Tapahtumat

< Takaisin

Rummut, kalliotaide ja shamanismi pohjoisessa

Aika: su 9.6.2019 11:00 - 17:00
Paikka: Kierikkikeskus, Pahkalantie 447 91200 Yli-Ii

Kierikin akatemia 5: Rummut, kalliotaide ja shamanismi pohjoisessa

Seminaariohjelma:

11:00              Tervetulosanat

11:10-12:00     Rummunteko ja niiden käyttö tänään. Rumpukurssin vetäjä, muinaistekniikan artesaani Sanna Tuunainen esittelee ja kertoo rummuista.

12:00-12:45     Lounastauko, omakustanteinen

12:45-15:00     Dr Francis Joy, Arctic Centre - Arktinen keskus: Sámi Shamanism, Cosmology and Art as Systems of Embedded Knowledge. Lecture in English and a film about Alta Rock Art.  Short break if needed.

15:00-15:30     Kahvitauko, omakustanteinen

15:30-16:45     Dosentti Kaarina Kailo: Pohjoinen shamanismi nais- ja alkuperäiskansatutkimuksen valossa. Aikaa keskustelulle  

16:45-17:00     Loppukeskustelu

Luentojen sisältö:

Lapin yliopiston tutkija Dr. Francis Joy kertoo englanniksi väitöskirjansa (2018) teemoista. Laajassa tutkimuksessaan hän on tutkinut saamelaisten varhaiskulttuuria sekä Suomen ja Norjan esihistoriallisen kalliotaiteen ja saamelaisrumpujen yhteyksiä.

Rummuntekijä, muinaisartesaani Sanna Tuunainen esittelee rumpuja, kertoo niiden tekemisestä ja nykyajan käytöstä. Yleisöllä on mahdollisuus myös kokeilla rumpuja esityksen aikana. 

Ph.D., Dosentti Kaarina Kailo on kokenut, kansainvälinen naistutkimuksen veteraani. Hän on vuosikymmeniä tutkinut naisen asemaa ja mm. shamanismia ja kertoo nyt pohjoisen shamanismista alkuperäiskansatutkimuksen lähtökohdista.

Seminaariin on vapaa pääsy.

Perinteinen kehärumpukurssi 6.-8.6.2019

Kurssilla rakennetaan perinteinen suomalainen kannus eli kehärumpu. Kaikki kurssilla käytettävät materiaalit ovat laadukkaita kotimaisia luonnonmateriaaleja. Rumpukehät ovat lehtipuista höyrytaivutetut ja rumpunahka on valkohäntäpeuran nahasta joka värjätään kasviväreillä. Sisäkehäksi rumpuun tulee pajupunos. Rummunkehä polttokirjaillaan mieleisellään tekstillä/kuviolla. Käymme metsästä keräämässä kahva ja kapula aihiota rumpuihin ja vahvistamme samalla omaa luontoyhteyttä. Rummunvalmistuksen kruunaa rummunsyntyseremonia joka henkilökohtaistaa valmistuvan rummun tekijäänsä. Kurssimaksu 94 € + materiaalimaksut. Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

 

Yhteistyössä Oulu-opisto ja Museo ja tiedekeskus Luuppi / Kierikkikeskus

 

Jakolinkki