Ajankohtaista

< Takaisin

Satiirista Aapelia parhaimmillaan - Sininen vuohi vierailee Teatterikuopalla

Kemijärveläinen teatteriryhmä Neitilä vierailee esityksellään Sininen vuohi perjantaina 7. päivä klo 19 ja lauantaina 8. päivä klo 16 Oulu-opiston vieraana Haukiputaan Teatterikuopalla.

Esityksen tekstit on valittu Aapelin novellikokoelmasta Meidän Herramme muurahaisia: Kavalkadi pienestä kaupungista, joka on ilmentynyt vuonna 1954. Novellikokoelma Meidän Herramme muurahaisia on Aapelia satiirisimmillaan. Perjantain näytöksen aluksi illassa esiintyy myös Oulu-opiston improvisaatioteatteriryhmä Väläkky.

Ryhmä Neitilän esityksen Sininen vuohi on dramatisoinut ja ohjannut Erja Kärkkäinen. Kärkkäinen työskentelee nykyisin Oulu-opistolla teatterivastaavana ja opettajana. Kärkkäinen valottaa esityksen motiiveja: ”Aapelin, oikealta nimeltään Simo Puupponen, syntymästä tuli vuonna 2015 100 vuotta ja halusimme nostaa nämä nykypäiväänkin teemallisesti sopivat tekstit eli monologit tähän päivään.”

Ihmiset ovat saman pikkukaupungin asukkaita. Tässä esityksessä he tapaavat toisensa samassa palvelutalossa. Esitys koostuu kahdeksasta monologista, eri henkilöiden tarinoista ja siitä miten ihmisten elämät ovat lomittuneet toistensa kanssa pienessä kaupungissa. Kärkkäinen kertoo, että hän dramatisoi tapahtumat, hetkeen jolloin jokaisen elämä on päätöspisteessä tai ainakin lähellä sitä. ”Mikä on totta ja mikä on unelmaa, elämätöntä elämää, on vaikea enää tässä vaiheessa sanoa. Ja onko sillä enää niin väliä. Jokainen heistä on rakentanut oman elämänsä ja nyt on aika kertoa heidän tarinat, jatkaa Kärkkäinen. Kunkin monologia säestää ns. äänikuoro. Monologeista huolimatta esitys on dialoginen.

On palvelutalo. Siellä asuvat näyttelijätär Patty Sievänen, vahtimestarit Kekäläinen ja Karppi, tarjoilijatar Helga, leskirouva Mia Pellenius, lehtimyyjä Koskinen, laulajatar Anetta Leimu, renki Kaarsson ja isäntä Etelätalo, ainakin. Heidän käsillään on rakennettu tätä Suomea: kuka juomia tarjoillen, lehtiä myyden, asiamiehenä, työväentaloa puolustaen, poikaansa ihaillen, lauluja laulellen, sontaa luoden.

Ryhmä Neitilä on vieraillut tammikuussa 2015 Teatterikuopalla kalevalaisaiheisella esityksellään Neitilä Oy. Silloin ryhmä oli matkalla Mikkelin työväen näyttämöpäiville ja pysähtyivät Teatterikuopalle esiintymään. Ryhmän jäsenillä on vahva sukulaiskytkös Haukiputaalle: täällä asuu heidän lapsia ja lapsenlapsia sekä kuvataiteilija Anssi Hanhela on yksi ryhmän jäsen. Ryhmän esitykset on valmistettu Kemijärven kansalaisopiston palkkaaman opettajan turvin.

Dramaturgia ja ohjaus: Erja Kärkkäinen. Valot: Mika Kainua. Näyttelijät: Anssi Hanhela, Aila Kelloniemi, Toivo Kelloniemi, Saara Laitila, Mikko Mård, Sirkka Nurmikumpu, Leena Pehkonen ja Seija Törmänen.

Liput esitykseen on 10 € ja niitä saa ovelta ja Oulu10 toimipaikoista.

Jakolinkki