  

 

Kirjastoauto kouluilla

Kirjastoautojen koulupysäkeillä voi jättää palautuksia ja hakea varauksia. Lainaus pika-asiointina ja vain yksi asiakas kerrallaan sisään kirjastoautoon. 

Kouluille voidaan viedä aineistoa, opettaja hakee varatut aineistot. Autossa voi asioida vain yksi henkilö kerrallaan, pika-asiointi. Opettaja voi tilata kirjastoauton mukana kirjakasseja eri luokka-asteille -> lainaaminen tapahtuu opettajan kortilla. Kirjakassien tilaukset voi tehdä kirjastoauton sähköpostiin: kirjastoauto.kirjasto@ouka.fi  

 

Varaa etävinkkaus - Kirjavinkkaukset järjestetään etänä  

Oulun kaupunginkirjasto järjestää kirjavinkkauksia vain etänä. Etävinkkaukseen voidaan ottaa 2-3 luokkaa kerralla. Sovi siis rinnakkaisluokan opettajan kanssa yhteisestä vinkkausajasta. Vinkkauksia on tarjolla alakoulun, yläkoulun ja lukion oppilaille. Kirjavinkkaus tuo luokkaan kivan tuulahduksen tarinoita näinä hieman ankeinakin aikoina. Kirjavinkkauksen jälkeen voi luokassa ottaa käyttöön esimerkiksi 300 minuutin lukuhaasteen

Lue lisää tarjolla olevista etävinkkauksista Kirjastoreitti-sivuilta. Etävinkkausten varaukset voi lähettää Minttu Luomalalle, minttu.luomala(at)ouka.fi.  

 

Kirjastoreitin oppimiskokonaisuudet ja itseopiskelumateriaalit

Tiedonhaun ja kirjastonkäytön opetusta verkkomateriaaleilla. 

Alakoulu

Oulun kaupunginkirjasto tarjoaa alakoulujen käyttöön kolme oppimiskokonaisuutta, joita luokat voivat opiskella opettajavetoisesti kouluilla tai oppilaat itsenäisesti oppimisympäristössä. Materiaalit sisältävät videoita ja tehtäviä ja ne löytyvät Kirjastoreitti-sivuilta www.kirjastoreitti.fi sekä Qridi-oppimisympäristöstä. Niiden avulla opitaan käyttämään kirjastoa, OUTI-verkkokirjastoa, kirjaston e-aineistoja sekä verkkotiedonhakua. Oppimiskokonaisuudet ovat:

1.-2. luokkien Taitava Kirjastokettu
3.-4. luokkien Kirjastomestari tutkimusretkellä
5.-6. luokkien Tiedonhaun taitaja – sukella tiedonhaun maailmaan

 

Yläkoulu ja lukio Eväitä opiskeluun -sivustolla

Yläkoulun oppilaat voivat harjoitella tiedonhakua ja tutustua mm. tiedon luotettavuuden arviointiin ja lähdekritiikkiin Eväitä opiskeluun -sivuston Valopäät verkossa -tehtävien avulla. Myös lukion opiskelijoille löytyy sivustolta tehtäviä. 

Oppimiskokonaisuudet

Taitava kirjastokettu

1.-2. luokkien oppimiskokonaisuus

Kirjastokettu rakastaa tarinoita. Hän osaa toimia taitavasti kirjastossa ja kirjastoautossa. Kirjastokettu tietää miten omaa kirjastokorttia ja PIN-koodia käytetään ja osaa käyttää kirjaston automaatteja.

Tehtävät löytyvät Taitava kirjastokettu -sivulta.

Kirjastomestari tutkimusretkellä

3.-4. luokkien oppimiskokonaisuus

Oppimiskokonaisuudelle on Kirjastoreitissä oma verkkosivu: Kirjastomestari tutkimusretkellä.

Tiedonhaun taitaja

5.-6. luokkien oppimiskokonaisuus

Oppimiskokonaisuus ja oppilaiden tehtävät löytyvät Kirjastoreitistä: Tiedonhaun taitaja.