Maailmankoulun matkalaukut
Oulussa on Maailmankoulun matkalaukkuja saatavilla useasta eri teemasta. Eri laukut on suunnattu eri-ikäisille oppijoille. Matkalaukkujen sisällöstä vastaa sivistys- ja kulttuuripalveluiden Maailmankoulun tiimi. Voit antaa palautetta ja kehittämisehdotuksia laukkujen sisällöstä verkkolomakkeella.
Matkalaukut sijaitsevat Oulunsalon kirjastossa. Niiden laina-aika on 4 viikkoa.
Voit tehdä laukkuihin varauksen OUTI-verkkokirjastossa ja valita noutopaikaksi lähikirjastosi. Alla olevasta listauksesta löydät jokaisen matkalaukun kuvauksesta linkin laukun tietoihin verkkokirjastossa.
Laukun varaamista varten tarvitset OUTI-kirjastokortin ja salanumeron. Nouda laukku haluamastasi lähikirjastosta tai kirjastoautosta. Noutopaikan voit valita verkkokirjastossa. Laukun voit palauttaa mihin tahansa Oulun kaupunginkirjaston toimipisteeseen.
Laukkuihin on koottu laajasti teemaan liittyvää materiaalia kuten video- ja dvd-filmejä, lautapelejä, julistesarjoja, kuvakortteja sekä erilaisia toiminnallisia ja pohdintatehtäviä. Jokaisessa laukussa on valmiita tuntisuunnitelma- ja työpajaehdotuksia sekä lisämateriaalia opettajalle aiheeseen tutustumiseksi.
Laukkujen sisältö on numeroitu ja lista aineistoista löytyy laukussa olevasta kansiosta. Varmista ennen palauttamista, että kaikki aineisto on tallella! Mikäli jotain on kadonnut, ilmoita siitä kirjastoon.
Tutustu myös virtuaalimatkalaukkuihin Maailmankoulun verkkosivuilla.
Mistä sadut tulevat?
Monikulttuurisuuden riemua satujen, leikkien ja musiikin kautta. Esi- ja alkuopetukseen suunnatun matkalaukun mukana tutustutaan eri kulttuureihin niin Suomessa kuin maailmallakin. Laukkuja on kaksi kappaletta. (Varhaiskasvatus & 1-3 lk)
Laukku 1 Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa.
Laukku 2 Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa.
Moninaiset perheet
Matkalaukku käsittelee erilaisia perheitä satujen, kuvien ja harjoitusten kautta – esim. adoptio- sateenkaari- ja maahanmuuttajaperheet. (esiopetus, 1-3lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Minä ja moninainen maailma -kirjanäyttely
Kansainvälisyysaiheinen kuvakirjanäyttely, joka soveltuu erittäin hyvin etenkin varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen. Satu- ja kuvakirjojen lisäksi näyttelyssä on mukana pieni leikki- ja harjoitusvihko teemojen syventämiseksi myös toiminnallisesti. (1-2 luokat, varhaiskasvatus)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Matkalla saamenmaahan
Matkalaukku on tarkoitettu erityisesti varhaiskasvatuksen käytettäväksi, sisältö soveltuu parhaiten 5-6 -vuotiaille. tutustu poron vuoteen, tee lasten kanssa porovisa. Mukana myös poropäähineitä sekä poron sarven palasia. Lue lasten kanssa saamelaisia tarinoita ja kuuntele saamelaista musiikkia.
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Sápmi - saamelaiset matka-arkku
Säilytyspaikka Mäntylä-Snellmanin päiväkoti. Yhteyshenkilö lainaukselle: Maila Vaarala (at ouka.fi) tai p. 044-703 6930
Rauhaa! alakoulun laukku
Sanataidetta ja toimintaa rauhankasvatuksen eri aihepiireihin liittyen (mm. ristiriitojen ja konfliktien ratkaisu, syrjintä ja koulukiusaaminen). Toiminnallisia harjoituksia, tarinoita ja elämyksellisiä draamaideoita yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden käsittelyyn.
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Lapsen oikeudet, alakoulun laukku
Matkalaukku sisältää toiminnallisia harjoituksia, työpajavinkkejä, pelejä, musiikkia ja videomateriaalia YK:n lasten oikeuksiin liittyen. (1-6lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Viesti ja välitä, alakoulun laukku
Miten media rakentaa mielikuviamme? Mitä ovat vaihtoehtoiset kommunikaatiotavat? Mitkä ovat sananvapauden rajat? Kenellä on oikeus lukutaitoon? Näihin kysymyksiin pureutuu media- ja viestintäkasvatuksen matkalaukku monipuolisin tehtävin ja havaintomateriaalein. (1-6 lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Vastuullinen vaikuttaminen, alakoulun laukku
Ideoita ja näkökulmia kestävien ja reilujen kulutusvalintojen löytämiseksi arkeen: mm. tietoa, pelejä, sarjakuvia, julistenäyttelyitä ja risain-vinkkejä. (1-6 lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Moninainen Suomi
Moninaisuutta ei tarvitse lähteä hakemaan kaukaa - Suomi on moninaisempi maa kuin ensinäkemältä ajattelisi! Matkalaukku pyrkii avaamaan kuvaa lähiympäristöstämme kauniin monenkirjavana kaleidoskooppina. Mukana musiikkia, tarinoita sekä kuva- ja posterimateriaalia. (3-6lk ja 7-9lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Paossa
Laukun teemoina ovat pakolaisuus, turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat. Laukku sisältää runsaasti toiminnallisia harjoituksia, julisteita, musiikkia, lasten ja nuorten omia tarinoita Suomeen tulemisesta, video/dvd- sekä muuta visuaalista materiaalia. (1-9 lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Yksin maailmalla -sarjakuvanäyttely
Sarjakuvanäyttely esittelee yksin Suomeen tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden piirtämiä sarjakuvia, lisäksi mukana on myös muuta globaalikasvatuksen sarjakuvamateriaalia. Matkalaukussa on ohjeet ruohonjuurisarjakuvan tekemiseen ja vinkkejä sarjakuvan käyttöön opetuksessa. (5-9lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Tasa-arvoa arkeen
Tasa-arvokasvatusta ihmisoikeusnäkökulmasta. Laukusta löydät käytännönläheisiä harjoituksia, tehtävämateriaalia ja näkökulmia (mm. mediakasvatus) tasa-arvosta meillä ja muualla. (7-9lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Viesti ja välitä
Miten media rakentaa mielikuviamme? Mitä ovat vaihtoehtoiset kommunikaatiotavat? Mitkä ovat sananvapauden rajat? Kenellä on oikeus lukutaitoon? Näihin kysymyksiin pureutuu media- ja viestintäkasvatuksen matkalaukku monipuolisin tehtävin ja havaintomateriaalein. Laukusta on omat versiot ala- ja yläkouluikäisille. (7-9 lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Ilmastonmuutos
Otetaan ilmastokysymyksistä selkoa! Tehtäviä ja tietoa ajankohtaisesta ja paljon mediassa puhutusta ja näkyvästä aiheesta, lisäksi vinkkejä aiheen käsittelyyn luovasti.(7-9 lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Vastuullinen vaikuttaminen
Ideoita ja näkökulmia kestävien ja reilujen kulutusvalintojen löytämiseksi arkeen: mm. tietoa, pelejä, sarjakuvia, julistenäyttelyitä ja risain-vinkkejä. (7-9 lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Lapsen oikeudet
Matkalaukku sisältää toiminnallisia harjoituksia, työpajavinkkejä, pelejä, musiikkia ja videomateriaalia YK:n lasten oikeuksiin liittyen. (7-9 lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Rauhaa!
Sanataidetta ja toimintaa rauhankasvatuksen eri aihepiireihin liittyen (mm. ristiriitojen ja konfliktien ratkaisu, syrjintä ja koulukiusaaminen). Toiminnallisia harjoituksia, tarinoita ja elämyksellisiä draamaideoita yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden käsittelyyn. Rauhaa!-matkalaukusta löytyy kaksi versiota, yksi alakoulun ja toinen yläkoulun ja lukion oppilaille. (7-9lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Lukion laukut
(sopivat myös yläkouluun)
Musiikki voimauttajana ja vaikuttajana
Materiaalipaketissa käsitellään musiikkia ihmisten yhdistäjänä ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanavana. Tuntien teemana on Etelä-Afrikan historia ja musiikin rooli apartheidin ja siihen liittyvän vallankumouksen aikana sekä sen jälkeen. Pikkulaukku, jossa aineistoa myös muistitikulla.
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Afrikan monet kasvot
Materiaalipaketti, joka auttaa opiskelijoita huomaamaan konfliktiin johtavia syitä, ihmisiä konfliktien keskellä sekä rauhan rakentamisen haasteita. Opitaan myös ymmärtämään, että on olemassa erilaisia muuttoliikkeitä. Aiheet Senegalista ja Liberiasta. Pikkulaukku, jossa aineistot muistitikulla.
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Suuret maailmanuskonnot - tavat, arki ja yhteisöllisyys
Tavoitteena on tutustua eri uskontojen erityispiirteisiin sekä niiden arkeen ja juhlaan. Luodaan pohjaa ymmärtää ja kunnioittaa erilaisia maailmankatsomuksia sekä pohtia uskonnon ja juhlapyhien merkitystä identiteetin rakentumisessa. Pikkulaukku, jossa aineistoa myös muistitikulla.
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa
Historia opettaa kohti parempaa huomista - Anne Frankin tarina
Laukun sisältämän aineiston tavoitteena on, että holokausti ja syrjintä eivät jäisi etäisiksi vuosiluvuiksi ja tapahtumiksi, vaan kävisivät vuoropuhelua nykypäivän kanssa ja saisivat kohderyhmänsä ikäisen Anne Frankin kasvot. Aineistoa kahdelle oppitunnille. Pikkulaukku, jossa aineistoa myös muistitikulla.
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa

Maailmankoulun valtakunnallisen toiminnan tavoitteena on tukea kouluissa tapahtuvaa globaalikasvatusta. Tähän kuuluu monia teemoja, mm. ihmisoikeudet, kestävä kehitys, monikulttuurisuus, suvaitsevaisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo.
Maailmankoulu facebookissa.
Verkkovinkkejä
Globaalikasvatus - Kepa ry
Globaalikasvatuksen koulutusmateriaaleja - Kepa ry
Koulu maailmaa muuttamaan - Kepa ry
Polkka kansainvälisyyssivusto