OUTI-kirjastokortti ja PIN-koodi

Oulun kaupunginkirjastoissa ja Oulun koulukirjastoissa on käytössä yhteinen OUTI-kirjastokortti. Uuden asiakkaan kirjastokortti haetaan kaupunginkirjaston toimipisteestä ja se on saman tien käytettävissä myös koulukirjastossa. Alle 15-vuotias tarvitsee kirjastokorttia varten huoltajan allekirjoituksen. Huoltajan yhteystideot tarvitaan kaikille alle 18-vuotiaille asiakkaille.

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja lapsen ikioma. Kaverille ei kannata lainata omalla kirjastokortilla. Myös kirjastokorttiin liitetty PIN-koodi on henkilökohtainen. Kirjastokortista ja PIN-koodista kannattaa huolehtia yhtä tarkasti kuin pankkikortista. Kirjastokortin ja PIN-koodin avulla lasten on helppo harjoitella julkisen palvelun käyttöä ja myös tietoturva-asioita.

Kirjastokortti kännykässäsi

 

Kirjastokortit päiväkodeille ja opettajille

Päiväkotien ja esiopetusryhmien on mahdollista saada oma kirjastokortti. Voit tulostaa päiväkotien ilmoittautumislomakkeen Kirjastoreitti-sivuilta: Lukumetka - varhaiskasvatus ja esiopetus.

Perusasteen opettaja voi saada oman työkirjastokortin rehtorin luvalla. Lue lisää Opettajan kirjastokortista.

Lainausoikeus täytyy uusia 5 vuoden välein

OUTI-kirjastokortin lainausoikeus on voimassa viisi vuotta. Tämän jälkeen kirjastojärjestelmä ilmoittaa, että asiakkaan tiedot on tarkistettava ennen kuin kortilla voi taas lainata. Jos asiakastietoihin on tallennettu sähköpostiosoite, tulee kirjastokortin vanhenemisesta ilmoitus sähköpostiin kuukausi ennen vanhenemista. Tieto näkyy myös verkkokirjastossa.

Kun lainaajan tiedot ovat vanhentuneet, ei kirjastokortilla voi lainata myöskään Oulun koulukirjastoissa. Näissä tapauksissa asiakkaan yhteystiedot tarkistetaan kirjastossa ja kortti aktivoidaan uudestaan. Yhteystietojen tarkistamisen voi tehdä kirjastossa, kirjastoautossa tai soittamalla lähikirjastoon. Tietojen päivitystä ei voida tehdä koulukirjastossa. Soittaessa tarvitaan kirjastokortin numero sekä tieto asiakkaan tämänhetkisestä osoitteesta.

Ota tarvittaessa yhteyttä kirjaston keskitettyyn asiakaspalveluun: info.kirjasto(at)ouka.fi tai puh. 08 558 47337

PIN-koodi

Kirjaston antama PIN-koodia käytetään:

  • verkkokirjastoon kirjautumiseen
  • osassa kirjastoja lainausautomaateilla sekä
  • omatoimikirjastoon kirjautumiseen

PIN-koodin saa kirjastosta. Koodiksi kannattaa valita jokin numerosarja, mikä lapsen on helppo muistaa.

Jos oppilas on unohtanut PIN-koodin, saa hän uuden kirjastosta esim. luokan kirjastovierailun aikana. PIN-koodin voi myös tilata OUTI-verkkokirjaston kirjautumisikkunan "Unohditko PIN-koodisi?" -linkistä. Uusi koodi lähetetään asiakkaan tietoihin merkittyyn sähköpostiosoitteeseen. Eli jos lapsen tiedoissa on vanhemman sähköposti, on vanhempien helppo tilata uusi koodi verkkokirjastosta. Sähköpostiin tilatun koodin voi vaihtaa verkkokirjaston omissa tiedoissa.

PIN-koodi on henkilökohtainen. Oppilaan kannattaa laittaa se muistiin vaikka puhelimen muistiinpanoihin tai ottaa koodista kuva. Opettaja, älä kerää PIN-koodeja listaan, vaan pyri opettamaan koululaisia huolehtimaan kirjastokortista ja PIN-koodista itse.

PIN-koodin käyttö lainausautomaateilla

PIN-koodin käyttö lainausautomaatilla tarkoittaa sitä, että lainausautomaatilla käytetään sekä OUTI-kirjastokorttia että PIN-koodia. PIN-koodin käyttö lainausautomaateilla parantaa kirjastokortin tietoturvaa. Ilman PIN-koodia lainaaminen onnistuu jatkossakin kirjaston asiakaspalvelusta.

PIN-koodi ei ole käytössä Oulun koulukirjastojen lainausautomaateilla.

Ilmoittautuminen kirjaston asiakkaaksi

OUTI-kirjastokortti

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulostettava ilmoittautumislomake. Lomakkeen voi tulostaa oppilaille. Kun huoltaja on allekirjoittanut lomakkeen, palautetaan se lähikirjastoon.