Selkis-kirjallisuusdiplomi

Selkis-kirjallisuusdiplomi on tehty Oulun kaupunginkirjastossa, mutta sitä voi hyödyntää vapaasti missä vain.

Selkis-kirjallisuusdiplomi on tarkoitettu oppilaille, joilla on lukivaikeuksia tai kielihäiriöitä ja jotka tarvitsevat tukea lukemiseen ja kirjoittamiseen. Selkis-diplomissa on omat suoritusohjeet, diplomivihkot ja kirjalistat alakoululle ja yläkoululle. Alakoulun tehtävävihko on yhteinen S2-diplomin kanssa. Yläkoulun tehtävät ovat diplomivihossa. Oppilaille jaettavat diplomit ovat samat kuin alakoulun ja yläkoulun kirjallisuusdiplomissa.

Selkis-kirjalistojen aineisto on valittu kohderyhmä huomioiden. Aineistolajeja on vaihtelevasti. Selkis-diplomin suorittamisessa voi hyödyntää kirjoja, e-kirjoja, äänikirjoja sekä Celian äänikirjoja. Kirjoja voi myös kuunnella aikuisen ääneen lukemana. Luettavaa voi valita myös muilta Oulun kaupungin kirjallisuusdiplomin kirjalistoilta lukutaidon mukaan. Opettajan kanssa voi sopia luettavaksi myös minkä tahansa vapaavalintaisen teoksen.

Kirjalistojen linkit löydät alla olevista interaktiivisista kuvista. Kuvan hotspotteja klikkaamalla pääset verkkokirjastoon tutkimaan kirjalistojen sisältöä ja tekemään varauksia. Tulostettavat kirjalistat löytyvät sivuvalikosta oikealta.

Katso saavutettava versio interaktiivisesta kuvasta.

 


Katso saavutettava versio interaktiivisesta kuvasta.

Selkis-diplomin suorittaminen, ohjeita opettajalle

1. Tutustu Selkis-kirjallisuusdiplomiin ja sen materiaaleihin osoitteessa www.kirjastoreitti.fi
2. Kerro oppilaillesi Selkis-diplomista ja innosta oppilaasi lukemaan! Selkis-kirjallisuusdiplomin suorittamisessa opettajan täytyy soveltaa suoritustapoja oppilaiden taitojen mukaan.
3. Selkis-kirjallisuusdiplomiin luetaan tai kuunnellaan neljä (4) kirjaa lukuvuoden aikana. Luettavat kirjat valitaan vähintään kolmesta kirjalistan eri ryhmästä. Äänikirjoja löytyy myös Celian äänikirjoina. Celian tuottamia äänikirjoja voivat käyttää kaikki henkilöt, joille painetun tekstin lukeminen on vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi hankalaa. Kirjoja voi valita myös muilta diplomilistoilta oppilaan osaamisen ja taitojen mukaan. Lue lisää Kirjastoreitin Selkokirjat, Selkis ja Celia -sivulta.
4. Tulosta oppilaille diplomivihkot Kirjastoreitti-sivuilta.
5. Voi päättää suoritustavan haluamallasi tavalla oppilaiden lukutaito huomioiden esim. keskustelemalla tai oppilaan diplomitehtävien avulla.
6. Jos haluat teettää diplomiin liittyviä tehtäviä, tulosta myös tehtävät. Yläkoulun tehtävät löytyvät diplomivihkosta.
7. Ota vastaan suoritukset ja tee merkintä oppilaan diplomivihkoon.
8. Tulosta tältä sivulta löytyvät kirjallisuusdiplomit todistuspaperille ja jaa ne koulussa. Voit täyttää diplomien tiedot tietokoneella tai käsin.
9. Diplomin suoritus merkitään lukuvuoden päätteeksi Wilmaan, katso ohjeet. Suosituksena on, että suoritettu kirjallisuusdiplomi vaikuttaisi korottavasti oppilaan äidinkielen ja kirjallisuuden arviointiin.
10. Kun oppilas on suorittanut kirjallisuusdiplomin kaikkina kuutena alakoulun vuotena, on hän ansainnut Mestarilukijan tittelin ja hän saa Mestarilukijadiplomin. Yläkoulussa jaetaan kolmen kirjallisuusdiplomin jälkeen Yläkoulun kirjallisuusdiplomi. Katso painettujen diplomien tilaustiedot linkkien takaa.

Voit myös innostaa perheitä suorittamaan kirjallisuusdiplomia kotona. Tulosta silloin lapsille diplomivihko ja kirjalistat kotiin vietäväksi. Tehtävien tekemisestä voi sopia vanhempien kanssa. Oulun kaupunginkirjastoista löytyy diplomikirjahyllyjä, joista on helppo löytää luettavaa. Tulosta tästä ohje vanhemmille.

Kysyttävää kirjallisuusdiplomista?

Ota yhteyttä: Informaatikko Terhi Mustonen, Oulun kaupunginkirjasto.

terhi.mustonen(at)ouka.fi

Selkis-diplomi, alakoulun materiaalit

Kirjalistat ja vihkot on päivitetty syksyllä 2021.

Selkis-diplomin alakoulun kirjalista


Selkis-diplomivihko 1.-2. lk
Selkis-diplomivihko 3.-4. lk
Selkis-diplomivihko 5.-6. lk

 

Jos teetät kirjoista tehtäviä, vinkkejä tehtäviksi löytyy täältä:

Alakoululaisen tehtävävihko

Oppilaille jaettavat diplomit.

Selkis-diplomi, yläkoulun materiaalit

Selkis-diplomin yläkoulun kirjalista

Selkis-diplomivihko 7.-9. lk

Oppilaille jaettavat diplomit

Jos kirjallisuusdiplomin suorittaminen tuntuu liian suurelta urakalta, voit aloittaa Selkis-passilla, jossa luetaan myös 4 kirjaa. Lue lisää ja tulosta passi oppilaille Selkokirjat, Selkis ja Celia -sivulta.

Selkis-kokoelma

Oulun kaupunginkirjaston Selkis-kokoelmassa (entinen Omppu-kokoelma) on helppolukuisia kirjoja lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille. Kokoelman kirjoihin voi tutustua moniaistisesti eli niitä voi lukea, katsella, kuunnella ja tunnustella. Erityisen hyvin Selkis sopii esimerkiksi lapsille ja nuorille, joilla on lukivaikeuksia. Kirjat sopivat myös kielenkehityksen tueksi mm. suomen kieltä opiskeleville.

Lue lisää Selkis-kokoelmasta.