Varhaiskasvatus ja esiopetus

Kesän kivoin kortti! Kesä 2021

Hanki lapsellesi kirjastokortti jo hyvissä ajoin ennen koulun alkua! Saat kirjastokortin lähimmästä kirjastostasi. Oulun koulukirjastoissa käytetään samaa kirjastokorttia kuin Oulun kaupunginkirjastossa.

Kevään kouluuntutustumispäivinä Oulun tulevien ekaluokkalaisten vanhemmille jaetaan ilmoittautumislomake, millä voi hakea lapselle kirjastokortin ennen koulun alkua. Lomakkeen voi tulostaa itselleen myös tältä sivulta.

Mitä enemmän lapsi lukee, sitä paremmin hän oppii!

Ilmoittautumislomake 2021 (Oulun versio)

Tulosta mainosjuliste (Oulun versio)

Mainosjuliste (OUTI-kirjastot)

 

Lukuhöperö-diplomi

Eskareiden Lukuhöperö-diplomi on osa Kirjastoreittiä ja kuuluu Oulun kaupungin kirjallisuusdiplomiin. Lukuhöperö innostaa lukemaan ja toimimaan yhdessä.

Lukuhöperön materiaalit löytyvät Kirjastoreitti-sivuilta: Lukuhöperö-diplomi.


Kirjaston yhteistyö varhaiskasvatuksen kanssa

Oulun kaupunginkirjasto on mukana Oulun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmassa ja yhteistyötä tehdään varhaiskasvatuksen kanssa paljon.

Kirjastot ottavat päiväkoti- ja eskariryhmiä vastaan kirjastoissa, osassa kirjastoja järjestetään eskareille kirjastoseikkailuja. Päiväkotiryhmät ovat tervetulleita kirjastojen satutuokioihin. Pääkirjaston lastenosastolla järjestetään myös tukiviitottuja satutunteja.

Lastenkirjastotyöntekijät ovat kirjallisuuden ja lukemisen asiantuntijoita. Kirjastoissa neuvotaan mielellään päiväkodin henkilökuntaa kirjavalinnoissa. Kirjastoista löytyy kirjavinkkilistoja. Kirjavinkkejä löytyy myös OUTI-verkkokirjastosta. Myös Kirjastoreitti-sivuille on koottu jonkin verran aiheenmukaisia kirjavinkkilistoja sivulle Lukuhaasteet ja vinkkilistat.

Kirjastojen henkilökunta kerää aineistopaketteja toivotusta aiheesta, esimerkiksi väreistä, vuodenajoista, tunteista tai eläimistä. Paketissa voi olla kuvakirjoja, kaunokirjallisuutta, tietokirjoja, musiikkia ja elokuvia.

Kirjastoauto Onneli kiertää Oulun päiväkodeilla.

Kirjastot ottavat mielellään päiväkotien näyttelyitä tiloihinsa. Myös tapahtumia voi järjestää yhteistyössä kirjaston kanssa. Kysy lisää lähikirjastostasi.


Kummipäiväkotitoiminta

Oulun kaupungin pääkirjasto saa oman kummipäiväkodin joka vuosi. Yksi pääkirjaston lastenosaston työntekijöistä toimii kulttuurikummina.

Vuosi alkaa kummin vierailulla päiväkotiin, jossa kummi voi lukea satuja, pitää pöytäteatteria jne.  Joulukuussa kummi käy päiväkodissa lukemassa joulusatuja. Keväämmällä kummipäiväkoti tekee kirjastolle näyttelyn ja näyttelyn avajaisia juhlitaan kirjastossa kekseillä ja mehutarjoilulla. Päiväkodista riippuen voidaan pitää samalla myös satutuokio tai kirjastokierros. Keväällä kummi vierailee vielä päiväkodissa satuhetken merkeissä. Jos päiväkoti sijaitsee lähellä kirjastoa, vierailuja kirjastoon voi olla enemmänkin.

OUTI-nalle kirjastossa

Lasten kanssa voi yhdessä katsoa videon, jossa OUTI-nalle seikkailee Oulun Kaukovainion kirjastossa.

 

Lukumetka

Lukuiloa lapsille ja perheille

Lukumetka on Oulun kaupunginkirjaston, neuvolapalveluiden sekä varhaiskasvatuksen yhteistyössä suunnittelema palvelumalli, jonka tavoitteena on:

  • Jokaisen Oulussa syntyvän lapsen ja hänen perheensä tavoittaminen.
  • Alle kouluikäisten lasten ja perheiden lukemaan innostaminen ja lukuharrastuksen lisääminen perheissä.
  • Kirjaston palveluista ja tapahtumista tiedottaminen lapsiperheille.

Lue lisää Lukumetkasta kirjaston verkkosivuilta.