Ajankohtaista

< Takaisin

Nurkkanäyttämö palaa Niskavuoren maatilalle

Oulu-opiston näytelmäryhmä Nurkkanäyttämö palaa Niskavuoren maatilalle 20 vuoden jälkeen. Ryhmä esitti silloin Niskavuoren nuoren emännän Martinniemen vanhalla koululla. Tuolloin nuori emäntä Loviisa taisteli miehensä rakkaudesta. Niskavuoren naiset -näytelmässä Loviisa on jo vanha nainen ja hänen poikansa puolestaan kamppailee rakkauden ja velvollisuuksien ristitulessa.

Niskavuoren näytelmän on kirjoittanut Juhani Tervapää eli Hella Wuolijoki. Wuolijoki eli vaiherikkaan ja vaikuttavan elämän. Hän oli tunnettu suomenvirolainen poliitikko, näytelmäkirjailija, Yleisradion pääjohtaja ja menestynyt liikenainen. Hella Wuolijoki kirjoitti teoksia muun muassa taiteilijanimillä Juhani Tervapää ja Felix Tuli. Hänet muistetaan erityisesti näytelmäkirjailijana juuri Niskavuori-näytelmäsarjastaan. Tervapään ensimmäinen näytelmä oli Niskavuoren naiset, joka sai ensi-iltansa maaliskuussa 1936. Hän oli julkaissut näytelmänsä tähän saakka omalla nimellään, mutta sen jälkeen kun hänen ensimmäisen suomenkielisen näytelmänsä, kansallissotaan sijoittuvan Lain ja järjestyksen esittäminen kiellettiin kahden esityskerran jälkeen, päätti hän käyttää salanimeä Juhani Tervapää. Hän käytti nimeä vielä senkin jälkeen, kun Tervapään todellinen henkilöllisyys oli jo paljastunut.

Näytelmän ohjaa Nurkkanäyttämön pitkäaikainen ohjaaja Raija Päkkilä, niin kuin myös 20 vuota sitten. Niskavuoren vanhan emännän roolissa nähdään Saara Tuulenpesä, Martan roolissa Satu Alatalo-Rautio, Aarnen roolissa Juha Virranniemi ja Ilonan roolissa Maija Väisänen. Muissa rooleissa näyttelevät Timo Rautio, Tuula Taskinen, Emilia Väänänen, Ulla-Kaisa Perätalo-Koistinen, Hannu Tihinen, Timo Halmetoja, Reijo Alatalo, Henna Holma, Lenni Laine ja Eija Kumpulainen. Musiikin on säveltänyt ja ohjannut Olli Roman, lavastus Risto Viinamäen ja Timo Raution ja puvustus on Minna Vågin.

Lauantaina 3.2.2018 klo 19 ensi-ilta Teatterikuopalla (Revontie 45 Haukipudas). Muut näytökset: su 4.2. klo 16, la 10.2. klo 19, su 11.2. klo 16, pe 16.2. klo 19, la 17.2. klo 19 ja su 18.2. klo 16.

Liput näytelmään on 18/15 € ja niitä saa ennakkoon Oulu10 toimipaikoista ja tuntia ennen ovelta. Puhelinvaraukset 050-4104010.

Jakolinkki