Ohjelma - Teatterikuoppa - Oulun kaupunki

OULU-OPISTO 110 - SUOMI 100 - vuotta

 

Teatterikuopan ohjelmaa syksy 2017

VÄINÖ – Cappas-teatterin tositapahtumiin perustuva musiikkinäytelmä

Ensi-ilta pe 1.9. klo 19. Muut näytökset 9.9. klo 19, 10.9. klo 16, 16.9. klo 19, 17.9. klo 16, 30.9. klo 19, 1.10. klo 16

Kiiminkiläiset Pentti Honkanen ja Maarit Kangasluoma ovat kirjoittaneet näytelmän Kiimingin kylien elämästä 1930 luvulta 1960 luvulle. Näytelmä kertoo Kuivaksen Väinöstä eli Ponnon Väinöstä. Aikalaisten mukaan Väinö kulki talosta taloon, pukeutui ja käyttäytyi erikoisesti. Aina ei voitu olla varmoja, onko Väinö viisas vai hullu. Honkanen muistaa hyvin aikakauden tapahtumat ja Väinö on jopa uskoutunut hänelle ja kertonut, miksi käyttäytyy niin kuin käyttäytyy.

Näytelmässä käsitellään kylähulluutta ja ympäristön ahdasmielistä suhtautumista erilaisuuteen. Tapahtumapaikkoina ovat seurat, tanssit, korttiringit, ompeluseurat ja hautajaiset. Kertomus perustuu tositapahtumiin, niin kuin kirjoittaja ne muistaa ja niin kuin hänelle on kerrottu.

Väinön roolissa esiintyy Markus Sillanpää ja mukana on 20 muuta Oulu-opiston Cappas-teatterin näyttelijää. Musiikista vastaa Olli Roman, puvustuksesta Tiina Huovinen ja ohjauksesta Raija Päkkilä. Liput 18/15 €.

POHOJONEN PÖLLYYTYS – harrastajateatterikatselmus Suomi-100

1.-3.9. Haukipudas Jatuli/Teatterikuoppa

Harrastajateatteri-katselmus järjestetään Haukiputaalla. Perinteeksi muodostunut tapahtuma saattaa yhteen teatterin ystävät viihtymään yhdessä, jakamaan kokemuksia ja oppimaan uutta. Tapahtuma on nyt ensimmäistä kertaa Oulussa ja järjestäjänä toimii Cappas-teatteri ry yhteistyössä Oulu-opiston ja paikallislehti Rantapohjan kanssa. Aiemmin katselmus on ollut Kuusamossa 2005 ja 2013, Ylivieskassa 2007, Suomussalmella 2009 ja Raahessa 2011. Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017 ja myös teatterikatselmus on mukana Suomen suuressa juhlavuodessa. Kunnioitetaan siis yhdessä itsenäistä Suomea tuomalla lavalle historian havinaa - Pöllyytellään ja tuunataan suomalaisia näytelmätekstejä 100 vuoden ajalta; visioidaan tulevaa ja kunnioitetaan vanhaa! Katselmuksen ohjelma: www.cappasteatteri.com

 

Kristian Smeds: JÄÄKUVIA

la 14.10. klo 19 ja su 15.10. klo 16.

Jääkuvia kertoo ankarasta elämästä ja sukupolvesta toiseen jatkuvasta alistamisen ketjusta. Sen ytimestä löytyy kuitenkin toivoa ja lämpöä. Näytelmän kantava teema on rakkaus, joka on niin ehdotonta ja rajua, että sitä on lähes mahdotonta kestää.

Levoluutio on Oulu-opistossa vuonna 2015 syksyllä aloittanut teatteriryhmä. Uusi ryhmä on rohkeasti tarttunut ensimmäisenä näytelmänään Smedsin tekstiin ja ennakkoluulottomasti uskaltautunut tutkimaan rajua rakkautta ja suomalaista puhumattomuutta. Tässä esityksessä jokainen näyttelijä on pääosassa. Noin tunnin mittaisesta esityksestä ei vauhtia puutu, vaikka käsikirjoitus perustuu lähes kokonaan monologeihin. Näytelmää ei suositella alle 12-vuotiaille. Näytelmän kesto on noin tunnin. Ensi-ilta oli 23.5.2017. Liput 12/10 €

 

JARKKO MARTIKAINEN

la 4.11. klo 19

Jarkko Martikainen on monien kulttuurialojen mies, jonka tärkeimpänä maalina on aina ollut laulunteon, levytysten ja keikkailun kolmiyhteys. Hänet tunnetaan YUP-yhtyeen säveltävänä ja sanoittavana laulaja-kitaristina vuosina 1987-2008. Vuonna 2004 alkaneen soolouran myötä lauluihin on tullut mukaan myös entistäkin pohdiskelevampia sävyjä. Jarkon edellinen soololevy, Koirien taivas, nousi heti virallisen albumilistan kakkossijalle. Jarkko Martikainen luo esiintyessään käsinkosketeltavan vahvan musiikkitunnelman, joka puhuttelee kaikenikäistä yleisöä.

NAISEN JÄLKI Haukipudaspäivien ohjelmaa

la 11.11. klo 19
su 12.11. klo 16
Tanssiteatteri  Moven varjotanssiteatterin keinoin toteutettu teos naisen elämänpolusta 
syntymisestä vanhuuteen. Yleisön pyynnöstä uusintaesityksiä. 
Koreografia ja ohjaus Irene Räty. Liput 12/10 €

 

LIISA IHMEMAASSA  - valotaidetta, tanssia ja musiikkia yhdistävä teatteriesitys

la 25.11. klo 16 ja su 26.11. klo 16.

Liisa ihmemaassa on Lewis Carrollin klassikkosatu, jossa utelias Liisa tipahtaa maan alle kaninkoloon. Kaninkolossa Liisa joutuu kummalliseen, unenomaiseen maailmaan, joka muistuttaa maanpäällistä maailmaa etäisesti ja jossa kaikki on viehättävästi nurin kurin. Rohkeasti Liisa päättää jatkaa eteenpäin ja kohtaa eriskummallisen hahmon toisensa jälkeen.

Oulu-opiston taidekoulun Haukiputaan Nuorten Teatteri esittää uudestaan näytelmän yhdessä Tulikukka tulitaideryhmän ja Oulu-opiston tanssijoiden kanssa. Esityksen laulut ovat sävelletty tätä esitystä varten. Näytelmän ikäsuositus on yli 6-vuotiaat. Musiikin ja laulujen sävellys Juho Palmroos, koreografia Jenni Karjalainen, ohjaus ja dramatiointi Sanna-Maija Karjalainen. Liput 12/6 €

 

Topi Mikkola: MIE OLEN NIIN MAHTAVA MIES

la 2.12. klo 19

Monologissa Topi käy läpi yhdeksän miehen kohtaloita nykysuomessa. Esityksessä pohditaan miehenä olemisen ongelmaa. Juuri kun sitä uskoo olevansa oikein mahtava ja menestyvä mies, joka selviää tilanteesta kuin tilanteesta, edessä saattaakin olla luja syöksy kohti ongelmien kurimusta.

Kertomusten miehet ovat monet ainakin jonkinlaisessa yhteiskunnallisessa asemassa: pappeja, poliiseja, isoja ja vähän pienempiä isäntiä. Elämä tahtoo heittää tielle yllätyksiä, jotka pakottavat arvioimaan uudestaan itseä ja muita. Miehenä olemisen onni ja kirous, ihmissuhteiden mutkat ja monet yhteiskunnan ilmiöt koomisessa valossa levittäytyvät eteen tässä monologissa. Roolissa Topi Mikkola, teksti Rosa Liksom, ohjaus ja sovitus Kimmo Lavaste. Liput 17/15 €.

 

SUOMALAISTA MUSIIKKIA – OMAT TANSSIT

la 9.12. klo 16 ja su 10.12. klo 16

Oulu-opiston taidekoulun tanssinopiskelijat ovat valmistaneet tanssiesityksiä Suomi 100 – suomimusiikin hengessä. Liput 6 €