Mediakasvatuksen työpajat - Kirjastoreitin Extra

Kirjastoreitin Extrat ovat yhteistyökumppaneiden kanssa toteutettuja kokonaisuuksia tai sellaisia sisältöjä, mitkä eivät ole kaikkien Oulun kirjastojen valikoimissa.

Järjestämme mediakasvatuksen työpajoja pääasiassa teemaviikoilla eli Mediataitoviikolla helmikuussa ja Peliviikolla marraskuussa. Työpajat sopivat pidettäväksi myös etänä.

Mainostyöpajat

 

Alakoulu: Mainonnan lukutaito -työpaja

Työpajan aiheena on mainosten tunnistaminen ja se perustuu Mediametkan Mainonnan lukutaito -materiaaliin.

Tehtäväkokonaisuudessa opetellaan tunnistamaan mainoksia ja ymmärtämään mainonnan kohdentamisen logiikkaa. Tehtävien tavoitteena on johdattaa lapset itse pohtimaan miksi mainoksia on, ja miten niiden vaikutuksista voisi tulla tietoiseksi. Käydään esimerkkien avulla läpi, miten mainoksia suunnitellaan eri ihmisille sopiviksi.  Oppilaat suunnittelevat pareittain oman hahmon ja miettivät mitä hänelle voisi mainostaa.

Työpajan kesto: 45 minuuttia.


Yläkoulu: Piilomainonta-työpaja

Työpajan aiheena on piilomainonta. Pohjana on aikakausmedian Piilomainonnan oppimateriaali Piiloleikki.

Mitä on piilomainonta? Missä piilomainontaa on? Millainen on sinun kuluttajaprofiilisi? Tehtävät toteutetaan parityönä. Kuluttajaprofiilien perusteella suunnitellaan mainos. 

Työpajan kesto: 60 minuuttia.

 

Lukio: Vaikuttamisen keinot mediassa ja ilmastonmuutos -työpaja

Työpajan tavoitteet:

  • oppia hahmottamaan keinoja, joilla meihin mediassa pyritään vaikuttamaan sekä harjoitella keinojen käyttämistä itse
  • opetella vaikuttavaa someviestintää
  • pohtia, miten jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Työpajan kesto 60 minuuttia.

Pakopelit

Pakopelit toteutetaan koululla luokassa ja ne sopivat toteutettavaksi minkä tahansa aineen yhteydessä. Yläkoulun pakopeli sopii erittäin hyvin äidinkieleen. Alakoulun pakopelissä opitaan hauskalla tavalla kirjastonkäytön ja tiedonhaun perusteita. Yläkoulun pakopelin avulla oppilaat tutustuvat kirjallisuuden eri genreihin, niiden tyypillisiin piirteisiin sekä saavat eri genreistä kirjavinkkejä.
 

Tiedon timantin metsästäjät, pakopeli 5.-6. luokille

Kirjastot ovat aikojen alusta lähtien olleet tiedon timantin varjelijoita. Nyt tiedon timantti on kadonnut ja tarvitsemme teidän apuanne sen löytämiseen. Etsintä vie teidät maalle, merelle ja ilmaan. Ehdittekö selvittää timantin olinpaikan ennen kuin se katoaa lopullisesti? Pakopelissä opitaan hauskalla tavalla kirjastonkäytön ja tiedonhaun perusteita.

 

Kirjoihin kadonneen tohtorin tapaus, pakopeli yläkoululaisille

Kauhukartanon isäntä tohtori Kieromieli on jäänyt vangiksi kirjojen maailmoihin. Onnistutteko seuraamaan tohtorin jättämiä jälkiä ja hakemaan hänet takaisin tähän maailmaan ennen kuin on liian myöhäistä? Pakopelin avulla oppilaat tutustuvat kirjallisuuden eri genreihin, niiden tyypillisiin piirteisiin sekä saavat eri genreistä kirjavinkkejä.

Tunnista valeuutinen IFLA/Suomen kirjastoseura