Varhaiskasvatus ja esiopetus


Oulun kaupunginkirjasto on mukana Oulun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmassa.

Eskareiden Lukuhöperö–passi on osa Kirjastoreittiä. Lukupassi innostaa lapset ja vanhemmat yhteisiin lukuhetkiin.

Kirjastot ottavat päiväkoti- ja eskariryhmiä vastaan kirjastoissa, osassa kirjastoja järjestetään eskareille kirjastoseikkailuja. Päiväkotiryhmät ovat tervetulleita kirjastojen satutuokioihin. Pääkirjaston lastenosastolla järjestetään myös tukiviitottuja satutunteja.

Lastenkirjastotyöntekijät ovat kirjallisuuden ja lukemisen asiantuntijoita. Kirjastoissa neuvotaan mielellään päiväkodin henkilökuntaa kirjavalinnoissa. Kirjastoista löytyy kirjavinkkilistoja. Myös Kirjastoreitti-sivuille on koottu kirjavinkkejä.

Kirjastojen henkilökunta kerää aineistopaketteja toivotusta aiheesta, esimerkiksi väreistä, vuodenajoista, tunteista tai eläimistä. Paketissa voi olla kuvakirjoja, kaunokirjallisuutta, tietokirjoja, musiikkia ja elokuvia.

Kirjastoauto Onneli kiertää Oulun päiväkodeilla.

Kirjastot ottavat mielellään päiväkotien näyttelyitä tiloihinsa. Myös tapahtumia voi järjestää yhteistyössä kirjaston kanssa. Kysy lisää lähikirjastostasi.

Katso vinkkejä mediakasvatukseen.

Kummipäiväkotitoiminta

Oulun kaupungin pääkirjasto saa oman kummipäiväkodin joka vuosi. Yksi pääkirjaston lastenosaston työntekijöistä toimii kulttuurikummina.

Vuosi alkaa kummin vierailulla päiväkotiin, jossa kummi voi lukea satuja, pitää pöytäteatteria jne.  Joulukuussa kummi käy päiväkodissa lukemassa joulusatuja. Keväämmällä kummipäiväkoti tekee kirjastolle näyttelyn ja näyttelyn avajaisia juhlitaan kirjastossa kekseillä ja mehutarjoilulla. Päiväkodista riippuen voidaan pitää samalla myös satutuokio tai kirjastokierros. Keväällä kummi vierailee vielä päiväkodissa satuhetken merkeissä. Jos päiväkoti sijaitsee lähellä kirjastoa, vierailuja kirjastoon voi olla enemmänkin.

 

Kesän kivoin kortti!

Hanki lapsellesi kirjastokortti jo hyvissä ajoin ennen koulun alkua! Saat kirjastokortin lähimmästä kirjastostasi. Oulun koulukirjastoissa käytetään samaa kirjastokorttia kuin Oulun kaupunginkirjastossa.

Kevään kouluuntutustumispäivinä Oulun tulevien ekaluokkalaisten vanhemmille jaetaan ilmoittautumislomake, millä voi hakea lapselle kirjastokortin ennen koulun alkua.

Ilmoittautumislomake

Tulosta mainosjuliste (Oulun logolla)

Mainosjuliste OUTI-kirjastojen logolla

Mitä enemmän lapsi lukee, sitä paremmin hän oppii!

 

Lue lapselle -hanke

Tulosta kirjaston neuvola-esite (pdf)