Diplomilukija-sovellus

Yläkoulun diplomin kirjalistat ja tehtävät löytyvät Diplomilukija-sovelluksesta. Lataa ilmaiseksi!

Sovelluksen avoin lähdekoodi on jaossa GitHubissa.

Yläkoulun kirjallisuusdiplomi

Lue. Elä. Tunne.

Joka yläkoulun vuosiluokalle on oma diplominsa. Lue vuoden aikana 6 teosta. Kirjalistat ja tehtävät löytyvät tältä sivulta tai Diplomilukija-sovelluksesta. Valitse teokset vuoden aikana yhdestätoista kirjaryhmästä niin, että luet kirjat eri kirjaryhmistä. Voit myös lukea jonkin vapaavalintaisen kirjan, sovi opettajan kanssa. Sovi opettajan kanssa myös suoritustavasta. Tehtävävaihtoehtoja löytyy Kirjastoreitti-sivuilta. Kun olet suorittanut kirjallisuusdiplomin kaikkina yläkoulun kolmena vuotena ja lukenut siis yhteensä 18 teosta, olet suorittanut Yläkoulun kirjallisuusdiplomin. Lue ja nauti tarinoista!


Yläkoulun kirjallisuusdiplomin suorittamisen tueksi on kehitetty opiskelijatyönä Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksella Diplomilukija-sovellus, josta löytyvät kirjalistat sekä tehtävät. Sovelluksen voit ladata ilmaiseksi App Storesta ja Google Play -kaupasta.

Opettajalle

Kerro oppilaillesi kirjallisuusdiplomista ja innosta luokkasi lukemaan! Tulosta oppilaille materiaalit tältä sivulta tai pyydä heitä lataamaan puhelimeensa Diplomilukija-sovellus.

Kirjalistat auttavat kirjojen valinnassa. Oppilas voi valita myös muuta luettavaa kirjalistan ulkopuolelta, kuitenkin kirjaryhmiin sopien.

Voit päättää suoritustavasta haluamallasi tavalla esimerkiksi keskustelemalla, kirjaesitelminä tai muina tehtävinä. Tehtäväesimerkit löytyvät yläkoulun diplomivihkosta ja Diplomilukija-sovelluksesta.

Tulosta tältä sivulta löytyvät kirjallisuusdiplomit todistuspaperille ja jaa ne koulussa. Diplomin suoritus merkitään oppilaan todistukseen lukuvuoden päätteeksi. Suosituksena on, että suoritettu kirjallisuusdiplomi vaikuttaisi korottavasti oppilaan äidinkielen ja kirjallisuuden arviointiin.

Kaikki kolme diplomia suorittaneille jaetaan Yläkoulun kirjallisuusdiplomi yhdeksännen luokan päättäjäistilaisuudessa. Koulut voivat kunniakirjan lisäksi halutessaan palkita kirjallisuusdiplomin suorittaneita oppilaita myös muulla tavoin.

Kirjallisuusdiplomin suorittamisen merkitseminen Wilmaan: Ohje opettajille.


Oppilaille jaettavat diplomit

Voit täyttää oppilaan nimen ja päivämäärän tietokoneella. Valitse tulostuslaaduksi photo ja tulosta todistuspaperille. Allekirjoita diplomi käsin.

7. luokka

8. luokka

9. luokka

Yläkoulun materiaalit

Yläkoulun kirjalista
Yläkoulun kirjalista - kuvaton

Diplomivihko tehtävineen

Yläkoulun kirjallisuusdiplomi

Yläkoulun kirjallisuusdiplomi annetaan oppilaalle, joka on suorittanut kirjallisuusdiplomin kaikkina kolmena yläkoulun vuotena.

Opettajat voivat tilata Yläkoulun kirjallisuusdiplomia painettuna Oulun koulukirjaston informaatikolta: helena.valtakorpi (at) ouka.fi.

Mikäli haluat kirjata Yläkoulun kirjallisuusdiplomiin oppilaan lukemat kirjat, täytä ja tulosta yläkoulussa luetut teokset -lisälehti.