Ajankohtaista

< Takaisin

Taidekouluviikoilla pääsevät esiin lapset ja nuoret

Taidekouluviikkoja vietetään Haukiputaan Teatterikuopalla 5.–21.5. Niiden aikana esitellään laaja-alaisesti lasten ja nuorten tanssi- ja teatteriryhmien taitoja.
Esitykset on muokattu Oulu-opiston tanssi- ja teatteritaiteen tunneilla tänä keväänä.

Oulu-opiston esittävän taiteen vastaava opettaja Irene Räty kertoo, että viikkojen tarkoitus on päästää oppilaat näyttämölle asti. 

- Näytöksistä saamme meille opetuksesta arvokasta palautetta, toisaalta vanhemmat näkevät lasten ja nuorten kasvun harrastuksen kautta.

Tarkan organisoinnin taideviikot

Esiintyjistä vanhimmat ovat 18-vuotiaita lukiolaisia ja pienimmät 4-vuotiaita. Viikon tekeminen vaatii vastaavalta opettajalta tarkkaa organisointia.

- Pitää miettiä valoharjoitukset ja puvustukset sekä aikataulutettava ja tiedotettava opettajia ja vanhempia, ilmoitettava esimerkiksi mitä pitää ottaa esitykseen mukaan ja miten hiukset pitää laittaa. Kirjeitä kirjoitetaan ja lähetetään.

Esityspaikalla Haukiputaan Teatterikuopalla Räty onkin saanut aikansa kulumaan viikon verran joka päivä.

- Olen muun muassa suunnitellut ja rakentanut lavastuksia sekä miettinyt juontoja.

Taidekouluviikkojen harjoitukset on aloitettu huhtikuun puolivälissä, mutta suunnittelu vuodenvaihteessa. Viikonloppuisin esityksiä ei ole, koska aikatauluissa on huomioitu perheen yhteiset harrastukset kuten mökkeily.  

Esityksistä sytyke harrastamiseen

Hallinnollisesti kyse on Oulu-opiston Kiiminkijoen yksikön taidekoulusta. Se palvelee alueellisesti lapsia ja nuoria järjestämällä heille taiteen perusopetusta omalla asuinalueellaan.

Taidekouluviikoilla tanssivat myös pojat. Heitä nähdään esityksissä "Prinsessa Ruususen juhlat" sekä "Taruja ja fantasiaa". Molemmat ovat niin sanottuja streetlajeja.   

Taidekouluviikot tarjoavat 10 esitystä.  

- Yhdestä esityksestä on yleensä monta näytöstä, koska katsojia tiedetään tulevan paljon. Sekin kuuluu tähän opettajan työhön, että pitää osata vuosikymmenien kokemuksella arvioida kuinka monta näytöstä tarvitaan.

Räty kehottaa myös muita kuin lasten ja nuorten läheisiä saapumaan Teatterikuopalle.

- Lajivalikoima on niin monipuolinen. Varsinkin, jos itsellä kytee ajatus teatteri- ja tanssiharrastuksesta niin siellä näkee millaista se esiintyminen voi olla.  

Ensimmäistä kertaa Oulu-opiston taidekoulu on mukana myös lasten ja nuorten teatterifestivaaleilla näytelmällä "Rapussa rahisee". Se on Sanna-Maija Karjalaisen ohjaus ja hän on myös laatinut sen käsikirjoituksen nuorten improvisaatiosta.

- Festivaalin yhteydessä näytelmälle tavoitellaan laajempaa näkyvyyttä.  Esitys on myös siksi merkityksellinen, että lapsille ja nuorille tehdään niin vähän näytelmätekstejä, huomauttaa Räty.

Teksti: Sirpa Tarkkinen

Jakolinkki