S2-oppilaiden kirjallisuusdiplomi
S2 eli suomi toisena kielenä -oppimäärän oppilaille suunnattu kirjallisuusdiplomi innostaa lukemaan! S2-diplomille on omat suoritusohjeet, diplomivihkot ja kirjalistat. Alakoulun tehtävävihko on yhteinen Selkis-diplomin kanssa. Yläkoulun tehtävät ovat diplomivihossa. Oppilaille jaettavat diplomit ovat samat kuin alakoulun ja yläkoulun kirjallisuusdiplomissa.
S2-kirjalistalle on valittu luettavaa eri vaikeusasteilta. Monikulttuurisuus on huomioitu aineiston valinnassa. Jotta sopivan luettavan löytäminen olisi helpompaa, on listan kirjat jaoteltu tason mukaan: helpot, keskitasoiset ja haastavat. Tasomerkinnät löydät pdf-tiedostosta. Aineistoa on saatavilla kirjaston kokoelmista myös e-kirjoina.
Luettavaa voi valita myös muilta Oulun kaupungin kirjallisuusdiplomin kirjalistoilta lukutaidon mukaan. Opettajan kanssa voi sopia luettavaksi myös minkä tahansa vapaavalintaisen kirjan.
Kirjalistojen linkit löydät alla olevista interaktiivisista kuvista. Kuvan hotspotteja klikkaamalla pääset verkkokirjastoon tutkimaan kirjalistojen sisältöä ja tekemään varauksia. Tulostettavat kirjalistat löytyvät sivuvalikosta oikealta. Tulostettavassa kirjalistassa on myös eritelty aineistoa vaikeusasteen mukaan.
Katso saavutettava versio interaktiivisesta kuvasta.
Katso saavutettava versio tästä kuvasta.
Diplomin suorittaminen, ohjeita opettajalle
S2-kirjallisuusdiplomin suorittamisessa opettajan täytyy soveltaa suoritustapoja oppilaiden taitojen mukaan. Diplomin suorittamiseen voi myös liittää erilaista aineistoa kirjallisuuslistojen ulkopuolelta opettajan harkinnan mukaan.
S2-kirjallisuusdiplomiin luetaan neljä (4) kirjaa lukuvuoden aikana. Kirjat valitaan kirjalistan eri kirjaryhmistä, yksi kirja yhdestä ryhmästä. Kirjoja voi myös kuunnella äänikirjana tai opettajan ääneen lukemana.
Oppilas voi lukea yhden kirjoista myös omalla äidinkielellään. Oulun kaupunginkirjaston kokoelmista löytyy luettavaa myös harvinaisemmilla kielillä. Kirjastolla on vaihtuva kokoelma monikielisen kirjaston kautta. Kysy lisää pääkirjaston lasten ja nuorten osastolta tai lähikirjastostasi!
Opettaja voi päättää suoritustavan haluamallaan tavalla oppilaiden lukutaito huomioiden. Mikäli teet oppilaiden kanssa diplomitehtäviä, ota käyttöön myös erillinen tehtävävihko. Yläkoulun tehtävät löytyvät diplomivihkosta. Jos oppilas lukee kirjan omalla äidinkielellään, miettikää yhdessä mikä on sopiva tapa käsitellä luettua tarinaa.
Kirjallisuusdiplomin voi suorittaa myös Qridissä. Löydät sen Kirjaston oppimiskonaisuuksista. Voit aktivoida diplomimateriaalin haluamallesi ryhmälle ja seurata oppilaiden etenemistä.
Ota vastaan suoritukset ja tee merkintä oppilaan diplomivihkoon. Tulosta oppilaille jaettavat kirjallisuusdiplomit todistuspaperille ja jaa ne koulussa. Voit täyttää diplomien tiedot tietokoneella tai käsin. Diplomin suoritus merkitään lukuvuoden päätteeksi Wilmaan, katso ohjeet. Suosituksena on, että suoritettu kirjallisuusdiplomi vaikuttaisi korottavasti oppilaan äidinkielen ja kirjallisuuden arviointiin.
Kun oppilas on suorittanut kirjallisuusdiplomin kaikkina kuuten alakoulun vuotena, on hän ansainnut Mestarilukijan tittelin ja hän saa Mestarilukijadiplomin. Yläkoulussa jaetaan kolmen kirjallisuusdiplomin jälkeen Yläkoulun kirjallisuusdiplomi.
Kysyttävää kirjallisuusdiplomista?
Ota yhteyttä: Informaatikko Terhi Mustonen, Oulun kaupunginkirjasto.
terhi.mustonen(at)ouka.fi
Kirjallisuusdiplomi löytyy myös Qridistä.
S2-diplomin alakoulun materiaalit
S2-diplomin alakoulun kirjalista
S2-diplomivihko 1.-2. lk
S2-diplomivihko 3.-4. lk
S2-diplomivihko 5.-6. lk
Oppilaille jaettavat diplomit.
S2-diplomin yläkoulun materiaalit
Oppilaille jaettavat diplomit.
Kirjallisuutta verkossa
International children's digital library
Tarinoita eri puolilta maailmaa luettavana verkkosivuilla.
World Stories
Kasvava kokoelma perinteisiä ja nykytarinoita useilla eri kielillä.
Osvitoria Maksuttomia ukrainankielisiä lastenkirjoja.
Satujen verkostot - Lönnrotin uudet ystävät. Kulttuurivoiman talteen keräämää satuperintöä. Sarja videoita, jotka luovat yhteyksiä kansainväliseen sadunkerrontaan.
Perinteisiä lastensatuja ääneen luettuna (Oulun kaupunki)
Satuja luettuna videolle sekä tarinaan liittyvät käsitelista ja tehtävät.