Diplomilukija-sovellus

Yläkoulun diplomin kirjalistat ja tehtävät löytyvät Diplomilukija-sovelluksesta. Lataa ilmaiseksi!

Sovelluksen avoin lähdekoodi on jaossa GitHubissa.

Yläkoulun kirjallisuusdiplomi

Lue. Elä. Tunne.

1. Joka yläkoulun vuosiluokalle on oma diplominsa. Lue vuoden aikana 6 teosta.

2. Kirjalistat ja tehtävät löytyvät tältä sivulta tai Diplomilukija-sovelluksesta.  

3. Kirjalistat auttavat kirjojen valinnassa. Valitse teokset vuoden aikana yhdestätoista kirjaryhmästä niin, että luet kirjat eri kirjaryhmistä. Voit myös lukea jonkin vapaavalintaisen kirjan, sovi opettajan kanssa. Joka vuosi yhden kirjoista voi kuunnella äänikirjana.

4. Lue ja nauti tarinoista!

5. Sovi opettajan kanssa suoritustavasta. Tehtävävaihtoehtoja löytyy Kirjastoreitti-sivuilta tai Diplomilukija-sovelluksesta.

6. Merkitse lukemiesi kirjojen tiedot diplomivihkoon tai tallenna ne sovellukseen. 

7. Kun olet lukenut kaikki 6 kirjaa, saat opettajalta kirjallisuusdiplomin.

8. Kun olet suorittanut kirjallisuusdiplomin kaikkina yläkoulun kolmena vuotena ja lukenut yhteensä 18 teosta, olet suorittanut Yläkoulun kirjallisuusdiplomin. 


Yläkoulun kirjallisuusdiplomin suorittamisen tueksi on kehitetty opiskelijatyönä Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksella Diplomilukija-sovellus, josta löytyvät kirjalistat sekä tehtävät. Sovelluksen voit ladata ilmaiseksi App Storesta ja Google Play -kaupasta.

Kirjallisuusdiplomin kirjoja voit lainata Oulun kaupunginkirjaston toimipisteistä. Etsi kirjoja OUTI-verkkokirjastosta. Aineiston varaaminen on ilmaista! Muista myös kirjaston e-kirjat. Kirjoja löytyy myös koulukirjastoista.

Opettajalle

1. Tutustu kirjallisuusdiplomiin ja sen materiaaleihin osoitteessa www.kirjastoreitti.fi
2. Kerro oppilaillesi kirjallisuusdiplomista ja innosta luokkasi lukemaan!
2. Tulosta oppilaille materiaalit tältä sivulta tai pyydä heitä lataamaan puhelimeensa Diplomilukija-sovellus. 
3. Voi päättää suoritustavan haluamallasi tavalla esim. keskustelemalla, kirjaesitelminä tai oppilaan diplomitehtävien avulla. Tehtäväesimerkkejä löytyy yläkoulun diplomivihkosta ja Diplomilukija-sovelluksesta.
4. Jos haluat teettää diplomiin liittyviä tehtäviä, tulosta myös tehtävät.
5. Ota vastaan suoritukset ja tee merkintä oppilaan diplomivihkoon.
6. Tulosta tältä sivulta löytyvät kirjallisuusdiplomit todistuspaperille ja jaa ne koulussa. Voit täyttää diplomien tiedot tietokoneella tai käsin.
7. Diplomin suoritus merkitään lukuvuoden päätteeksi Wilmaan, katso ohjeet. Suosituksena on, että suoritettu kirjallisuusdiplomi vaikuttaisi korottavasti oppilaan äidinkielen ja kirjallisuuden arviointiin.
8. Kaikki kolme diplomia suorittaneille jaetaan Yläkoulun kirjallisuusdiplomi yhdeksännen luokan päättäjäistilaisuudessa. Koulut voivat kunniakirjan lisäksi halutessaan palkita kirjallisuusdiplomin suorittaneita oppilaita myös muulla tavoin

Oppilaille jaettavat diplomit

Voit täyttää oppilaan nimen ja päivämäärän tietokoneella. Valitse tulostuslaaduksi photo ja tulosta todistuspaperille. Allekirjoita diplomi käsin.

7. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

7. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

8. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

8. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

9. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

9. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

Tulosta materiaalit

Kirjalista ja diplomivihko on päivitetty kesällä 2019.

Yläkoulun kirjalista 2019

Yläkoulun diplomivihko + tehtävät

Tilaa yläkoulun kirjallisuusdiplomi

Yläkoulun kirjallisuusdiplomi annetaan oppilaalle, joka on suorittanut kirjallisuusdiplomin kaikkina kolmena yläkoulun vuotena.

Opettajat voivat tilata Yläkoulun kirjallisuusdiplomia painettuna Oulun koulukirjaston informaatikolta: helena.valtakorpi (at) ouka.fi.

Mikäli haluat kirjata Yläkoulun kirjallisuusdiplomiin oppilaan lukemat kirjat, täytä ja tulosta yläkoulussa luetut teokset -lisälehti.