Ajankohtaista

< Takaisin

Kalevalaisissa iltamissa kantaesitys Oulussa

Kalevalaisia iltamia vietetään Oulussa, Teatterikuopalla (Revontie 45 Haukipudas)

To 17.9. klo 18 Kalevalaisten naisten juhlakiertue; Kalevala Korun korumuotinäytös ja Oulu-opiston Runoteatterin "Karvahurri helman alla" ensi-ilta ja kantaesitys

Pe 18.9. klo 19 ja la 19.9. klo 19 Karvahurri helman alla

Vuosi 2015 on kansallisen kulttuurimme juhlaa: Kalevala täyttää 180 vuotta, Kanteletar 175, Kalevalaisten Naisten Liitto 80 ja kansallispuku 130 vuotta. Kalevalaisten Naisten Liitto järjestää kalevalaisia iltamia omistamansa Kalevala Korun ja paikallisten kalevalaisten yhdistysten kanssa kuudella paikkakunnalla: Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa, Kuopiossa, Joensuussa ja Helsingissä. Paikalliset ominaispiirteet rikastuttavat iltamista yksilöllisiä juhlia.

Yhteistä Kalevalaisille iltamille on Kalevala Korun korumuotinäytös, jossa mannekiinit esittelevät kalevalakoruja asuinaan Nanson neuleet. Oulussa, tarkemmin Haukiputaalla,  korumannekiineiksi on kulttuurin ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen avainhenkilöitä: luokanopettaja MU Maria Portaankorva, TJ ja tanssinammattilainen Merja Satulehto, runoilija ja sanataiteilija Teija Anneli, kansanedustaja Mirja Vehkaperä ja kulttuurineuvos Tuure Holopainen.

Teatterikuopan juhlien yksilöllisyys ilmenee iltamiin valmistetulla Sanna-Maija Karjalaisen Oulu-opiston Runoteatterille kirjoittamalla ja ohjaamalla musiikkinäytelmällä "Karvahurri helman alla". Siinä moderni rakkaus ja kalevalainen runous kohtaavat. 17.9.2015 on näytelmän ensi-ilta ja kantaesitys, jossa on mukana esitystä varten sävellettyä musiikkia ja tanssia.

"Karvahurri helman alla" on tämän päivän rakkaustarinoita ja kalevalalaista runoutta raikkaasti yhdistelevä teatteriesitys. Esityksessä kuultavista teksteistä osa on niitä, joita Elias Lönnrot ei kelpuuttanut Kalevalaan. Sensuroidut runot suorasukaisessa seksuaalisuudessaan eivät sopineet suomalaisuuden ihanteisiin eivätkä  kansalliseepoksen rakennusaineiksi. Tekstejä on mukana myös Kantelettaresta, Runoteatteri -ryhmän jäseniltä sekä Päivi Rautiaiselta. Näytelmän ikäsuositus on K-16.

Näytelmään sävelletty musiikki kuullaan nyt ensimmäistä kertaa - musiikin juuret ovat kansanmusiikissa, bluesissa ja mm. voimaiskelmässä. Sävellyksistä ja musisoinnista vastaa monipuolinen ja taitava orkesteri: Merja Barck (haitari, laulu), Sari Kauranen (kantele, laulu), Heli Honkalampi (koskettimet, djembe, laulu). Rakkauden monet puolet näyttäytyvät tässä esityksessä vivahteikkaasti lyyrisestä kaipauksesta riemukkaaseen lihallisuuteen. Suostu suoloihini, rakastu rakeihini! Näytelmän rooleissa ovat Virpi Heinikoski, Soile Kamsula, Tuomas Laaksolinna, Riitta Leivonen ja Laura Lohvansuu. Koreografia on Marianne Kauppilan ja puvut Elli Haltun (Kultaisen naisen ja Lovettaren puvut: Eija Keränen).

Oulun Kalevalaiset, Oulun Ympäristön Kalevalaiset Naiset, Oulu-opisto ja Runoteatteri haluavat kutsua Oulun ja Oulun ympäristön sekä muun Pohjois-Suomen ihmisiä viettämään kanssaan iloisia kalevalaisia iltamia ja nauttimaan niin uudesta kalevalaisesta näytelmästä kuin kaikille sopivista kalevalakoruista. Juhlavuoden Välke-koruja myydään iltamissa pronssisina ja hopeisina. Välkkeen linjat (kuvassa) toistavat rantojemme aaltojen kuluttamien kivien muotoja muistona luomiskertomuksesta ja kantaäitimme, veden emon, työstä.

Liput torstain iltamiin ja kantaesitykseen on 16/13 € ja perjantain ja lauantain esityksiin 10 €. Lippuja saa tuntia ennen ovelta ja ennakkoon Oulu10 toimipaikoista.

LISÄTIETOJA:  

Kalevalaisten Naisten Liitossa toiminnanjohtaja Sirpa Huttunen sirpa.huttunen(at)kalevalaistennaistenliitto.fi; p. 050 520 1314

Kalevala Korussa tuotepäällikkö Mari Kotka mari.kotka(at)kalevalakoru.fi; p. 0207 611 223 ja 040 506 7373 Oulun Kalevalaisissa siht. Virpi Knuutinen  virpi.m.knuutinen(at)gmail.com; p. 040 7684566

Oulun Ympäristön Kalevalaisissa Naisissa pj. Anne Kangas p. 0440 378 796 ja siht. Terttu Välikangas terttu.valikangas(at)gmail.com; p. 040 8094 220  

 

Runoteatterin ohjaaja Sanna-Maija Karjalainen sanna-maija(at)hotmail.com  p. 050 5217155
Oulu-opiston tiedottaja p. 040-5512534  

Jakolinkki