Yläkoulun Kirjastoreitti

 

Yläkolun Kirjastoreitti sisältää sekä lähiopetuksena järjestettäviä tuokioita, että itseopiskeluun soveltuvia oppimiskokonaisuuksia. Eväitä opiskeluun -sivusto muodostaa merkittävän osan yläkoululle tarjottavista verkkopalveluista.

Yläkoulun Kirjastoreitissä 7.-luokkalaiset käyvät kirjastossa ja osallistuvat tiedonhaun opetukseen. Tiedonhaun opetus voidaan myös järjestää koululla, jolloin kirjastovierailu tehdään erikseen. Opettaja voi valita luokalleen vaihtoehtoisesti myös kirjavinkkauksen.

 

7. luokka: Tiedonhaun opetus

Tiedonhaun opetukset voidaan liittää oppimistehtäviin. Opettaja suunnittelee tiedonhaun opetuksen aiheen yhdessä kirjastonhoitajan kanssa. Tiedonhaun opetuksessa vahvistetaan OUTI-verkkokirjaston käyttötaitoja. Ohjataan monipuolisempaan aineistojen käyttöön ja voidaan tutustua esimerkiksi kirjaston vieraskielisiin aineistoihin.

 

Tiedonhaun harjoitustehtävät

Actionbound -sovelluksesta löytyy 7. luokan OUTI-kirjastopeli. Pelissä on kirjaston käyttöön ohjaavia kysymyksiä sekä tehtäviä, joiden avulla voidaan harjoitella OUTI-verkkokirjaston tiedonhakua. Peliä voi pelata yksin tai ryhmässä. Kuka kerää eniten pisteitä? Lataa Actionbound -sovellus laitteellesi App Storesta ja Play-kaupasta.

Ohje Actionboundin käyttöön: 1. Hae bound, 2. Haku, 3. kirjoita hakukenttään Kirjastopeli, 4. Valitse 5. lk OUTI-kirjastopeli, 5. Aloita, 6. Kirjoita nimesi ja valitse Hyväksyn, 7. Aloita pelaaminen.

OUTI-verkkokirjaston tiedonhakua voidaan harjoitella myös OUTI-verkkokirjaston tiedonhaun mobiilitehtävien avulla.

7. luokka: Mikä maailma! -kirjavinkkaus

Tiedonhaun opetuksen sijaan voit valita seiskaluokkalaisille myös kirjavinkkauksen. Kirjaston vinkkarit vinkkaavat ajankohtaisia nuortenkirjoja, jotka johdattelevat lukijan monenlaisiin maailmoihin. Mukana jännitystä ja fantasiaa, ihastumisia ja tavallista arkielämää unohtamatta. Kaunokirjallisuuden lisäksi voimme vinkata myös tietokirjallisuutta ja muita kirjaston aineistoja.

Kirjavinkkaus voidaan järjestää myös etäyhteydellä. Kirjaston vinkkari kutsuu opettajan Teams-kokoukseen, saat linkin sähköpostiisi. Vinkkaus voidaan järjestää myös luokan oppimisympäristössä. Katso opettajien ohjeet etävinkkauksen varaamiseen.

Kirjavinkkauksia järjestetään mahdollisuuksien mukaan myös muille yläkoulun luokille. Kysy vinkkauksia koulusi yhteistyökirjastosta.

 

Valopäät verkossa -oppimiskokonaisuus 7.-9. luokille

Kirjasto tarjoaa yläkoulun ja 2. asteen opiskelijoille Eväitä opiskeluun -sivuston, joka on kattava tiedonhankinnan opas. Sivustolta löytyy tietoa esimerkiksi kirjaston tiedonhausta, Googlen edistyneestä käytöstä, kuvahausta, lähdeluettelon tekemisestä, lähdeviitteistä sekä tekijänoikeuksista. Oppilas voi tutustua sivustoon itsenäisesti tai opettaja voi käyttää Eväitä opiskeluun -sivustoa myös oman tiedonhallinnan taitojen opetuksen tukena.

Sivustolta löytyvä yläkoulun oppimiskokonaisuus on nimeltään Valopäät verkossa. Oppilas voi tehdä tehtäviä omatoimisesti tai opettajan johdolla. Oppimiskokonaisuus löytyy myös Qridi-oppimisympäristöstä.

Oppimiskokonaisuuden tavoitteena on, että oppilas osaa:

  • käyttää monipuolisesti erilaisia tiedonlähteitä ja hakutapoja
  • hyödyntää kirjastojen aineistoja ja palveluja ja osaa käyttää verkkokirjastoa omatoimisesti
  • toimia tekijänoikeuksia kunnioittaen
  • tutkia ja vertailla lähteiden luotettavuutta ja suhtautua kriittisesti löytämäänsä tietoon.