Yläkoulun kirjallisuusdiplomi

Lue. Elä. Tunne.

Hyppää mukaan ja lähde seikkailulle! Kirjallisuusdiplomi kuljettaa sinut matkalle monien eri tarinoiden maailmaan.

Alla olevasta kuvasta näet yläkoulun kirjallisuusdiplomin kirjalistat. Kuvan hotspoteista avautuu suora linkki kirjaryhmän kirjoihin OUTI-verkkokirjastossa. Siellä voit varata sopivan kirjan noudettavaksi omaan kirjastoosi. Kirjalistakuvan saavutettavan version linkki löytyy kuvan alapuolelta.

 


Katso saavutettava versio tästä interaktiivisesta kuvasta.

 

Näin suoritat diplomin:

 

1. Joka yläkoulun vuosiluokalle on oma diplominsa. Lue vuoden aikana kuusi kirjaa.

2. Kirjalistat ja tehtävät löytyvät tältä sivulta sekä OUTI-verkkokirjastosta. Yllä olevan kuvan kautta pääset suoraan verkkokirjaston kirjalistoihin.  

3. Kirjalistat auttavat kirjojen valinnassa. Valitse teokset vuoden aikana kymmenestä kirjaryhmästä niin, että luet kirjat eri kirjaryhmistä. Voit myös lukea jonkin vapaavalintaisen kirjan, sovi siitä opettajan kanssa. Joka vuosi yhden kirjoista voi kuunnella äänikirjana.

4. Lue ja nauti tarinoista!

5. Sovi opettajan kanssa suoritustavasta. Tehtävävaihtoehtoja löytyy Kirjastoreitti-sivuilta. Voit suorittaa diplomin myös Qridi-oppimisympäristössä

6. Merkitse lukemiesi kirjojen tiedot diplomivihkoon, Qridiin tai muulla opettajan kanssa sovitulla tavalla. 

7. Kun olet lukenut kaikki kuusi kirjaa, saat opettajalta kirjallisuusdiplomin.

8. Kun olet suorittanut kirjallisuusdiplomin kaikkina yläkoulun kolmena vuotena ja lukenut yhteensä 18 teosta, olet suorittanut Yläkoulun kirjallisuusdiplomin. 

 

Kirjallisuusdiplomin kirjoja voit lainata Oulun kaupunginkirjaston toimipisteistä. Etsi kirjoja OUTI-verkkokirjastosta. Aineiston varaaminen on ilmaista! Muista myös kirjaston e-kirjat. Kirjoja on myös koulukirjastoissa.

Ohjeita opettajalle:

1. Tutustu kirjallisuusdiplomiin ja sen materiaaleihin.
2. Kerro oppilaillesi kirjallisuusdiplomista ja innosta luokkasi lukemaan!
2. Tulosta oppilaille tarvittavat materiaalit tältä sivulta. 
3. Voi päättää suoritustavan haluamallasi tavalla esim. keskustelemalla, kirjaesitelminä tai oppilaan diplomitehtävien avulla. Tehtäväesimerkkejä löytyy yläkoulun diplomivihkosta. 
4.  Kirjallisuusdiplomin voi suorittaa myös Qridissä. Löydät sen Kirjaston oppimiskonaisuuksista. Voit aktivoida diplomimateriaalin haluamallesi ryhmälle ja seurata oppilaiden etenemistä.
5. Ota vastaan suoritukset ja tee merkintä oppilaan diplomivihkoon tai Qridiin.
6. Tulosta tältä sivulta löytyvät kirjallisuusdiplomit todistuspaperille ja jaa ne koulussa. Voit täyttää diplomien tiedot tietokoneella tai käsin. 
7. Diplomin suoritus merkitään lukuvuoden päätteeksi Wilmaan, katso ohjeet. Suosituksena on, että suoritettu kirjallisuusdiplomi vaikuttaisi korottavasti oppilaan äidinkielen ja kirjallisuuden arviointiin.
8. Kaikki kolme diplomia suorittaneille jaetaan Yläkoulun kirjallisuusdiplomi yhdeksännen luokan päättäjäistilaisuudessa. Koulut voivat kunniakirjan lisäksi halutessaan palkita kirjallisuusdiplomin suorittaneita oppilaita myös muulla tavoin


Oppilaille jaettavat diplomit

Voit täyttää oppilaan nimen ja päivämäärän tietokoneella. Valitse tulostuslaaduksi photo ja tulosta todistuspaperille. Allekirjoita diplomi käsin.

7. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

7. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

8. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

8. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

9. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

9. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

Kysyttävää kirjallisuusdiplomista?

Ota yhteyttä: Informaatikko Terhi Mustonen, Oulun kaupunginkirjasto.

terhi.mustonen(at)ouka.fi

Oulun kaupunginkirjasto on mukana STEAM in Oulu -verkostossaTutustu tarkemmin: Käsikirja STEAMin maailmaan.

Kirjallisuusdiplomi löytyy myös Qridistä.

Tulosta materiaalit

Kirjalistat ja tehtävät on päivitetty kesäkuussa 2022.

Yläkoulun kirjalista

Yläkoulun diplomivihko ja tehtävät 

Luokkakohtaisia tehtäviä yläkouluun
Tehtävät ovat samat kuin Qridi-oppimisympäristössä.

Yläkoulun diplomin mainosjuliste

Tilaa yläkoulun kirjallisuusdiplomi

Yläkoulun kirjallisuusdiplomi annetaan oppilaalle, joka on suorittanut kirjallisuusdiplomin kaikkina kolmena yläkoulun vuotena.

Opettajat voivat tilata Yläkoulun kirjallisuusdiplomia painettuna Oulun koulukirjaston informaatikolta: helena.valtakorpi (at) ouka.fi.

Mikäli haluat kirjata Yläkoulun kirjallisuusdiplomiin oppilaan lukemat kirjat, täytä ja tulosta yläkoulussa luetut teokset -lisälehti.