Selkokirjat, Selkis ja Celia

Kirjasto tarjoaa oppimisympäristön kaikille oppijoille. Moninaiset oppijat huomioidaan Oulun kaupunginkirjastossa mm. kirjaston aineistovalinnoissa, vinkkausten ja opetusten suunnittelussa ja toteutuksessa sekä Celian palveluissa. Kirjaston kokoelmista löytyy helppolukuisia selkokirjoja, osassa kirjastoja on erikseen Selkis-kokoelma. Kirjaston valikoimista löytyy myös e-kirjoja, äänikirjoja ja e-lehtiä Pohjoisen e-kirjastosta.

Selkis-passi ja Selkis-kirjallisuusdiplomi

Lukumatkan ensiaskeleet voi ottaa Selkis-passin avulla. Lue neljä kirjaa ja nosta pöllö puuhun!

Lukemista aloittelevan ja harjoittelevan oppilaan voi olla joskus hankala löytää kivaa luettavaa. Selkis-passi ja -diplomi sopivat vaihtoehdoiksi vaikkapa oppilaalle, jolla on lukivaikeuksia. Ne auttavat lukuinnon löytämisessä ja valintojen tekemisessä. Selkis-passin avulla into kasvaa, sillä jokainen luettu tai kuunneltu tarina auttaa pöllön puuhun. Neljä pöllöä eli neljä kirjaa on jo täyttänyt yhden luokkatason diplomitavoitteen. Näin oppilas pääsee vähitellen tutustumaan erilaisten kirjojen kiehtovaan maailmaan ja kirjallisuusdiplomin ideaan. Eikä urakka tunnu liian suurelta ja vaativalta.

Tulosta Selkis-passi:

Selkis-passi A4 (Oulun kaupunginkirjasto)

Selkis-passi A4 (OUTI-kirjastot)


Selkis- ja S2-oppilaiden kirjallisuusdiplomi:

Selkis-kirjallisuusdiplomi

S2-oppilaiden kirjallisuusdiplomi

Kirjalistoja OUTI-verkkokirjastossa

Alla olevasta kuvasta löytyvät selkokirjallisuuslistat. Kuvan hotspoteista avautuu suora linkki kirjalistaan OUTI-verkkokirjastossa. Siellä voit varata sopivan kirjan noudettavaksi omaan kirjastoosi. Kirjalistakuvan saavutettavan version linkki löytyy kuvan alapuolelta.


Klikkaa tästä avataksesi saavutettavan näkymän tästä sisällöstä

Selkis-tietoa kouluille

Katso videolta moninaisten oppijoiden Kirjastoreitin esittely. Videon sisältö löytyy myös pdf-tiedostona.

 

Kirjaston Selkis-kokoelma

Selkis-kokoelmassa on selkokirjoja ja helppolukuisia kirjoja lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille. Kirjoihin voi tutustua moniaistisesti eli niitä voi lukea, katsella, kuunnella ja tunnustella. 

Kirjoja voi lukea kuka tahansa, mutta erityisen hyvin Selkis-kokoelma sopii esimerkiksi lapsille ja nuorille, joilla on lukivaikeuksia. Kirjat sopivat myös kielenkehityksen tueksi mm. suomen kieltä opiskeleville. Lisää Selkis-kokoelmasta voit lukea kirjaston kotisivuilta.

 

Moniaistiset Selkis-kassit

Selkis-kassit sisältävät kirjojen lisäksi myös äänikirjoja, elokuvia, pelejä ja pehmoeläimiä, joiden avulla lukukokemusta voi elävöittää. Selkis-kassit on suunnattu alle kouluikäisille lapsille ja pienille koululaisille. Kasseja voi varata noudettavaksi omaan lähikirjastoon.

Moniaistiset Selkis-kassit (pdf-tiedosto)

Celian äänikirjapalvelu

Etsitkö oppilaalle vaihtoehtoja painetun kirjan sijaan? Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on esimerkiksi lukivaikeuden, oppimisvaikeuden, hahmotushäiriön, jonkin sairauden tai vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa.

 

Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi voi liittyä kirjastossa. Asiakkaaksi voi hakeutua, jos jokin edellä mainittu lukemisesteisyyden kriteeri täyttyy. Tarkista oikeus Celian palveluihin

Ohjaa oppilas ja hänen huoltajansa Oulun kaupunginkirjastoon tai ota itse yhteyttä kirjastoon tarkempien ohjeiden saamiseksi. Lähimmän kirjaston löydät kirjaston verkkosivuilta. Asiakkaaksi hakeutumiseen ei tarvita kirjallista diagnoosia lukemisen vaikeudesta, vaan suullinen kuvaus lukemisesteestä riittää. Kirjasto rekisteröi oppilaan asiakkaaksi Celian äänikirjapalveluun. Samalla hän saa ohjeet äänikirjojen lainaamiseen ja kuunteluun. Rekisteröitymisen jälkeen oppilas saa Celialta sähköpostiviestinä palvelun asiakastunnukset.

Myös koulujen erityisopettajat voivat rekisteröidä oppilaita Celian äänikirjapalvelun asiakkaiksi. Opettajalla täytyy olla rekisteröimistunnukset. Celian palvelut kouluille ja opettajille -sivulta löydät lisätietoja rekisteröinnistä ja palvelun käytöstä.

Tutustu Celian äänikirjavalikoimaan

Äänikirjapalvelusta voi lainata tietokirjoja, kaunokirjoja ja oppikirjoja. Osa kirjoista (DaisyTrio-kirjat) sisältää äänen lisäksi tekstiä ja kuvia. Tekstin etenemistä voi seurata lause kerrallaan väripalkin avulla. Valikoimasta löytyy myös selkokirjoja ja helppolukuisia kirjoja lapsille ja nuorille. Yläkoulu- ja lukioikäisille on saatavilla tietokirjoja, joita voi käyttää oppimistehtäviin esim. kirjallisissa töissä.

Äänikirjojen kuuntelu tukee lukuharrastusta sekä vapaa-ajalla että koulussa. Kirjallisuusdiplomikirjoja, pulpettikirjoja, kirjavinkkauskirjoja ja lukuprojektien kirjoja voi löytyä Celian äänikirjoina. Tutustu äänikirjoihin: www.celianet.fi.

Celianetistä löytyy monipuolisesti kirjavinkkejä. Nuortenkirjavinkkejä voi tilata älypuhelimeen WhatsApp-sovelluksella.

Äänikirjoja voi kuunnella kätevästi älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella.

Äänikirjat erityisopetuksessa

Jos haluatte kuunnella kirjoja koulussa erityisopetuksen pienryhmässä, ilmoita koulu Celian yhteisöasiakkaaksi verkkolomakkeella.

Celian oppikirjat peruskouluun ja opiskelijoille

Peruskoulun, lukion ja ammatillisten opintojen oppikirjat ovat maksuttomia. Kaikki oppikirjat löytyvät samasta Celianet-verkkopalvelusta, jossa Celian muutkin äänikirjat ovat. Oppikirjojen lainaamiseen tarvitaan tunnukset Celianet-verkkopalveluun sekä Pratsam Reader -mobiilisovellukseen. 

Lisätietoja Celian oppikirjavalikoimasta.

Kirjalistoja ja selkomateriaalia

Selkokeskuksen sivuilla koottuna tehtäviä selkokirjoihin

Selkomateriaalit, Opike

Selkokirjoja eri ikäisille lukijoille, Hanna Männikkö

Aarre-novelleja, Mervi Heikkilä ja Kirsi Pehkonen

Aarre-novellikirjan tehtävät

Pikku Kakkosen selkosadut

Tutustu näihin

Erilaisten oppijoiden liitto, katso esite.

Lukituen keskus. Sivuilta löydät nuorille, vanhemmille ja opettajille suunnattua tietoa lukivaikeudesta. Sivuilta löytyy myös digiapua ja lukimateriaalia. Palvelu on suunnattu Oulun ja Lapin alueen nuorille, vanhemmille ja opettajille.

Pohjoisen moninaiset oppijat eli POMO ry toimii oppimisvaikeuksia kokevien ihmisten tukena pohjoisessa Suomessa. Katso yhdistyksen facebook-sivut.

Erityiskoulujen ja kirjaston yhteistyö

 

Tutustu esitteeseen: Erityiskoulujen ja kirjastojen yhteistyö Oulussa