Ajankohtaista

< Takaisin

Lisätietoja vedenkeittokehotuksesta Oulunsalon Niemenrannan ja Karhuojan alueella

Voiko vettä käyttää?

Vettä ei voi käyttää juomavetenä ilman keittämistä, mutta siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen ja peseytymiseen hanavettä voi käyttää aivan normaalisti. Yksityiskohtaisemmat ohjeet voit lukea tästä:

- Kaikki ruoka- ja juomavesi tulee keittää 5-10 minuuttia.

- Mikäli vesi kiehuu tai tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.

- Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.

- Jääkuutioitakaan ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.

- Vihannekset ja salaatit huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä.

- Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.

- Pestyjen astioiden ja esimerkiksi leikkuualustojen on annettava kuivaa/kuivattava huolellisesti ennen seuraavaa käyttökertaa.

Mitä vedestä on löytynyt?

Vedestä on löytynyt koliformisia bakteereita. Koliformisten bakteerien esiintyminen juomavedessä on merkki saastumisesta, joten vedessä saattaa olla myös tautia aiheuttavia bakteereita ja viruksia.

Millaisia oireita bakteeri voi aiheuttaa?

Bakteerimäärät ovat olleet todella maltilliset, vain yksi koliforminen bakteeri yhdessä verkostovesinäytteessä. Tilannetta voi verrata esimerkiksi henkilöön joka on luonnonvedessä uidessaan saanut pienen määrän nieluunsa joki- tai järvivettä. Tästä voi seurata lievää pahoinvointia, vatsavaivoja (oksentelua ja ripulointia).

Koska tulee hakeutua lääkäriin?

Lääkäriin voi mennä, jos oireet ovat rajuja tai pitkittyneitä.

Mistä tiedän koskeeko keittokehotus omaa kotitalouttani?

Tällä hetkellä tiedossa on, että keittokehotus koskee seuraavia teitä:

Haminaranta, Havaskuja, Jeelinkuja, Josuankuja, Jussilankuja, Järvenpääntie, Kaislaranta, Kala-apajantie, Kannistontie, Karhunojantie 164- 250, Karhuojankuja, Karvolankuja, Kaverinkuja, Kesäranta, Kevätranta, Koivulankuja, Kotikuja, Kuilukuja, Kuusiranta, Leppäranta, Luovikuja, Madetojankuja, Maksakuja, Matikanranta, Metsäpellontie, Niemenkuja, Niementie, Niemenväli, Niittykuja, Nostinkuja, Nuottakuja, Nuottamiehentie, Ollilanmutka, Onkikuja, Paapuurinlenkki, Pahajärventie, Pentinkuja, Pihlajaranta, Putkikuja, Raumalankuja, Reivikuja, Rikikuja, Seilikuja, Sievinkuja, Sillantakanen, Sylvinkuja, Säikkärannankuja, Säikkärannantie, Säikkäranta, Takasenkuja, Takkisentie, Talvinuotantie, Tuurakuja, Tyyrpuurinlenkki, Uittokuja, Vaaralankuja, Vapakuja, Vinssikuja ja Virvelikuja.

Mistä saa puhdasta vettä?

Oulun Vesi järjestää varaveden noutopisteen osoitteeseen Tyyrpuurinlenkki 2 (K-marketin lähellä), josta voi tarvittaessa käydä hakemassa talousvettä omaan astiaan maanantaina 5.11. klo 7.00 – 22.00 välisenä aikana.

Kuinka pitkään keittokehotus kestää?

Vesi tulee keittää ainakin maanantaihin 5.11. klo 16 asti. Jos kehotus jatkuu, siitä kerrotaan Oulun kaupungin ja Oulun Veden verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. Kerromme myös, jos kehotus päättyy.

Mihin voin soittaa kysyäkseni lisätietoja?

Voit soittaa lisätietoja tarvittaessa käyttöpäällikkö Jarmo Lahtiselta, puh. 044 7033 850.

Koska asiasta tiedotetaan lisää?

Viimeistään maanantaina 5.11. klo 16.00. Siihen saakka keittokehotus on voimassa. Näytteitä otetaan viikonloppuna, ja tulokset varmistuvat maanantaina. Sen jälkeen voidaan päättää, jatkuuko keittokehotus vai voidaanko palata normaaliin vedenkäyttöön.

Jakolinkki