Lukumetka - varhaiskasvatus ja esiopetus


Lukumetka on Oulun kaupunginkirjaston, neuvolapalveluiden sekä varhaiskasvatuksen yhteistyössä suunnittelema palvelumalli, jonka tavoitteena on:

  • Jokaisen Oulussa syntyvän lapsen ja hänen perheensä tavoittaminen.
  • Alle kouluikäisten lasten ja perheiden lukemaan innostaminen ja lukuharrastuksen lisääminen perheissä.
  • Kirjaston palveluista ja tapahtumista tiedottaminen lapsiperheille.

Lue lisää Lukumetkasta kirjaston verkkosivuilta. Sivuilla mm. Lukumetkan esite ja juliste sekä lukuvinkkejä.

Kirjastot ottavat päiväkoti- ja eskariryhmiä vastaan kirjastoissa, osassa kirjastoja järjestetään eskareille kirjastoseikkailuja. Kirjastot ottavat mielellään päiväkotien näyttelyitä tiloihinsa. Myös tapahtumia voi järjestää yhteistyössä kirjaston kanssa. Kysy lisää lähikirjastostasi.

Kirjastoyhteistyö on mukana Oulun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmassa sekä esiopetussuunnitelmassa. Lue lisää opetussuunnitelmien verkkosivuilta.


Päiväkotien kirjastokortit

Kirjasto myöntää päiväkotien käyttöön yhteisiä kirjastokortteja (nk. yhteisökortti), joilla voi lainata aineistoja kirjastosta tai kirjastoautosta. Iso päiväkoti voi saada tarvittaessa kortin eri osastoille. Yhteisöasiakkaita koskevat samat OUTI-kirjastojen käyttösäännöt (mm. lainausrajoitukset, maksut, palauttamaton ja turmeltunut laskutetaan) kuin henkilöasiakkaita.

Huom! Päiväkotien kirjastokorteilla ei voi kirjautua kirjastoon omatoimiaikana. Pääset ryhmän kanssa sisälle kirjastoon omatoimiaikana omaa, henkilökohtaista kirjastokorttiasi käyttämällä. Päiväkodin kirjastokortilla voit kuitenkin lainata myös omatoimiaikana. Katso tarkemmat ohjeet Kirjastoreitti-sivuilta: Ryhmän tai luokan kanssa omatoimikirjastoon

Lukuhöperö-diplomi ja Lukuhöperö-vinkkaus


Eskareiden Lukuhöperö-diplomi on osa Lukumetkaa ja Kirjastoreittiä. Lukuhöperö innostaa lukemaan ja toimimaan yhdessä. Lukuhöperön materiaalit löytyvät Kirjastoreitin kirjallisuusdiplomi-sivuilta: Lukuhöperö-diplomi.


Lentämään oppii lentämällä - Lukuhöperö-vinkkaus eskareille.

Vinkkauksen kesto on noin 20 minuuttia. Vinkkarina Elina Kanerva Oulun kaupunginkirjastosta.


Kirjalista OUTI-verkkokirjastossa

120 kirjavinkkiä lapsille 

Oulun varhaiskasvatus viettää 120-vuotis juhlavuottaan. Vuoden kunniaksi varhaiskasvatuksella on kampanja 120 kirjaa. Tavoitteena on varhaiskasvatuksen yksiköissä lukea 120 kirjaa vuoden loppuun mennessä. Kirjasto on tehnyt tätä kampanjaa varten kirjalistan, josta löydät paljon mukavia kirjoja yhteisiin lukuhetkiin.

Tulostettava kirjalista: 120 tarinaa lasten iloksi ja arjen avuksi (pdf)

120 tarinaa -kirjalista OUTI-verkkokirjastossa


Juhlavuoden kirjavinkkejä vanhemmille

Tulosta päivähoitopaikan tai kirjaston seinälle. Pakettiin on koottu kirjavinkkejä eri aiheista: isovanhemmat, tunnetaidot, dinot, päiväkoti, ruokapöytä, koirat, satuhetket ja olet hyvä juuri noin.

Vinkkijulisteet, tulostettavat (pdf)

Etäsatuhetket ja satuhetket

Kirjaston etäsatuhetkistä on tullut todella suosittuja! Kirjasto lähettää varhaiskasvatuksen toimijoille etäsatuhetkistä sähköpostilla kutsukirjeen, josta löytyvät kellonajat ja tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen. Jos sinulla on kysyttävää etäsatuhetkistä, ota yhteyttä kirjastoon: teija.heikkinen(at)ouka.fi ja anna-kaisa.ranta(at)ouka.fi.

Satuhetkiä järjestetään myös kirjastoissa lähihetkinä. Tarkista oman kirjastosi satuhetket kirjaston verkkosivuilta. Satuhetkiä voidaa järjestää tilauksesta myös yksittäisille ryhmille. Varaa aika etukäteen omasta lähikirjastostasi.

Satutuokioita löytyy tallenteina myös Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalta.


Kirjavinkit, kirjapaketit ja kirjanäyttelyt

Lastenkirjastotyöntekijät ovat kirjallisuuden ja lukemisen asiantuntijoita. Kirjastoissa neuvotaan mielellään päiväkodin henkilökuntaa kirjavalinnoissa. Kirjastoista löytyy kirjavinkkilistoja. Kirjavinkkejä löytyy myös OUTI-verkkokirjastosta.

Kirjastoreitti-sivuille on koottu aiheenmukaisia kirjavinkkilistoja sivulle Kirjavinkkejä kasvattajille ja opettajille. Kirjastojen henkilökunta kerää aineistopaketteja toivotusta aiheesta, esimerkiksi väreistä, vuodenajoista, tunteista tai eläimistä. Paketissa voi olla kuvakirjoja, kaunokirjallisuutta, tietokirjoja, musiikkia ja elokuvia.

Kirjastoihin on tehty myös Vihreä Lukutoukka -ekohyllyjä, joista voi lainata kirjoja lasten ympäristökasvatuksen tueksi.

 

Kirjastoauto Onneli

Kirjastoauto Onneli kiertää Oulun päiväkodeilla. Kurkkaa kirjastoautoon Onnelin virtuaali-vierailulla. Katso myös kuljettajan ja virkailijan haastattelut.


Videoterveiset vanhempainiltoihin

Kirjasto haluaa lähettää terveiset kaikille vanhemmille ja toivottaa koko perheen tervetulleeksi kirjastoon. Toivomme, että näytätte lyhyet videoterveisemme vanhempainilloissa ja perhekerhoissa.

 

Lukemisen tärkeydestä alle kouluikäisten lasten vanhemmille


Video on toteutettu Lukuliikkeen Verkostosta voimaa lukutaitoon -hankkeessa etelä-Pohjanmaalla. Videota voi näyttää esimerkiksi vanhempainilloissa.

Ajankohtaiset

Lue kirjaston uutiskirje varhaiskasvatukselle, syksy 2023.

Ilmoita päiväkotisi asiakkaaksi

Tulosta päiväkotien ilmoittautumislomake, täytä se ja pyydä päiväkodin johtajan allekirjoitus. Palauta lomake lähikirjastoosi.

Kummipäiväkotitoiminta

Oulun kaupungin pääkirjasto saa oman kummipäiväkodin joka vuosi. Yksi pääkirjaston lastenosaston työntekijöistä toimii kulttuurikummina.

Vuosi alkaa kummin vierailulla päiväkotiin, jossa kummi voi lukea satuja, pitää pöytäteatteria jne.  Joulukuussa kummi käy päiväkodissa lukemassa joulusatuja. Keväämmällä kummipäiväkoti tekee kirjastolle näyttelyn ja näyttelyn avajaisia juhlitaan kirjastossa kekseillä ja mehutarjoilulla. Päiväkodista riippuen voidaan pitää samalla myös satutuokio tai kirjastokierros. Keväällä kummi vierailee vielä päiväkodissa satuhetken merkeissä. Jos päiväkoti sijaitsee lähellä kirjastoa, vierailuja kirjastoon voi olla enemmänkin.

OUTI-nalle kirjastossa

Lasten kanssa voi yhdessä katsoa videon, jossa OUTI-nalle seikkailee Oulun Kaukovainion kirjastossa.