Ajankohtaista

< Takaisin

Nurkkanäyttämön Pieni raha ensi-iltaan

Sirkku Peltolan näytelmä on yksinkertaisen elämän ylistys

Lauantaina 10.10.2015 klo 19 ensi-ilta Teatterikuopalla (Revontie 45 Haukipudas)

Muut esitykset: su 11.10. klo 16, la 17.10. klo 19,  su 18.10. klo 16, la 31.10. klo 19,  su 1.11. klo 16, la 8.11. klo 19 ja su 8.11. klo 16.

PIENI RAHA on koskettava ja huumorin sävyttämä pieni tarina pienistä ihmisistä - äidistä ja vähälahjaisesta aikamiespojasta Jasonista.  He elävät säännöllistä ja turvallista elämää pienessä maalaiskylässä. Näytelmän päähenkilö Jason on viisikymppinen mies, jota lääketieteen termein voidaan kutsua heikkolahjaiseksi. Hänen sisäinen maailmansa on pysähtynyt, tasapainoinen, onnellinen, hidas ja lapsekas.

Jason ei nähtävästi tulisi toimeen ilman hyvin huolehtivaa äitiään. Toisaalta myös äiti on huonojalkaisena, puilla lämmitettävässä, syrjäisessä mökissään yhtälailla Jasonin askareista riippuvainen. Naapurissa asuu leskivaimo Ilse, joka karuissa olosuhteissa on myös hyvin sidottu saamaansa ja antamaansa naapuriapuun.

Näiden kolmen ihmisen elämä on toisiinsa kietoutuneina suhteellisen tasaista, jokseenkin onnellista ja ehdottoman vähään tyytyvää. Suuri elämys Jasonin elämässä on jokaviikkoinen linja-automatka läheiseen pikkukaupunkiin. Tähän matkaan sisältyy useita, aina samanlaisina toistuvia rituaaleja, jotka tuovat Jasonille turvallisuuden tunnetta ja elämän täyttymisen vaatimatonta tyydytystä.

Tapahtumat sijoittuvat aikaan ja paikkaan, joka ei ole aivan tämän päivän arkitodellisuutta. Ne etenevät tiistaiaamusta torstaiyöhön, noin kaksi ja puoli vuorokautta. Epilogissa tosin eletään puoli vuotta eteenpäin, kirkkaassa keväässä. Silloin kaikki on toisin.

Yhtenä tiistaina kaikki muuttuu, kun Jason törmää kaupungissa uusiin ihmisiin. Jason tapaa nuorenparin, joilla on oikein paha ongelma. Tämä tapaaminen muuttaa Jasonin elämän täydellisesti.

Sirkku Peltolan kirjoittamaan tekstiin pohjautuvaa näytelmää luonnehditaan yksinkertaisen elämän ylistykseksi, joka kysyy, mitä me todella tarvitsemme. Näytelmän on ohjannut Nurkkanäyttämölle sen pitkäaikainen ohjaaja Raija Päkkilä.

Rooleissa on tuttu Nurkkanäyttämön näyttelijäkaarti:  Timo Rautio, Tarja-Kaisa Martti, Satu Alatalo-Rautio, MaijaVäisänen, Juha Virranniemi ja Hannu Tihinen. Näytelmän musiikin on säveltänyt Tuomas Korhonen, puvustaja on Elli Halttu ja lavastaja Risto Viinamäki.

Julistekuva Juha Virranniemi.

Liput 16/13 €, ennakkomyynti Oulu10 toimipaikat ja tuntia ennen ovelta

Jakolinkki