Varaa kirjavinkkaus

Kirjastosta riippuen järjestämme kirjavinkkauksia joko kirjaston tiloissa tai koululla tai etäyhteydellä. Etusijalla ovat Kirjastoreitin kirjavinkkaukset 3. luokille ja 7. luokille, mutta järjestämme mahdollisuuksien mukaan kirjavinkkauksia myös muille luokka-asteille.

Varaa kirjavinkkaus hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa ennen varausta. Mitä aikaisemmin tieto vinkkauksesta on kirjastolla, sitä paremmin pystymme niitä järjestämään. Kirjavinkkaukset varataan oman koulun lähikirjastosta. Vinkkausvarauksen voi tehdä myös verkkolomakkeella: Varaa kirjavinkkaus luokallesi.

Kirjojen varaaminen ja lainaaminen 

Saat vinkkarilta listan vinkatuista kirjoista. Voit tehdä kirjoihin varauksen OUTI-verkkokirjastossa ja lainata kirjat Opettajan kirjastokortilla. Noutopaikaksi voit valita oman lähikirjastosi. Jos oppilas haluaa varata vinkkauskirjoja OUTI-verkkokirjastosta, tarvitsee hän kirjastokortin ja PIN-koodin. Jos vinkkaus tapahtuu kirjastossa, voivat oppilaat lainata vinkkauskirjoja saman tien.

Jotta kirjavinkkauksen hyödyt siirtyisivät heti käytäntöön, on vinkkaukselle hyvä jatke esimerkiksi 300 minuutin lukuhaaste. Löydät haastelaput ja ohjeet Kirjastoreitti-sivuiltaJos oppilaat haluavat lukea e-kirjoja, tutustukaa yhdessä eKirjastoon Kirjastoreitin Tiedonhaun taitaja -materiaalista löytyvien eKirjasto-videoiden avulla.

Kirjavinkkaukset etäyhteydellä

Kirjaston vinkkarit voivat vinkata kirjoja myös etäyhteydellä Teamsin kautta. Kirjaston vinkkari kutsuu opettajan Teams-kokoukseen, saat linkin sähköpostiisi. Vinkkaus voidaan järjestää myös luokan oppimisympäristössä. Etävinkkauksen kesto on noin 30 minuuttia. Etävinkkaukset varataan verkkolomakkeella, linkit löytyvät tältä sivulta.

Teamsissä järjestettävään kirjavinkkaukseen voidaan ottaa yhtä aikaa 2-3 luokkaa. Sovi koulusi muiden opettajien kanssa yhteisen vinkkauksen tilaamisesta saman luokka-asteen oppilaille. Ilmoita tilausvaiheessa kaikkien opettajien sähköpostit, niin pystymme lähettämään vinkkauslinkin kaikkien sähköpostiin.

Lisätietoja kirjavinkkauksista etänä: kirjastonhoitaja Anniina Glad, anniina.glad(at)ouka.fi, puh. 040 145 5476.

Etävinkkausten ohjeet opettajalle

  • Varaa kirjavinkkaus etänä hyvissä ajoin, suositus on vähintään pari viikkoa ennen vinkkausta.
  • Opettajan täytyy olla paikalla myös etänä järjestettävässä kirjavinkkauksessa.
  • Järjestä kamera- ja mikkiyhteys luokkaan mikäli se vain on mahdollista. Mahdollistaa vuorovaikutuksen vinkkarin ja oppilaiden välillä.
  • Heijasta vinkkaus älytaululle tms.
  • Noin 10 minuuttia ennen etätuokion alkamista, tarkista vinkkarin kanssa, että yhteydet, kamerat ja äänet pelaavat.
  • Ole läsnä, ohjaa tilannetta ja ohjaa keskustelua.

Etävinkkausviikot kaksi kertaa vuodessa

Lukuvuoden aikana järjestettävien vinkkausten lisäksi kirjasto järjestää syyslukukaudella etävinkkausviikon. Viikolla 42 järjestettävällä Kohti Lukulomaa -etävinkkausviikolla kirjavinkkejä pääsevät kuulemaan eskareille, perusasteen luokkia sekä lukiolaiset.

Aiempien vuosien vinkkaustallenteita löydät Kirjastoreitin Kirjavinkkejä verkossa -sivulta sekä kirjaston Youtube-kanavalta.

Kirjavinkkejä verkossa

Kirjastoreitti-sivuilta löydät myös etävinkkausviikkojen tallenteet sekä muita verkkovinkkejä.

Kirjavinkkejä verkossa.