Yläkoulun Kirjastoreitti


Katso ajankohtaiset ohjeet kirjastojen ja koulujen yhteistyöstä pandemian aikana.
 

Yläkoulun Kirjastoreitissä 7.-luokkalaiset käyvät kirjastossa ja osallistuvat tiedonhaun opetukseen tai vaihtoehtoisesti kirjavinkkaukseen.

Tiedonhaun opetus voidaan myös järjestää koululla, jolloin kirjastovierailu tehdään erikseen.

  • tiedonhaun opetukset liitetään oppimistehtäviin. Opettaja suunnittelee tiedonhaun opetuksen aiheen yhdessä kirjastonhoitajan kanssa.
  • vahvistetaan kirjaston tietokannan käyttötaitoja. Ohjataan monipuolisempaan aineistojen käyttöön ja voidaan tutustua esimerkiksi kirjaston vieraskielisiin aineistoihin.

Kirjavinkkauksia järjestetään mahdollisuuksien mukaan myös muille yläkoululaisille. Kaunokirjallisuuden lisäksi voimme vinkata myös tietokirjallisuutta ja muita kirjaston aineistoja.

 

Mitä minä lukisin?

Kirjavinkkaukset

Kirjavinkkauksia voidaan järjestää myös etänä. Tällöin vinkkari tulee luokan oppimisympäristöön tai etäyhteys luokkaan voidaan järjestää muulla tavoin. Katso opettajien ohjeet etävinkkauksen varaamiseen.


Vinkkivideot

Alla olevan kuvan hotspotteja klikkaamalla pääset katsomaan nuortenkirjojen kirjatrailereita. Kirjat voi varata noudettavaksi omaan lähikirjastoon. OUTI-verkkokirjaston kirjalistalle pääset myös kuvan linkkiä klikkaamalla. Oikeassa alakulmassa on Limingan kirjaston toteuttamat genre-vinkkaukset. Videoissa ei ole tekstityksiä, mutta pyrimme korjaamaan tämän puutteen.

Lisää vinkkivideoita löydät Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalta.

 

Lasten ja nuorten kirjastonhoitaja ja kirjavinkkari Matti Karjalainen Tampereen Lielahden kirjastosta esittelee 8.-luokkalaisille suunnattuja lukuvinkkejä tieteiskirjallisuudesta, romantiikasta ja jännityskirjallisuudesta.

Videossa vinkattavat kirjat:
– Scarrow Alex: Time Riders, suom. Träff Tytti (2013)
– Strandberg Mats: Loppu, suom. Niitepõld Sirje (2019)
– Hallava Anna: Sammakkoprinsessa (2015)
– Halme Antti: Mafiakesä (2017)
– Alongi K. K.: Kevätuhrit (2016)

Videon on tuottanut Seinäjoen kaupunginkirjasto, jolla on lasten ja nuorten lukemista edistävien kirjastopalvelujen valtakunnallinen erityistehtävä.

 

Lasten ja nuorten erikoiskirjastonhoitaja ja kirjavinkkari Sini Helminen Helsingin Oulunkylän kirjastosta esittelee 8.-luokkalaisille suunnattuja lukuvinkkejä fantasia- ja kauhukirjallisuudesta sekä romantiikasta.

Videossa vinkatut kirjat:
– Toiviainen Mikko: Pimeä peili (2020)
– Pitkäkangas Elina: Hukan perimät (2020)
– Hai Magdalena: Haiseva käsi (2016), selko Tuohimetsä Riikka
– King Stephen: Carrie, suom. Saarikoksi Tuula (1992)
– Green Sally: Puoliksi paha, suom. Kumpulainen Sari (2014)
– Hepo-oja Briitta, Suomea lohikäärmeille (2019)
– Sapkowski A.: Viimeinen toivomus, suom. Kärkkäinen Tapani (2010)
– Turtschaninoff Maria: Maresi (2015), selko, mukaut. Slotte Jolin
– Mattila Riina: Järistyksiä (2018)
– Bourne Holly: Niin käy vain elokuvissa, suom. Vaara Kristiina (2019)
– Hicks, F. E & Rowell, R.: Viimeinen ilta suom. Wallin Taina (2020)

Videon on tuottanut Seinäjoen kaupunginkirjasto, jolla on lasten ja nuorten lukemista edistävien kirjastopalvelujen valtakunnallinen erityistehtävä.

Tiedonhallinnan taidot


Eväitä opiskeluun -sivusto

Kirjasto tarjoaa yläkoulun ja 2. asteen opiskelijoille Eväitä opiskeluun -sivuston, joka on kattava tiedonhankinnan opas. Sivustolta löytyy tietoa esimerkiksi kirjaston tiedonhausta, Googlen edistyneestä käytöstä, kuvahausta, lähdeluettelon tekemisestä, lähdeviitteistä sekä tekijänoikeuksista. Sivustoon voi oppilas tutustua itsenäisesti tai opettaja voi käyttää Eväitä opiskeluun -sivustoa myös oman tiedonhallinnan taitojen opetuksen tukena.


OUTI-verkkokirjaston opastusvideot

Kirjaston ja OUTI-verkkokirjaston tiedonhakua on helppo harjoitella opastusvideoiden avulla. Nuorille suunnatut opastusvideot löydät Eväitä opiskeluun -sivustolta:

Kirjaston tiedonhaku

Haku OUTI-verkkokirjastosta


Tiedonhaun harjoitustehtävät

Actionbound -sovelluksesta löytyy 7. luokan OUTI-kirjastopeli. Pelissä on kirjaston käyttöön ohjaavia kysymyksiä sekä tehtäviä, joiden avulla voidaan harjoitella OUTI-verkkokirjaston tiedonhakua. Peliä voi pelata yksin tai ryhmässä. Kuka kerää eniten pisteitä? Lataa Actionbound -sovellus laitteellesi App Storesta ja Play-kaupasta.

Ohje Actionboundin käyttöön: 1. Hae bound, 2. Haku, 3. kirjoita hakukenttään Kirjastopeli, 4. Valitse 5. lk OUTI-kirjastopeli, 5. Aloita, 6. Kirjoita nimesi ja valitse Hyväksyn, 7. Aloita pelaaminen.

OUTI-verkkokirjaston tiedonhakua voidaan harjoitella myös OUTI-verkkokirjaston tiedonhaun mobiilitehtävien avulla.


eKirjaston opastusvideot

Tutustu eKirjaston sisältöihin Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eKirjaston sivuilla. Eri palveluiden käyttöä voit opetella videoiden avulla. eKirjaston pikaohjevideot löytyvät Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalta.

Tettiin kirjastoon

Kirjastossa voi tutustua kirjaston työtehtäviin tet-jaksoilla. Kysy mahdollisuutta lähikirjastostasi.

Kysely tet-jaksoon osallistuneille.