Varhaiskasvatus ja esiopetus

Varhaiskasvatuksen ja kirjaston yhteistyössä toteutetaan Lukumetka-palvelumallia. Eskareiden Lukuhöperö-diplomi on osa Kirjastoreittiä. Kirjastot ottavat päiväkoti- ja eskariryhmiä vastaan kirjastoissa, osassa kirjastoja järjestetään eskareille kirjastoseikkailuja.

Kirjastot ottavat mielellään päiväkotien näyttelyitä tiloihinsa. Myös tapahtumia voi järjestää yhteistyössä kirjaston kanssa. Kysy lisää lähikirjastostasi.

Lue kirjaston uutiskirje varhaiskasvatukselle, syksy 2021.


120 kirjavinkkiä lapsille 

Oulun varhaiskasvatus viettää 120-vuotis juhlavuottaan. Vuoden kunniaksi varhaiskasvatuksella on kampanja 120 kirjaa. Tavoitteena on varhaiskasvatuksen yksiköissä lukea 120 kirjaa vuoden loppuun mennessä. Kirjasto on tehnyt tätä kampanjaa varten kirjalistan, josta löydät paljon mukavia kirjoja yhteisiin lukuhetkiin.

Tulostettava kirjalista: 120 tarinaa lasten iloksi ja arjen avuksi (pdf)

120 tarinaa -kirjalista OUTI-verkkokirjastossa

 

Lukumetka

Lukuiloa lapsille ja perheille

Lukumetka on Oulun kaupunginkirjaston, neuvolapalveluiden sekä varhaiskasvatuksen yhteistyössä suunnittelema palvelumalli, jonka tavoitteena on:

  • Jokaisen Oulussa syntyvän lapsen ja hänen perheensä tavoittaminen.
  • Alle kouluikäisten lasten ja perheiden lukemaan innostaminen ja lukuharrastuksen lisääminen perheissä.
  • Kirjaston palveluista ja tapahtumista tiedottaminen lapsiperheille.

Lue lisää Lukumetkasta kirjaston verkkosivuilta.


Lukuhöperö-diplomi

Eskareiden Lukuhöperö-diplomi on osa Lukumetkaa ja Kirjastoreittiä. Lukuhöperö innostaa lukemaan ja toimimaan yhdessä.Lukuhöperön materiaalit löytyvät Kirjastoreitin kirjallisuusdiplomi-sivuilta: Lukuhöperö-diplomi.

Satuhetket ja vierailut kirjastoon

Kirjasto järjestää etäsatuhetkiä päiväkodeille ja perhepäivähoitajille. Ensimmäisenä on vuorossa juhlavuoden kunniaksi tehty nukketeatteriesitys Jäniksen kadonnut unilelu 16.9.2021. Sadun päivänä 18.10. esitetään pöytäteatteriesitys Onnentupa. Muiden satuhetkien päivämäärät ovat 4.11. ja 9.12. Kirjasto lähettää etäsatuhetkistä erillisen kutsukirjeen, josta löydät kellonajat ja tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen.

Satuhetkiä järjestetään myös kirjastoissa lähihetkinä. Tarkista oman kirjastosi satuhetket kirjaston verkkosivuilta. Satuhetkiä voidaa järjestää tilauksesta myös yksittäisille ryhmille. Varaa aika etukäteen omasta lähikirjastostasi.

Satutuokioita löytyy tallenteina myös Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalta.


Kirjavinkit, kirjapaketit ja kirjanäyttelyt

Lastenkirjastotyöntekijät ovat kirjallisuuden ja lukemisen asiantuntijoita. Kirjastoissa neuvotaan mielellään päiväkodin henkilökuntaa kirjavalinnoissa. Kirjastoista löytyy kirjavinkkilistoja. Kirjavinkkejä löytyy myös OUTI-verkkokirjastosta.

Kirjastoreitti-sivuille on koottu aiheenmukaisia kirjavinkkilistoja sivulle Lukuhaasteet ja kirjavinkkejä opetukseen. Kirjastojen henkilökunta kerää aineistopaketteja toivotusta aiheesta, esimerkiksi väreistä, vuodenajoista, tunteista tai eläimistä. Paketissa voi olla kuvakirjoja, kaunokirjallisuutta, tietokirjoja, musiikkia ja elokuvia.

Kirjastoihin on tehty myös Vihreä Lukutoukka -ekohyllyjä, joista voi lainata kirjoja lasten ympäristökasvatuksen tueksi.

 

Kirjastoauto Onneli

Kirjastoauto Onneli kiertää Oulun päiväkodeilla. Autossa voi vierailla pienen lapsiryhmän (5) kanssa. Satutunteja ei syksyllä 2021 pidetä Onnelissa.


Videoterveiset vanhempainiltoihin

Kirjasto haluaa lähettää terveiset kaikille vanhemmille ja toivottaa koko perheen tervetulleeksi kirjastoon. Toivomme, että näytätte lyhyet videoterveisemme vanhempainilloissa ja perhekerhoissa.

 

Kummipäiväkotitoiminta

Oulun kaupungin pääkirjasto saa oman kummipäiväkodin joka vuosi. Yksi pääkirjaston lastenosaston työntekijöistä toimii kulttuurikummina.

Vuosi alkaa kummin vierailulla päiväkotiin, jossa kummi voi lukea satuja, pitää pöytäteatteria jne.  Joulukuussa kummi käy päiväkodissa lukemassa joulusatuja. Keväämmällä kummipäiväkoti tekee kirjastolle näyttelyn ja näyttelyn avajaisia juhlitaan kirjastossa kekseillä ja mehutarjoilulla. Päiväkodista riippuen voidaan pitää samalla myös satutuokio tai kirjastokierros. Keväällä kummi vierailee vielä päiväkodissa satuhetken merkeissä. Jos päiväkoti sijaitsee lähellä kirjastoa, vierailuja kirjastoon voi olla enemmänkin.

OUTI-nalle kirjastossa

Lasten kanssa voi yhdessä katsoa videon, jossa OUTI-nalle seikkailee Oulun Kaukovainion kirjastossa.

 

Kesän kivoin kortti! Kesä 2021

Hanki lapsellesi kirjastokortti jo hyvissä ajoin ennen koulun alkua! Saat kirjastokortin lähimmästä kirjastostasi. Oulun koulukirjastoissa käytetään samaa kirjastokorttia kuin Oulun kaupunginkirjastossa.

Kevään kouluuntutustumispäivinä Oulun tulevien ekaluokkalaisten vanhemmille jaetaan ilmoittautumislomake, millä voi hakea lapselle kirjastokortin ennen koulun alkua. Lomakkeen voi tulostaa itselleen myös tältä sivulta.

Mitä enemmän lapsi lukee, sitä paremmin hän oppii!

Ilmoittautumislomake 2021 (Oulun versio)

Tulosta mainosjuliste (Oulun versio)

Mainosjuliste (OUTI-kirjastot)