Lukion kirjallisuusdiplomi

Lue. Elä. Tunne.

Lukemalla uusiin maailmoihin. Lukion kirjallisuusdiplomi tutustuttaa sinut monipuolisesti kirjallisuuden maailmaan. Diplomin suorittaminen on vapaaehtoista ja voit suorittaa sen omassa tahdissa lukio-opintojen aikana. 

Alla olevasta kuvasta näet lukion diplomin kirjalistat. Kuvan hotspoteista avautuu suora linkki kirjaryhmän kirjoihin OUTI-verkkokirjastossa. Siellä voit varata sopivan kirjan noudettavaksi omaan kirjastoosi. Kirjalistakuvan saavutettavan version linkki löytyy kuvan alapuolelta.


Katso saavutettava versio tästä interaktiivisesta kuvasta.


Diplomin suorittaminen

Lukion kirjallisuusdiplomiin luetaan 16 kirjaa. Voit tutustua teokseen lukemalla kirjan, kuuntelemalla äänikirjan tai katsomalla elokuvan. Tutustumistapa sovitaan opettajan kanssa. Kirjoja voi valita luettavaksi kirjallisuusdiplomilistalta. Mikäli haluat lukea jonkin kirjan listan ulkopuolelta, sovi siitä opettajan kanssa.

Kirjallisuusdiplomin suoritustapa sovitaan opettajan kanssa. Suoritus voi tapahtua vapaamuotoisesti keskustelemalla tai tekemällä tehtäviä. Jokaisen teoksen erillinen testaaminen ei ole tarpeellista, vaan testaaminen voi tapahtua esimerkiksi 3-6 teoksen erissä. Tällöinkin opettaja voi halutessaan kysyä vain yhdestä tai muutamasta teoksesta.


Kurssimerkintä

Oulun lukioilla kirjallisuusdiplomin suorittaminen on koulukohtainen syventävä kurssi koodilla ÄI16. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S). Kirjallisuusdiplomin suorittaneet huomioidaan diplomilla, joka jaetaan lukuvuoden päättöjuhlassa.

Diplomin kuvituksen on tehnyt Elina Warsta.

Lukion S2-kirjallisuusdiplomi

 

S2-diplomin kirjalistalle on valittu helppolukuista kirjallisuutta. Myös monikulttuurisuus on huomioitu aineiston valinnassa.

Diplomin on tehnyt Merja Sormunen opinnäytetyönä kirjasto- ja tietopalvelualan koulutusohjelmassa Oulun ammattikorkeakoulussa.

Opinnäyte, OAKM, Merja Sormunen (2018): Lukion S2-kirjallisuusdiplomi Oulun kaupunginkirjastossa : Maahanmuuttajalukiolaisten suomen kielen oppimisen tukeminen ja lukemaan innostaminen.


Diplomin suorittaminen

Lukion S2-kirjallisuusdiplomiin luetaan 12 kirjaa. Kirjoja voit valita luettavaksi S2-kirjalistalta. Valitse teokset monipuolisesti eri kirjaryhmistä. Voit halutessasi valita luettavaa myös kirjalistan ulkopuolelta. Sovi tällöin luettavista kirjoista opettajan kanssa.

Lukion S2-diplomissa kolme teoksista voit kuunnella joko äänikirjana tai katsella elokuvana. Voit lukea yhden kirjoista myös omalla äidinkielelläsi. Oulun kaupunginkirjaston kokoelmista löytyy luettavaa myös harvinaisemmilla kielillä. Kirjastolla on vaihtuva kokoelma monikielisen kirjaston kautta. Kysy lisää kirjastosta!

Kirjallisuusdiplomin suoritustapa sovitaan opettajan kanssa. Kirjallisuusdiplomin suorittamisesta saa kurssimerkinnän Wilmaan ja se arvioidaan suoritusmerkinnällä (S). Kirjallisuusdiplomin suorittaminen huomioidaan diplomilla, joka jaetaan lukuvuoden päättöjuhlassa.


Opettajalle

S2-kirjallisuusdiplomi on koulukohtainen syventävä kurssi S211. Kurssi arvioidaan Wilmassa suoritusmerkinnällä (S).

Luettaavaa voi etsiä myös yläkoulun ja lukion perusdiplomin kirjalistoilta. Myös verkossa olevia aineistoja voi hyödyntää, linkkivinkkejä sivun oikeassa reunassa.

Suoritus voi tapahtua vapaamuotoisesti keskustelemalla tai tekemällä tehtäviä. S2-diplomin suoritusohjeita voi soveltaa opiskelijan kielitaito huomioiden. Tärkeintä on lukeminen ja lukemisen nautinto sekä erilaiseen kirjallisuuteen tutustuminen. Vinkkejä suoritustehtäviksi löydät lukion kirjallisuusdiplomin sivulta.

Tilaa opiskelijoille jaettavat diplomit koulukirjaston informaatikolta.

Kysyttävää kirjallisuusdiplomista?

Ota yhteyttä: Informaatikko Terhi Mustonen, Oulun kaupunginkirjasto.

terhi.mustonen(at)ouka.fi

Lukion materiaalit

Lukion kirjalista (elokuu 2020)

Tehtäväideoita (elokuu 2020)

Mainosjuliste tulostettavaksi

Oppilaille jaettavat painetut diplomit tilataan koulukirjaston informaatikolta: helena.valtakorpi (at) ouka.fi.

 

S2-diplomin materiaalit

Lukion S2-diplomin kirjalista

Tehtäväideoita löydät lukion diplomin sivulta.

Oppilaille jaettava diplomi on sama kuin lukion perusdiplomissa. Tilaa diplomit koulukirjaston informaatikolta helena.valtakorpi(at)ouka.fi.