Maailmankoulun matkalaukut

Oulussa on Maailmankoulun matkalaukkuja saatavilla useasta eri teemasta. Eri laukut on suunnattu eri-ikäisille oppijoille. Matkalaukkujen sisällöstä vastaa sivistys- ja kulttuuripalveluiden Maailmankoulun tiimi. Voit antaa palautetta ja kehittämisehdotuksia laukkujen sisällöstä verkkolomakkeella.

Matkalaukut sijaitsevat Oulunsalon kirjastossa. Niiden laina-aika on 4 viikkoa.

Voit tehdä laukkuihin varauksen OUTI-verkkokirjastossa ja valita noutopaikaksi lähikirjastosi. Alla olevasta listauksesta löydät jokaisen matkalaukun kuvauksesta linkin laukun tietoihin verkkokirjastossa.

Laukun varaamista varten tarvitset OUTI-kirjastokortin ja salanumeron. Nouda laukku haluamastasi lähikirjastosta tai kirjastoautosta. Noutopaikan voit valita verkkokirjastossa. Laukun voit palauttaa mihin tahansa Oulun kaupunginkirjaston toimipisteeseen.


Laukkuihin on koottu laajasti teemaan liittyvää materiaalia kuten video- ja dvd-filmejä, lautapelejä, julistesarjoja, kuvakortteja sekä erilaisia toiminnallisia ja pohdintatehtäviä. Jokaisessa laukussa on valmiita tuntisuunnitelma- ja työpajaehdotuksia sekä lisämateriaalia opettajalle aiheeseen tutustumiseksi.

 

Laukkujen sisältö on numeroitu ja lista aineistoista löytyy laukussa olevasta kansiosta. Varmista ennen palauttamista, että kaikki aineisto on tallella! Mikäli jotain on kadonnut, ilmoita siitä kirjastoon.

 

Tutustu myös virtuaalimatkalaukkuihin Maailmankoulun verkkosivuilla.

Varhaiskasvatuksen ja alkuopetuksen laukut

Mistä sadut tulevat?
Monikulttuurisuuden riemua satujen, leikkien ja musiikin kautta. Esi- ja alkuopetukseen suunnatun matkalaukun mukana tutustutaan eri kulttuureihin niin Suomessa kuin
maailmallakin. Laukkuja on kaksi kappaletta. (Varhaiskasvatus & 1-3 lk)

Laukku 1 Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa.
Laukku 2 Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa.

 

Moninaiset perheet
Matkalaukku käsittelee erilaisia perheitä satujen, kuvien ja harjoitusten kautta – esim. adoptio- sateenkaari- ja maahanmuuttajaperheet. (esiopetus, 1-3lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa

 

Minä ja moninainen maailma -kirjanäyttely
Kansainvälisyysaiheinen kuvakirjanäyttely, joka soveltuu erittäin hyvin etenkin varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen. Satu- ja kuvakirjojen lisäksi näyttelyssä on mukana pieni leikki- ja harjoitusvihko teemojen syventämiseksi myös toiminnallisesti. (1-2 luokat, varhaiskasvatus)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa


Matkalla saamenmaahan
Matkalaukku on tarkoitettu erityisesti varhaiskasvatuksen käytettäväksi, sisältö soveltuu parhaiten 5-6 -vuotiaille. tutustu poron vuoteen, tee lasten kanssa porovisa. Mukana myös poropäähineitä sekä poron sarven palasia. Lue lasten kanssa saamelaisia tarinoita ja kuuntele saamelaista musiikkia.
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa

 

Sápmi - saamelaiset matka-arkku

Säilytyspaikka Mäntylä-Snellmanin päiväkoti. Yhteyshenkilö lainaukselle: Maila Vaarala (at ouka.fi) tai p. 044-703 6930

Alakoulun ja yläkoulun laukut

Rauhaa! alakoulun laukku

Sanataidetta ja toimintaa rauhankasvatuksen eri aihepiireihin liittyen (mm. ristiriitojen ja konfliktien ratkaisu, syrjintä ja koulukiusaaminen). Toiminnallisia harjoituksia, tarinoita ja elämyksellisiä draamaideoita yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden käsittelyyn.
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa


Lapsen oikeudet, alakoulun laukku
Matkalaukku sisältää toiminnallisia harjoituksia, työpajavinkkejä, pelejä, musiikkia ja videomateriaalia YK:n lasten oikeuksiin liittyen. (1-6lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa

 

Viesti ja välitä, alakoulun laukku
Miten media rakentaa mielikuviamme? Mitä ovat vaihtoehtoiset kommunikaatiotavat? Mitkä ovat sananvapauden rajat? Kenellä on oikeus lukutaitoon? Näihin kysymyksiin pureutuu
media- ja viestintäkasvatuksen matkalaukku monipuolisin tehtävin ja havaintomateriaalein. (1-6 lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa

 

Vastuullinen vaikuttaminen, alakoulun laukku
Ideoita ja näkökulmia kestävien ja reilujen kulutusvalintojen löytämiseksi arkeen: mm. tietoa, pelejä, sarjakuvia, julistenäyttelyitä ja risain-vinkkejä. (1-6 lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa


Moninainen Suomi
Moninaisuutta ei tarvitse lähteä hakemaan kaukaa - Suomi on moninaisempi maa kuin ensinäkemältä ajattelisi! Matkalaukku pyrkii avaamaan kuvaa lähiympäristöstämme kauniin
monenkirjavana kaleidoskooppina. Mukana musiikkia, tarinoita sekä kuva- ja posterimateriaalia. (3-6lk ja 7-9lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa


Paossa
Laukun teemoina ovat pakolaisuus, turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat. Laukku sisältää
runsaasti toiminnallisia harjoituksia, julisteita, musiikkia, lasten ja nuorten omia tarinoita Suomeen tulemisesta, video/dvd- sekä muuta visuaalista materiaalia. (1-9 lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa


Yksin maailmalla -sarjakuvanäyttely
Sarjakuvanäyttely esittelee yksin Suomeen tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden
piirtämiä sarjakuvia, lisäksi mukana on myös muuta globaalikasvatuksen sarjakuvamateriaalia. Matkalaukussa on ohjeet ruohonjuurisarjakuvan tekemiseen ja vinkkejä sarjakuvan käyttöön opetuksessa. (5-9lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa

Yläkoulun ja lukion matkalaukut

Tasa-arvoa arkeen
Tasa-arvokasvatusta ihmisoikeusnäkökulmasta. Laukusta löydät käytännönläheisiä harjoituksia, tehtävämateriaalia ja näkökulmia (mm. mediakasvatus) tasa-arvosta meillä ja muualla. (7-9lk)

Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa

Viesti ja välitä
Miten media rakentaa mielikuviamme? Mitä ovat vaihtoehtoiset kommunikaatiotavat? Mitkä ovat sananvapauden rajat? Kenellä on oikeus lukutaitoon? Näihin kysymyksiin pureutuu
media- ja viestintäkasvatuksen matkalaukku monipuolisin tehtävin ja havaintomateriaalein. Laukusta on omat versiot ala- ja yläkouluikäisille. (7-9 lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa


Ilmastonmuutos
Otetaan ilmastokysymyksistä selkoa! Tehtäviä ja tietoa ajankohtaisesta ja paljon mediassa puhutusta ja näkyvästä aiheesta, lisäksi vinkkejä aiheen käsittelyyn luovasti.(7-9 lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa


Vastuullinen vaikuttaminen
Ideoita ja näkökulmia kestävien ja reilujen kulutusvalintojen löytämiseksi arkeen: mm. tietoa, pelejä, sarjakuvia, julistenäyttelyitä ja risain-vinkkejä. (7-9 lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa


Lapsen oikeudet
Matkalaukku sisältää toiminnallisia harjoituksia, työpajavinkkejä, pelejä, musiikkia ja videomateriaalia YK:n lasten oikeuksiin liittyen. (7-9 lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa


Rauhaa!
Sanataidetta ja toimintaa rauhankasvatuksen eri aihepiireihin liittyen (mm. ristiriitojen ja
konfliktien ratkaisu, syrjintä ja koulukiusaaminen). Toiminnallisia harjoituksia, tarinoita ja elämyksellisiä draamaideoita yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden käsittelyyn. Rauhaa!-matkalaukusta löytyy kaksi versiota, yksi alakoulun ja toinen yläkoulun ja lukion oppilaille. (7-9lk)
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa

 

Lukion laukut

(sopivat myös yläkouluun)


Musiikki voimauttajana ja vaikuttajana
Materiaalipaketissa käsitellään musiikkia ihmisten yhdistäjänä ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanavana. Tuntien teemana on Etelä-Afrikan historia ja musiikin rooli apartheidin ja siihen liittyvän vallankumouksen aikana sekä sen jälkeen. Pikkulaukku, jossa aineistoa myös muistitikulla.
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa


Afrikan monet kasvot
Materiaalipaketti, joka auttaa opiskelijoita huomaamaan konfliktiin johtavia syitä, ihmisiä konfliktien keskellä sekä rauhan rakentamisen haasteita. Opitaan myös ymmärtämään, että on olemassa erilaisia muuttoliikkeitä. Aiheet Senegalista ja Liberiasta. Pikkulaukku, jossa aineistot muistitikulla.
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa

 

Suuret maailmanuskonnot - tavat, arki ja yhteisöllisyys
Tavoitteena on tutustua eri uskontojen erityispiirteisiin sekä niiden arkeen ja juhlaan. Luodaan pohjaa ymmärtää ja kunnioittaa erilaisia maailmankatsomuksia sekä pohtia uskonnon ja juhlapyhien merkitystä identiteetin rakentumisessa. Pikkulaukku, jossa aineistoa myös muistitikulla.
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa

 

Historia opettaa kohti parempaa huomista - Anne Frankin tarina
Laukun sisältämän aineiston tavoitteena on, että holokausti ja syrjintä eivät jäisi etäisiksi vuosiluvuiksi ja tapahtumiksi, vaan kävisivät vuoropuhelua nykypäivän kanssa ja saisivat kohderyhmänsä ikäisen Anne Frankin kasvot. Aineistoa kahdelle oppitunnille. Pikkulaukku, jossa aineistoa myös muistitikulla.
Saatavuus OUTI-verkkokirjastossa

Maailmankoulun valtakunnallisen toiminnan tavoitteena on tukea kouluissa tapahtuvaa globaalikasvatusta. Tähän kuuluu monia teemoja, mm. ihmisoikeudet, kestävä kehitys, monikulttuurisuus, suvaitsevaisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo.

 

Maailmankoulu facebookissa.

Verkkovinkkejä

Globaalikasvatus - Kepa ry

Globaalikasvatuksen koulutusmateriaaleja - Kepa ry

Koulu maailmaa muuttamaan - Kepa ry

Maailman kuvalehti

Polkka kansainvälisyyssivusto