Yläkoulun Kirjastoreitti

Yläkolun Kirjastoreitti sisältää sekä lähiopetuksena järjestettävän tiedonhaun opetuksen tai kirjavinkkausen sekä itseopiskeluun soveltuvan oppimiskokonaisuuden Eväitä opiskeluun -sivustolla.

Yläkoulun Kirjastoreitissä 7.-luokkalaiset käyvät kirjastossa ja osallistuvat tiedonhaun opetukseen. Tiedonhaun opetus voidaan myös järjestää koululla, jolloin kirjastovierailu tehdään erikseen. Opettaja voi valita luokalleen vaihtoehtoisesti myös kirjavinkkauksen.

Vinkkaamme mahdollisuuksien mukaan luettavaa myös muille yläkoulun luokka-asteille. Näissä vinkkauksissa on rajoitettu saatavuus. Tiedustele vinkkausaikoja omasta lähikirjastostasi. Kirjavinkkauksia löydät myös tallenteena Kirjastoreitti-sivuilta: Kirjavinkkejä verkossa.

7. luokka: Tiedonhaun opetus

Tiedonhaun opetuksessa vahvistetaan OUTI-verkkokirjaston itsenäisiä käyttötaitoja. Tutustutaan monipuolisesti kirjaston aineistoihin, myös e-aineistoihin. Oppilaita ohjataan Eväitä opiskeluun -verkkomateriaalin käyttöön ja luotettavan tiedon arviointiin. Eväitä opiskeluun - Maistiaisia tai tuhdimmat evää tiedonhakuun.

 

Tiedonhaun harjoitustehtävät

Actionbound -sovelluksesta löytyy 7. luokan OUTI-kirjastopeli. Pelissä on kirjaston käyttöön ohjaavia kysymyksiä sekä tehtäviä, joiden avulla voidaan harjoitella OUTI-verkkokirjaston tiedonhakua. Peliä voi pelata yksin tai ryhmässä. Kuka kerää eniten pisteitä? Lataa Actionbound -sovellus laitteellesi App Storesta ja Play-kaupasta.

Ohje Actionboundin käyttöön: 1. Hae bound, 2. Haku, 3. kirjoita hakukenttään Kirjastopeli, 4. Valitse 5. lk OUTI-kirjastopeli, 5. Aloita, 6. Kirjoita nimesi ja valitse Hyväksyn, 7. Aloita pelaaminen.

OUTI-verkkokirjaston tiedonhakua voidaan harjoitella myös OUTI-verkkokirjaston tiedonhaun mobiilitehtävien avulla.

7. luokka: Mikä maailma! -kirjavinkkaus

Tiedonhaun opetuksen sijaan voit valita seiskaluokkalaisille myös kirjavinkkauksen. Kirjaston vinkkarit vinkkaavat ajankohtaisia nuortenkirjoja, jotka johdattelevat lukijan monenlaisiin maailmoihin. Mukana jännitystä ja fantasiaa, ihastumisia ja tavallista arkielämää unohtamatta. Kaunokirjallisuuden lisäksi voimme vinkata myös tietokirjallisuutta ja muita kirjaston aineistoja. Kirjavinkkauksia järjestetään mahdollisuuksien mukaan myös muille yläkoulun luokille. Kysy vinkkauksia koulusi yhteistyökirjastosta.

Kirjavinkkaus voidaan järjestää kirjastossa, koululla tai etänä. Katso ohjeet vinkkausten varaamiseen.

 

 

7.-9. luokka Valopäät verkossa -oppimiskokonaisuus ja Eväitä opiskeluun -sivusto

Kirjasto tarjoaa yläkoulun ja 2. asteen opiskelijoille Eväitä opiskeluun -sivuston, joka on kattava tiedonhankinnan opas. Sivustolta löytyy tietoa esimerkiksi kirjaston tiedonhausta, Googlen edistyneestä käytöstä, kuvahausta, lähdeluettelon tekemisestä, lähdeviitteistä sekä tekijänoikeuksista. Oppilas voi tutustua sivustoon itsenäisesti tai opettaja voi käyttää Eväitä opiskeluun -sivustoa myös oman tiedonhallinnan taitojen opetuksen tukena.

Sivustolta löytyvä yläkoulun oppimiskokonaisuus on nimeltään Valopäät verkossa. Oppilas voi tehdä tehtäviä omatoimisesti tai opettajan johdolla. Oppimiskokonaisuus löytyy myös Qridi-oppimisympäristöstä.

Oppimiskokonaisuuden tavoitteena on, että oppilas osaa:

  • käyttää monipuolisesti erilaisia tiedonlähteitä ja hakutapoja
  • hyödyntää kirjastojen aineistoja ja palveluja ja osaa käyttää verkkokirjastoa omatoimisesti
  • toimia tekijänoikeuksia kunnioittaen
  • tutkia ja vertailla lähteiden luotettavuutta ja suhtautua kriittisesti löytämäänsä tietoon.