Lukion kirjallisuusdiplomi

Lue. Elä. Tunne.

Lukemalla uusiin maailmoihin. Lukion kirjallisuusdiplomi tutustuttaa sinut monipuolisesti kirjallisuuden maailmaan. Diplomin suorittaminen on vapaaehtoista ja voit suorittaa sen omassa tahdissasi lukio-opintojen aikana. 

Alla olevasta kuvasta näet lukion diplomin kirjalistat. Kuvan hotspoteista avautuu suora linkki kirjaryhmän kirjoihin OUTI-verkkokirjastossa. Siellä voit varata sopivan kirjan noudettavaksi omaan kirjastoosi. Kirjalistakuvan saavutettavan version linkki löytyy kuvan alapuolelta. 
 


Katso saavutettava versio tästä interaktiivisesta kuvasta.


Diplomin suorittaminen

Lukion kirjallisuusdiplomiin luetaan kuusitoista kirjaa. Voit tutustua teokseen lukemalla kirjan tai vaihtoehtoisesti kuuntelemalla äänikirjan. Tutustumistapa sovitaan opettajan kanssa. Kirjoja voi valita luettavaksi monipuolisesti kirjallisuusdiplomilistan eri kirjaryhmistä. Mikäli haluat lukea jonkin kirjan listan ulkopuolelta, sovi myös siitä opettajan kanssa. 

Kirjallisuusdiplomin suoritustapa päätetään opettajan kanssa. Suoritus voi tapahtua vapaamuotoisesti keskustelemalla tai tekemällä tehtäviä. Jokaisen teoksen erillinen testaaminen ei ole tarpeellista, vaan testaaminen voi tapahtua esimerkiksi useamman teoksen erissä. Tällöinkin opettaja voi halutessaan kysyä vain yhdestä tai muutamasta teoksesta.

S2 eli suomi toisena kielenä -oppimäärän oppilaat voivat suorittaa kirjallisuusdiplomia kevennetysti esimerkiksi lukemalla pienemmän määrän kirjoja, tai valitsemalla mukaan äänikirjoja, selkokirjoja tai kirjoja omalla äidinkielellään. Uudessa kirjalistassa on otettu huomioon S2-oppilaat lisäämällä valikoimaan esimerkkejä selkokirjoista ja kiinnittämällä huomiota aineiston monikulttuurisuuteen. Kirjoja voi valita myös yläkoulun perus- Selkis- tai S2-kirjallisuusdiplomeiden listoilta.

S2-oppilaiden suoritusohjeita voi soveltaa opiskelijan kielitaito huomioiden ja suoritus voi tapahtua vapaamuotoisesti keskustelemalla tai tekemällä tehtäviä. 


Kurssimerkintä

Oulun lukioilla kirjallisuusdiplomin suorittaminen on koulukohtainen opintojakso koodilla ÄI12 ja S2-oppilailla S211. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S). Kirjallisuusdiplomin suorittaneet huomioidaan diplomilla, joka jaetaan lukuvuoden päättöjuhlassa.

Diplomin kuvituksen on tehnyt Elina Warsta.

Kysyttävää kirjallisuusdiplomista?

Ota yhteyttä: Informaatikko Terhi Mustonen, Oulun kaupunginkirjasto.

terhi.mustonen(at)ouka.fi

Lukion materiaalit

Kirjalista on päivitetty kesäkuussa 2023.

Lukion kirjalista 

Tehtäväideoita 

Mainosjuliste tulostettavaksi

Oppilaille jaettavat painetut diplomit tilataan koulukirjaston informaatikolta: helena.valtakorpi (at) ouka.fi.