Oulu-opiston kuulumisia

< Takaisin

Baletin pyörteissä

Erasmus+ hankkeen helmiä

Tanssinopettaja Niina Vartiainen The Royal Academy of Dance -tanssikurssilla 16.7.-20.7.2018  Lontoossa

Matkaraportti

Oulu-opisto, Erasmus liikkuvuushanke, täydennyskoulutuskurssi, Lontoo, Englanti. 16.7.-20.7.2018
Niina Vartiainen, tuntiopettaja, aikuisbaletin opettaja
Oppilaitos: Royal Academy of Dance, London
Kurssi: Advanced Adult summer course 2018, Ballet and Body Conditioning

Tulopäivä

Matkustin Lontooseen jo sunnuntaina 15.7. Oli hyvä tulla jo ajoissa paikalle ja tutkailla vähän paikkoja rauhassa ja toipua matkasta. Tulopäivänä ehdin käydä etsimässä virallisen lipunmyyntikopin, josta sitten ostaisin liput mahdollisiin musikaaleihin, joita halusin matkallani päästä katsomaan! Sainkin samalla lipun samalle iltaa näytelmään ”the play that goes wrong”. Oli hienoa päästä katsomaan näytelmää ja paikallista tapaa käydä katsomassa kulttuuria. Yleisönä oli paljon turisteja, mutta myös paikallisia perheitä viettämässä yhdessä viikonloppua. Sekin oli jännittävää, että yleisössä syötiin sipsejä ja jäätelöä sekä juotiin juomia muovimukeista!

1.    kurssipäivä, maanantai

Aamupäivästä kävin kävelyretkellä suuntana Thames-joki. Matkanvarrella näkyi paljon hienoja rakennuksia hevosratsuvartioineen kaikkineen. Lontooseen on hyvä tutustua myös kävellen! Joelle päästyäni kävin ajelemassa jokibussilla, jossa nautiskelin ison cappucinon maisemia katsellessa. London Eyen ja monta siltaa nähtynä nousin jokibussista The Tower of Londonin kohdalla.
Lähdin ajoissa matkustamaan kasikerrosbussilla balettikurssia kohti. Matka kesti kauan, koska sattui olemaan ruuhka-aika. Bussista oli hienoa katsella kaupunkia ja maisemia. Sitten bussinvaihdossa sattui pieni kömmähdys ja loppumatkan tein mustalla taxilla, että ehdin ajoissa kurssille. Että pääsinpä ajelemaan sellaisellakin!
Kurssille ilmoittauduttiin Founteyn Centren tuloaulassa ja saimme nimikyltit, joita tuli käyttää kurssin ajan. Nimikyltit kuulemma lisäävät henkilökohtaisempaa otetta kurssin aikana. Pukuhuone oli tuloaulan vieressä. Sieltä tuli ottaa kaikki omat vaatteet mukaan. Salimme oli rakennuksen toisessa osassa Genée studiossa. Meitä oli kurssilla noin 14 osallistujaa. Ensiksi opettajamme Rachel Hunt kyseli onko kenelläkään vammoja mitä tulisi ottaa huomioon tunnin aikana. Sitten aloitettiin tunti reverancella pianistillemme Curtille ja opettajalle. Ensimmäinen tunti oli lempeä ja tunnusteleva, kehoystävällinen aloitus. Kehonhuoltotunti painottui rentoutumiseen ja ydintukeen eli vatsalihaksiin.


2.    kurssipäivä, tiistai

Aamupäivällä kävin katsomassa vahdinvaihtoa Buckinghamin Palacella ja kävelyllä Green parkissa.
Toisena päivänä tunnilla olikin ihan toinen vaihde päällä. Opettaja otti kaiken meistä irti. Harjoitukset olivat samankaltaisia kuin ensimmäisenä päivänä, mutta tempo oli nopeampi. Keskilattiaharjoitukset olivat paljon vaikeampia kuin eilen. Tupla piruetteja ja pidempiä kombinaatioita oli tarjolla keskilattiasarjoissa. Melkein kuin olisi ollut eri tunnilla kuin eilen. Sai tehdä kunnolla töitä, että pääsi tunnin kunnialla loppuun.

3.    kurssipäivä, keskiviikko

Aamupalan jälkeen säntäsin lipunmyyntikojulle, tarkoituksena saada lippu musikaaliin tälle päivälle päivänäytökseen. Koppi aukesi klo 10 ja olin paikalla vähän aukeamisen jälkeen. Jono oli jo aika pitkä, mutta onnistuin saaman lipun The Lion Kingiin! Vaikka sain seisomapaikan, elämys oli suunnaton! Ihan liikutuin, kuin koin olevani niin onnekas, että saan kokea kaiken sen! Kuinka hienosti kaikki eläinhahmot oli suunniteltu ja rakennettu! ja kaikki se musiikintulva, joka lähti oikeasta orkesterista!
Kolmas päivä tanssiessa on aina pahin ja niin oli tälläkin kertaa. Keho ja mieli jumittaa kolmantena päivänä. Opettaja otti sen hienosti huomioon ja teetti paljon lämmittäviä liikkeitä ja harjoituksia, vähensi puolivarvasasentoja ja venyttelimme paljon lopussa.

4.    kurssipäivä, torstai

Aamupäivä meni kaupungilla kuljeskellessa. Ihmeissäni olen kuinka mukavaa voi olla matkustaa yksin. Ennen lähtöä minua mietitytti kovasti, että voiko matkalla olla edes kivaa, kun on liikkeellä yksin. Mutta kivaa on!
Pahin jumitus oli väistynyt eilisen tunnin ansiosta. Kurssilla säilyi samankaltaiset harjoitukset läpi viikon. Pieniä muutoksia oli, jotta mieli pysyisi virkeänä. Opettaja vaati linjoja (jalkojen ojennuksia) ja klassista tyyliä tehdä harjoitukset. Hän ei halunnut nähdä kuinka vaikeaa baletti on (hän tietää sen kyllä), vaan rauhallisen ja varman olemuksen tanssiessa. Hän halusi esimerkiksi että piruettisarja lopetetaan mieluummin varmasti (jo silloin kun alkaa silmät pyöriä) eikä sinnitellen diagonaalin loppuun saakka ja huojuen.

5.    kurssipäivä, perjantai

Kurssi on mennyt todella nopeasti. Ei voi uskoa, että on jo viimeinen kurssipäivä! Tutustuimme ryhmäläisten kanssa pikkuhiljaa kurssin edetessä. Selvisi että meitä oli tullut hyvin eri puolilta maailmaa paikalle. Suomesta oli toinenkin nainen, vaikkakin hänen kanssa puhuin helpommin englantia kuin suomea, koska hän oli alkujaan Espanjasta. Yksi oli Saksasta, yksi Itävallasta ja yksi USA:sta. Loput olivat ympäri Englantia. Vain kolme tanssijaa olivat paikallisia.
Kurssi oli loistava. Sain paljon uusia ideoita, ajatuksia ja mietittävää omaan työhöni aikuisten opetuksessa.

Viimeinen kokonainen päiväni alkoi taas lipunmetsästyksellä. Olin lippujonossa jo klo 9.40, varmistaakseni lipunsaannin. Jono oli silloinkin jo pidempi kuin keskiviikkona. Onnistuin saamaan liput kahteen musikaaliin lauantaille ja vieläpä hyville paikoille!!! Ensin vuorossa oli klo 14.30 The Phantom of the Opera ja sitten klo 19.30 Kinky Boots. Näytösten välissä kävin syömässä kulinaristisen elämyksen fish & chips.

Lähtöpäivä

Majapaikkani oli College Hall, opiskelija-asuntola, jota vuokrataan loma aikoina turisteille ja kesäkouluopiskelijoille. Huone oli sopivankokoinen ja siisti, omalla wc:llä ja suihkulla varustettuna. Ikkunasta näkyi sisäpihalle ja maisema oli suoraan kuin Harry Potterista. Tuli ihan opiskelija olo itsellekin. Aamupala oli runsas ja monipuolinen.
Huone piti luovuttaa jo klo 10. Jätin laukut vielä hotellille ja lähdin käymään naapurissa, British Museumissa. Museo oli valtava!

Reissu oli kokonaisuudessaan niin mahtava! Oli upeaa päästä täydennyskoulutukseen Lontooseen! Kurssista jäi paljon ajatuksia ja materiaalia käteen. Ja kuinka hienoa oli pärjäillä englannilla pitkästä aikaa. Olen niin täynnä onnea kun pääsin vielä näkemään kolme! musikaalia ja yhden näytelmän. Lontoossa on ihanan vilkas ja rikas kulttuurielämä! Ja kuinka voimaantunut olo voi olla siitäkin, että uskalsin reissata ihan yksin! Tämä matka ja kurssi kaikkineen antaa virtaa ja potkua niin henkilökohtaiseen kuin työelämäänkin vielä pitkäksi aikaa!

Niina Vartiainen

 

 

Jakolinkki