Opettajan kirjastokortti

Lukeeko luokkasi hulluna? Paukkuuko oman kirjastokortin lainarajat yli? Puuttuuko joltain oppilaalta oma kirjastokortti? Ei hätää – meillä on asiaan ratkaisu! Jos olet perusasteen opettaja, voit nyt saada Oulun kaupunginkirjastosta opettajan kirjastokortin. Tarvitset korttia varten rehtorin luvan.

Oulussa on tavoitteena, että jokaisella oppilaalla on oma OUTI-kirjastokortti, joka käy sekä yleisessä kirjastossa että koulukirjastoissa. Opettajat lainaavat kuitenkin aineistoa paljon myös luokan yhteiseen käyttöön, joten silloin opettajan kirjastokortti on tarpeen.

Opettajan kirjastokortti on henkilökohtainen, älä siis lainaa kortilla aineistoa koulun muille opettajille.


Kuka voi saada opettajan kirjastokortin?

Toive opettajan kirjastokorttiin on tullut oululaisilta opettajilta. Lasten ja nuorten lukeminen vapaa-ajalla vähenee ja koulun ja kirjaston yhteistyötä tarvitaan yhä enemmän lasten ja nuorten lukutaitotyössä. Opettajan kirjastokorttia voi käyttää myös Oulun koulukirjastoissa.

Opettajan kirjastokortti on tarkoitettu perusasteen opettajalle. Luvan opettajan kirjastokortin hankkimiseen antaa koulun rehtori. Koulu ja opettaja sitoutuvat noudattamaan Oulun kaupunginkirjaston käyttösääntöjä. Säännöt ja maksut ovat samat kuin kirjaston muilla asiakkailla. Rehtori ja koulu ovat vastuussa opettajan kirjastokortin käytöstä sekä mahdollisesti kertyvistä maksuista.

Opettajan kirjastokortti on opettajan tukena takaamassa jokaiselle oppilaalle tasavertaisesti monipuolisen oppimisympäristön, missä on saatavilla aina mukaansatempaavimmat tarinat ja uusimmat tietokirjat. Lasten ja nuorten lukeminen ja monipuolisen luotettavan tiedon lähteille pääseminen on meille kaikille sydämen asia.

Päiväkodit voivat myös saada kirjastokortin käyttöönsä. Tulosta päiväkotien ilmoittautumislomake Kirjastoreitti-sivuilta: Lukumetka, varhaiskasvatus ja esiopetus.

Mitä opettajan kirjastokortilla voi tehdä?

Opettajan kirjastokortti on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön ja sillä voit tehdä varauksia ja lainata esimerkiksi:

 • Aineistopaketteja koko luokan yhteiseen käyttöön.
 • Aineistopaketteja MOK-viikoille.
 • Luettavaa ja muuta aineistoa oppilaille, joilla ei jostain syystä ole omaa kirjastokorttia tai lainaus on jotenkin muuten estynyt.
 • Lainoja ja varauksia voi olla kortilla enintään 100.
 • Kirjojen laina-aika on 28 vrk.
 • Lainat voi uusia 5 kertaa.
 • Mahdollisten myöhästymismaksujen katto on 12 euroa.
 • Katso muun aineiston laina-ajat, maksut ja lisäohjeet kirjaston käyttösäännöistä.

Huom! Opettajan kirjastokortilla ei voi kirjautua kirjastoon omatoimiaikana. Pääset luokan kanssa sisälle kirjastoon omatoimiaikana omaa, henkilökohtaista kirjastokorttiasi käyttämällä. Opettajan kirjastokortilla voit kuitenkin lainata myös omatoimiaikana. Katso tarkemmat ohjeet Kirjastoreitti-sivuilta: Luokan kanssa omatoimikirjastoon.


Miten hankin opettajan kirjastokortin?

 1. Tulosta opettajan kirjastokortti -lomake (linkki lomakkeeseen sivun oikeassa sivupalkissa) kahtena kappaleena. Lomakkeen saat myös kaikista kirjastoista.
 2. Täytä lomakkeet ja hae niihin rehtorin allekirjoitus.
 3. Vie lomake mihin tahansa Oulun kaupunginkirjaston toimipisteeseen tai kirjastoautoon ja saat opettajan kirjastokortin. Toinen kappale jää koululle.
 4. Saat kirjastokortille PIN-koodin, jota tarvitset aineiston varaamisessa ja lainojen uusimisessa.

Voitte myös koululla kerätä opettajien hakemuslomakkeet yhteen, pyytää niihin rehtorin allekirjoitus ja tuoda lomakkeet kerralla kirjastoon. Ilmoitamme henkilökohtaisesti kun kirjastokortit ovat valmiina ja noudettavissa.


Voimassaoloaika ja kortin uusiminen lukuvuosittain

Opettajan kirjastokortti on voimassa yhden lukuvuoden kerrallaan 31.7. asti. Kortin voimassaoloajan jatkaminen tapahtuu toimittamalla uusi allekirjoitettu ilmoittautumislomake kirjastoon seuraavan lukuvuoden alussa. Lomakkeen voi toimittaa kirjastoon voimassaoloajan uusimista varten myös sisäisessä postissa tai salattuna sähköpostina osoitteeseen: info.kirjasto(at)ouka.fi. Uusiminen tehdään, vaikka tiedot eivät olisi muuttuneet. Fyysinen kirjastokortti säilyy samana.


Miten vältän kirjastomaksut?

Opettajan kirjastokorttia koskevat kirjaston normaalit käyttösäännöt, vain kortin voimassaoloaika on eri. Opettaja pyrkii huolehtimaan, että kirjastokortille ei kerry maksuja. Lainat voi uusia OUTI-verkkokirjastossa, näin vältyt myöhästymismaksuilta. Eräpäivämuistutus tulee sähköpostiisi.

Myöhästymismaksuja ei kerry lasten- ja nuorten aineistosta. Aikuisten aineistoa lainatessa maksuja voi tulla. Oulun koulukirjastosta lainattaessa ei myöhästymismaksuja kerry.

Jos myöhästymismaksuja kuitenkin tulee opettajan kirjastokortille, on ne maksettava kirjastossa tai verkossa kun summa ylittää 12 euroa. Lainaaminen, varaaminen ja lainojen uusiminen estyy, kun maksuja on 12 euroa tai enemmän. Kirjasto ei laskuta kortille kertyneitä myöhästymismaksuja erikseen. Myöhästymismaksut voi hoitaa esimerkiksi niin, että opettaja maksaa maksut itse verkkopankissa ja laskuttaa sitten työnantajaa esimerkiksi M2-järjestelmän kautta. Sovi oman koulunne käytännöstä rehtorin kanssa. Alle 12 euron summia ei kannata laskuttaa koululta.


Mitä tapahtuu, jos kirja katoaa tai turmeltuu?

Kirjan tai muun aineiston kadotessa tai turmeltuessa ole yhteydessä kirjastoon. Yritetään yhdessä etsiä kadonnutta aineistoa ja selvittää asiaa. Valtaosa kadonneista kirjoista löytyy.

Toisin kuin myöhästymismaksuista, kirjasto lähettää kadonneesta ja turmeltuneesta aineistosta koululle laskun. Lasku lähtee 2 kuukauden kuluttua eräpäivästä. Aineiston voi korvata myös toimittamalla korvaavan kirjan kirjastoon. Lainasta kertyneitä myöhästymis- ja palautuskehotusmaksuja ei tarvitse maksaa, kun tuot uuden kappaleen tai tieto laskun maksamisesta tulee kirjastolle.

Tervetuloa käyttämään Opettajan kirjastokorttia!

Ilmoittautumislomake

Tulosta Opettajan kirjastokortin ilmoittautumislomake.

Kysyttävää?

Askarruttaako jokin asia Opettajan kirjastokortissa? Kysy meiltä!

Tuija Polo-Koret
tuija.polo-koret(at)ouka.fi

Minna Männikkö
minna.mannikko(at)ouka.fi