Kielten opettajat ovat tavattavissa

puhelimitse ma, ti ja to klo 12-14

FM Minna Hukkanen
puh. 044 703 9102
suomi toisena kielenä, englanti, italia, viro, viittomakieli ja tukiviittomat sekä heprean verkkokurssit

FM Aila Perämäki
p. 044 703 9106
ruotsi, norja, saksa, ranska, venäjä, espanja, kreikka, japani ja arabia

Kielet

KIELTEN OPISKELU OULU-OPISTOSSA

 
Oulu-opistossa annetaan vuosittain yli 7000 tuntia kieltenopetusta yhteensä noin 140 kurssilla. Useimmat kurssit kestävät koko lukuvuoden (52 oppituntia), mutta muun muassa suomen kielessä sekä viittoma- ja tukiviittomakielissä kurssikokonaisuudet ovat lukukauden kestäviä. Lisäksi tarjolla on muutamia lyhytkursseja esim. virosta sekä verkkokursseja hepreasta ja italiasta.
 
Suurin osa opetuksesta keskittyy kanta-Oulun alueelle Pohjankartanoon, jossa on yli 100 kielikurssia/opetusviikko. Tämän ohella opetusta tarjotaan myös Haukiputaalla, Kiimingissä ja Oulunsalossa. Näillä kaupunginosilla on kursseja seuraavissa kielissä:
Haukipudas: päiväkursseja englannista ja saksasta sekä iltakursseja italiasta, venäjästä, espanjasta ja englannista. 
Kiiminki: päiväkursseja englannista sekä iltakursseja italiasta ja englannista. 
Oulunsalo: iltakursseja italiasta, espanjasta ja englannista sekä iltapäivätoimintana tarjottava English Junior Club kirkonkylän koululla 6–7 -vuotiaille.
 
Meille ovat tervetulleita kaikki opiskelijat ilman taitotaso- tai koepaineita, sillä opisto-opetuksessa jokainen etenee omaan tahtiinsa, eikä kurssikokeita järjestetä. Sen sijaan panostamme pitkäjänteiseen, elinikäiseen oppimiseen siten, että etenemme kielten opiskelussa yleiseurooppalaisen viitekehyksen mukaan taitotasoittain. Useissa kielissä on tarjolla tasot I-VII sekä lisäksi vielä keskustelutaso. Opiskelijoissamme onkin jopa useita vuosikymmeniä kieliä opiskelleita, jotka haluavat jatkuvasti kehittää sekä ylläpitää kielitaitojaan. Opiskelijamme pärjäävät vahvalla kieliosaamisellaan myös maailmalla ei vain turisteina, vaan myös vaativissa työelämän tilanteissa. 
 

KIELIKURSSEILLE ILMOITTAUTUMINEN JA OPINTONEUVONTA

Kielikursseille ilmoittaudutaan pääsääntöisesti netin kautta elokuussa ennen lukukauden aloitusta, ellei kurssin kohdalla ole mainintaa poikkeavasta ilmoittautumisajasta.
 
Mikäli ryhmissä on tilaa, mukaan voi tulla vielä kurssien alettua, myös kevätlukukaudella. Opiston opinto-oppaassa ja kielten kurssiohjelmassa mainitaan yleensä oppikirja, jota kurssilla käytetään. Oppikirjan opiskelijat hankkivat itse.
Oikean kieliryhmän valintaa helpottaa, jos opiskelijalla on mahdollisuus tutustua etukäteen eri ryhmissä käytettäviin oppikirjoihin ja tutkia, mikä kirja tuntuu tasoltaan sopivalta. Lisäksiopiskelijan kannattaa miettiä, mikä kurssi vastaa sisällöltään omia tarpeita ja odotuksia. Tarvittaessa voi kysyä neuvoa päätoimisilta kielten opettajilta. Opettajien puhelinnumerot löytyvät opiston yhteystiedoista.
 

TAITOTASOT

Opiston kielten opetus on suunniteltu eteneväksi taitotasoittain I-VII: alkeiskursseista (taso I) ja kertauskursseista vaativimpiin kursseihin (taso VII). Lisäksi useimmissa kielissä on keskustelutaso. Vaativuudeltaan samantasoiset rinnakkaiskurssit on merkitty A, B, C, jne.

YLEISET KIELITUTKINNOT

Valtakunnallisen Yleisen kielitutkinnon voi suorittaa seuraavissa kielissä: englanti, espanja, italia, ranska, ruotsi, saame, saksa, suomi ja venäjä. Lisätietoja tutkinnon järjestämispaikoista ja -ajoista löytyy Opetushallituksen sivulta http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/kielitutkinnot/yleiset_kielitutkinnot.
 

ULKOMAANMATKAT KIELITAITOA KEHITTÄMÄSSÄ 

Oulu-opiston kieltenopettajat tekevät vuosittain joitakin omakustanteisia opintomatkoja opiskelijoidensa kanssa. Näin opiskelijoille tarjoutuu mahdollisuus hyödyntää saavuttamaansa käytännön kielitaitoaan ja tutustua lähemmin eri maiden kulttuuriin ja tapoihin.
 
Seuraava Oulu-opiston opintomatka suuntautuu Böömiin ja Prahaan huhtikuussa 2019. Tarkempi matkaohjelma löytyy täältä: Böömin kierros ja Praha 23.-29.04.2019
 

VINKKEJÄ KIELTEN OPISKELUUN

 • Vieraan kielen oppiminen on hauskaa, mutta vaatii työtä - kotonakin.
 • Lue vähän kerrallaan, mutta lue usein.
 • Anna oppimiselle aikaa! Se, mitä et heti ymmärrä, kirkastuu varmasti jonkin ajan kuluttua.
 • Älä ole kärsimätön! Jos olisi mahdollista oppia vierasta kieltä hetkessä, puhuisimme kaikki sujuvasti kymmeniä kieliä.
 • Muistathan, ettei sinun tarvitse heti osata jokaista sanaa, joka oppikirjassa esiintyy. Oikeastaan sinun ei koskaan tarvitse osata ihan kaikkea, mitä tunneilla käydään läpi. Tärkeintä on oppia keskeinen aines, jota harjoitellaan toistuvasti kurssin aikana.
 • Älä pelkää virheitä, ne ovat tärkeä osa oppimistapahtumaa.
 • Kertaus on opintojen äiti! Jos sinulla on aikaa, kertaa silloin tällöin aiemmin opiskeltuja oppikirjan kappaleita. Moni asia, jonka oppiminen on tuntunut ensin hankalalta, selviää ajan myötä.
 • Osallistu säännöllisesti oppitunneille ja ole aktiivinen: kysy (tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan), vastaa, keskustele, sillä juuri puhumalla opit kieltä. Oppitunnilla sinulla on mahdollisuus harjoitella puhumista, mutta lue oppikirjan kappaleet kotonakin ääneen (useampaan kertaan, jos ehdit).
 • Jos joudut olemaan pois oppitunnilta, tutustu omatoimisesti seuraavaan kappaleeseen ja tule mukaan heti, kun pääset. Edellisen kerran asiat kerrataan tavallisesti jossain muodossa seuraavan tunnin alussa, joten et jää paljon muista jälkeen. Tule rohkeasti mukaan seuraavalle tunnille!
 • Opettele sanastojen käyttö! Useimpien oppikirjojen lopussa on aakkosellinen sanahakemisto, jossa kerrotaan, missä kappaleessa sanat esiintyvät.
 • Tee harjoitustehtävät – mielellään pariinkin kertaan, jos ehdit: ensin suullisesti (ääneen, jos sinulla on mahdollisuus tehdä tehtävät omassa rauhassasi) ja sitten kynää käyttäen. Vaikka et ehtisikään tehdä tehtäviä kotona, tule silti mukaan tunnille – yhdessä oppiminen on helpompaa ja hauskempaa.
 • Yritä keskittyä puheen kuuntelemiseen seuratessasi vieraskielisiä ohjelmia televisiosta, vaikka niissä olisikin suomenkielinen tekstitys. Myös musiikkia kuunnellessasi voit oppia uusia sanoja ja ilmaisuja, ja pian ymmärrät yhä enemmän vierasta kieltä!
 • Jos sinulla on oppimiseen tai opetukseen liittyviä kysymyksiä tai ongelmia, keskustele niistä rohkeasti opettajasi kanssa.