1.-2. lk Taitava kirjastokettu

Kirjastokettu rakastaa tarinoita. Hän osaa toimia taitavasti kirjastossa ja kirjastoautossa. Kirjastokettu tietää miten omaa kirjastokorttia ja PIN-koodia käytetään. Kirjastokettu on etevä ja taitava kirjastonkäyttäjä, joka hallitsee myös automaatilla lainaamisen ja palauttamisen. Oletko sinäkin kirjastokettu?

Materiaali on tarkoitettu 1.-2. luokkien oppilaille. Oppimiskokonaisuus tukee myös 1. luokan Tervetuloa kirjastoon! -kirjastovierailun sisältöä. Ennen vierailua kannattaa katsoa ainakin Kirjasto on kaverisi ja Kirjastoketun tärkeät taidot -kohtien videot.

Oppimiskokonaisuuden tavoitteet

Materiaalissa tutustutaan kirjaston palveluihin sekä kirjastossa toimimiseen. Tavoitteena on innostaa lapsia kirjojen pariin ja tukea lukutaidon kehittymistä. Ekaluokkalainen harjoittelee omasta kirjastokortista, PIN-koodista ja lainoista huolehtimista. Hän oppii lainaamaan ja palauttamaan kirjaston automaateilla. Samalla oppilas tutustuu myös erilaisiin tiedonlähteisiin.

Tehtävät löytyvät tältä sivulta sekä Qridi-oppimisympäristöstä. Suorituksesta saa oheisen Kirjastomestari-osaamismerkin.

1. Aloitetaan: Oletko sinäkin kirjastokettu?

Kirjastossa seikkailee iloinen Kirjastokettu. Kirjastokettu rakastaa tarinoita. Hän osaa toimia taitavasti kirjastossa ja kirjastoautossa. Kirjastokettu tietää miten omaa kirjastokorttia ja PIN-koodia käytetään. Kirjastokettu on etevä ja taitava kirjastonkäyttäjä, joka osaa lainata ja palauttaa automaateilla. 

Kun katsot nämä videot ja teet tehtävät, sinustakin tulee taitava Kirjastokettu. Tervetuloa mukaan!

2. Kirjasto on kaverisi

Sinunkin kotisi tai koulusi lähellä on varmasti kirjasto. Kirjastossa voit lainata, lukea ja tavata kavereita. Kirjastossa voit myös osallistua tapahtumiin.

  • Katso alla oleva Kirjasto on kaverisi -video.
  • Mikä mukava asia sinulle jäi mieleen, kun katsoit videota?

3. Näin toimit kirjastoautossa

Kirjastoauto on kirjasto renkaiden päällä. Kirjastoautolla voi olla nimi. Kirjastoautot käyvät kouluilla, joiden lähellä ei ole kirjastoa. 

  • Katso alla olevalta videolta, miten kirjastoautossa toimitaan.
  • Mikä on sinun mielestäsi tärkein ohje, kun käyt kirjastoautossa?

4. Oma kirjastokortti ja PIN-koodi

Omalla kirjastokortillasi voit lainata luettavaa kirjastosta. Kun lainaat automaatilla, tarvitset myös PIN-koodin.

  • Katso alla oleva video: Kirjastokortti ja PIN-koodi.
  • Mitä PIN-koodilla voi tehdä?

5. Näin lainaat ja palautat automaatilla

Kirjastossa voit lainata ja palauttaa kirjoja automaateilla. Kirjastokettu on etevä automaattien käyttäjä.

  • Katso videolta miten käytät automaatteja. Harjoittele omassa kirjastossasi ja tule todelliseksi kirjastoketuksi.

6. Kerro kirjasta kaverille ja kuuntele tarina

Kirjastokettu pitää monenlaisista tarinoista. Hän osaa etsiä kivaa luettavaa kirjastosta. Kirjastoketun kaveritkin tykkäävät lukea.

  • Oletko lukenut tai kuunnellut jonkin kivan kirjan? Kerro kaverille kirjasta. Houkuttele hänetkin lukemaan se.
  • Kirjastoketusta on ihana kuunnella tarinoita. Kuuntele sinäkin tarina Pingviinien olympialaiset. Se on Yle Areenassa, Pikku Kakkosen Satuaarteissa. Tarina kestää 5 minuuttia.

7. Kirjavinkkejä

Kirjavinkkejä löytyy paljon netistä.

Kirjastokettu

Tulosta osaamismerkki

Kun olette tehneet kaikki Taitava kirjastokettu -oppimiskokonaisuuden tehtävät, tulosta oppilaille tai luokan seinälle Kirjastokettu-osaamismerkki.