Yläkoulun kirjallisuusdiplomi

Lue. Elä. Tunne.

Hyppää mukaan ja lähde seikkailulle! Kirjallisuusdiplomi kuljettaa sinut matkalle monien eri tarinoiden maailmaan.

Alla olevasta kuvasta näet yläkoulun kirjallisuusdiplomin kirjalistat. Kuvan hotspoteista avautuu suora linkki kirjaryhmän kirjoihin OUTI-verkkokirjastossa. Siellä voit varata sopivan kirjan noudettavaksi omaan kirjastoosi. Hotspoteista avautuvat tekstit voit myös kuunnella tekstiruudun oikealla puolella olevasta painikkeesta. Kirjalistojen linkit OUTI-verkkokirjastoon löytyvät myös kuvan alapuolelta tekstistä.

Kirjalistojen linkit OUTI-verkkokirjastoon:

Sarjakuvat: Jos yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, sarjakuva kertoo koko tarinan. Anna tekstin ja kuvan vaikuttaa!

Elämäkerrat: Yksi pelastui, toisesta tuli legenda. Voiko olla kuuluisa ja silti tuntematon? Tutustu elämäkertaan ja ota selvää!

Tietokirjat: Mitä on punk? Kuka keksi haarukan? Mitä jokaisen tulisi tietää? Tartu tietokirjaan, opi maailman tapoja ja kartuta elämänviisautta.

#lifehappens: Elämä, jokaisella erilainen. Se voi olla tarpeeksi reilua tai mennä päin mäntyä. Se on totuus?

Klassikot: Halki linnunradan vai merten syvyyksiin? Kaveriksi Iris rukka vai kuvanveistäjän tytär?

Jännitys ja kauhu: Murhia, valheita, yön eläjiä. Verta ja haisevia käsiä. Ei pakopaikkaa. Kukaan ei kaipaa sinua… kunnes kerron totuuden.

Runot ja novellit: Joskus vähemmän on todellakin enemmän ja rivien välistä voi lukea paljon.

Kirja ja elokuva: Samasta tarinasta voi paljastua ihan uusia puolia, jos valitset molemmat.

Fantasiakirjallisuus: Entä jos Helsingin alla onkin lumen valtakunta? Voiko olla vain puoliksi kuningas?

Romantiikka ja historialliset tarinat: Yksi kevät muutti kaiken… ja sen takia me erosimme? Vaiko yksi täydellinen päivä kaukana omalta maalta?

Scifikirjallisuus: Onko tulevaisuus viallinen vai kokonaan menetetty? Salattuja voimia vai pelkkiä harhoja? Lue scifiä ja matkusta ajassa tuntemattomaan tulevaisuuteen!

Näin suoritat diplomin:

 

1. Joka yläkoulun vuosiluokalle on oma diplominsa. Lue vuoden aikana kuusi kirjaa.

2. Kirjalistat ja tehtävät löytyvät tältä sivulta sekä OUTI-verkkokirjastosta. Yllä olevan kuvan kautta pääset suoraan verkkokirjaston kirjalistoihin.  

3. Kirjalistat auttavat kirjojen valinnassa. Valitse teokset vuoden aikana yhdestätoista kirjaryhmästä niin, että luet kirjat eri kirjaryhmistä. Voit myös lukea jonkin vapaavalintaisen kirjan, sovi siitä opettajan kanssa. Joka vuosi yhden kirjoista voi kuunnella äänikirjana.

4. Lue ja nauti tarinoista!

5. Sovi opettajan kanssa suoritustavasta. Tehtävävaihtoehtoja löytyy Kirjastoreitti-sivuilta.

6. Merkitse lukemiesi kirjojen tiedot diplomivihkoon tai muulla opettajan kanssa sovitulla tavalla. 

7. Kun olet lukenut kaikki kuusi kirjaa, saat opettajalta kirjallisuusdiplomin.

8. Kun olet suorittanut kirjallisuusdiplomin kaikkina yläkoulun kolmena vuotena ja lukenut yhteensä 18 teosta, olet suorittanut Yläkoulun kirjallisuusdiplomin. 

 

Kirjallisuusdiplomin kirjoja voit lainata Oulun kaupunginkirjaston toimipisteistä. Etsi kirjoja OUTI-verkkokirjastosta. Aineiston varaaminen on ilmaista! Muista myös kirjaston e-kirjat. Kirjoja löytyy myös koulukirjastoista.

Ohjeita opettajalle:

1. Tutustu kirjallisuusdiplomiin ja sen materiaaleihin osoitteessa www.kirjastoreitti.fi
2. Kerro oppilaillesi kirjallisuusdiplomista ja innosta luokkasi lukemaan!
2. Tulosta oppilaille materiaalit tältä sivulta. 
3. Voi päättää suoritustavan haluamallasi tavalla esim. keskustelemalla, kirjaesitelminä tai oppilaan diplomitehtävien avulla. Tehtäväesimerkkejä löytyy yläkoulun diplomivihkosta.
4. Jos haluat teettää diplomiin liittyviä tehtäviä, tulosta myös tehtävät.
5. Ota vastaan suoritukset ja tee merkintä oppilaan diplomivihkoon.
6. Tulosta tältä sivulta löytyvät kirjallisuusdiplomit todistuspaperille ja jaa ne koulussa. Voit täyttää diplomien tiedot tietokoneella tai käsin.
7. Diplomin suoritus merkitään lukuvuoden päätteeksi Wilmaan, katso ohjeet. Suosituksena on, että suoritettu kirjallisuusdiplomi vaikuttaisi korottavasti oppilaan äidinkielen ja kirjallisuuden arviointiin.
8. Kaikki kolme diplomia suorittaneille jaetaan Yläkoulun kirjallisuusdiplomi yhdeksännen luokan päättäjäistilaisuudessa. Koulut voivat kunniakirjan lisäksi halutessaan palkita kirjallisuusdiplomin suorittaneita oppilaita myös muulla tavoin


Oppilaille jaettavat diplomit

Voit täyttää oppilaan nimen ja päivämäärän tietokoneella. Valitse tulostuslaaduksi photo ja tulosta todistuspaperille. Allekirjoita diplomi käsin.

7. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

7. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

8. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

8. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

9. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

9. luokan kirjallisuusdiplomi (pdf)

Tulosta materiaalit

Yläkoulun kirjalista kansikuvilla

Yläkoulun diplomivihko + tehtävät

Yläkoulun diplomin mainosjuliste

Tilaa yläkoulun kirjallisuusdiplomi

Yläkoulun kirjallisuusdiplomi annetaan oppilaalle, joka on suorittanut kirjallisuusdiplomin kaikkina kolmena yläkoulun vuotena.

Opettajat voivat tilata Yläkoulun kirjallisuusdiplomia painettuna Oulun koulukirjaston informaatikolta: helena.valtakorpi (at) ouka.fi.

Mikäli haluat kirjata Yläkoulun kirjallisuusdiplomiin oppilaan lukemat kirjat, täytä ja tulosta yläkoulussa luetut teokset -lisälehti.